vrouw met gezicht in handen

6 Oorzaken van hyperpigmentatie

Alles wat je moet weten over hyperpigmentatie

WAT IS HYPERPIGMENTATIE?

Hyperpigmentatie, of donkere vlekken, kan frustrerend zijn. Vooral huidpigmentatie in het gezicht. Lees verder om uit te vinden wat huidpigmentvlekken zijn, en hoe je van pigmentvlekken afkomt. We gaan ook in op enkele van de meest voorkomende oorzaken van pigmentvlekken in het gezicht, en welke crèmes, cosmetica en oplossingen NIVEA heeft om te helpen.
vrouw die lacht
vrouw met krullend haar, glimlachend
WAT IS HYPERPIGMENTATIE?

WAT ZIJN PIGMENTVLEKKEN?

Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je huid. Huidpigmentatie ontstaat wanneer je huid meer melanine aanmaakt dan normaal. Het teveel aan pigment geeft het getroffen gebied een donkerder uiterlijk dan de huid eromheen, wat leidt tot ongelijkmatige pigmentatie - ook wel hyperpigmentatie genoemd. 

Een ongelijkmatige teint of kleur van de huid - bekend als pigmentatie of hyperpigmentatie - is een veel voorkomende huidaandoening waarbij donkere vlekken (vaak zonne- of ouderdomsvlekken genoemd) op de huid verschijnen. Ze verschijnen vaak op plaatsen die regelmatig aan de zon worden blootgesteld, wat resulteert in huidpigmentatie op gezicht, handen en armen. Pigmentatie kan als kleinere vlekken verschijnen, grotere gebieden bedekken, of zelfs het hele lichaam. Hyperpigmentatie kan bij mannen en vrouwen van alle leeftijden en alle huidskleuren voorkomen.

WAT VEROORZAAKT VERSCHILLENDE TYPES VAN HYPERPIGMENTATIE?

Wat is pigmentatie en waarom is het belangrijk? De manier waarop pigmentvlekken op je lichaam verschijnen heeft veel te maken met de oorzaak ervan, je huidtype, huidskleur en andere factoren, waaronder genetica. Later zullen we dieper ingaan op hoe je van pigmentvlekken af kunt komen. Maar eerst enkele voorbeelden van verschillende soorten huidpigmentvlekken:
carrousel afbeelding 1

LEEFTIJD

Melanocyten zijn cellen in ons lichaam die melanine produceren. Wanneer je huid ouder wordt, na je dertigste, neemt het aantal melanocyten in de huid elk decennium met 8% tot 20% af. Maar de cellen die overblijven, worden groter en 'houden' meer melatonine vast. Dit kan zonne- of ouderdomsvlekken veroorzaken.
Cellular Luminous630 Anti-Dark-spot Day Moisturizer Spf50

BLOOTSTELLING AAN DE ZON

Blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak van huidpigmentvlekken, omdat UV-stralen de aanmaak van melanine op gang brengen die ongelijkmatige pigmentatie veroorzaakt. Melanine, het bruine pigment dat de kleur van je huid bepaalt, is de verdediging van het lichaam tegen schadelijke UV-stralen. Het lichaam geeft meer melanine af om de huid te beschermen bij overmatige blootstelling aan UV-stralen. Deze stijging van het melanineniveau veroorzaakt een bruine kleur. Zonnevlekken - ook wel ouderdomsvlekken genoemd - worden dus veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon. Sproeten zijn ook een veel voorkomende vorm van pigmentatie door de zon. In sommige gevallen kan de zon er ook voor zorgen dat melanine (het huidpigment) ongelijkmatig wordt afgebroken, dat wil zeggen dat er donkere vlekken ontstaan op plaatsen waar de ophoping ervan groter is. In dat geval kan de verkleuring niet alleen in het gezicht optreden, maar ook in de hals of op de armen.

Blootstelling aan UV-stralen versnelt ook veroudering vanwege de manier waarop het complexe celstructuren onderbreekt, waardoor de huid haar stevigheid en elasticiteit verliest.

De huid van het gezicht is dunner en kwetsbaarder dan de huid van het lichaam - de cellen raken dus gemakkelijker beschadigd. Wanneer ze beschadigd raken door blootstelling aan de zon, zullen ze vaak meer melanine vrijgeven. Dit leidt tot de vorming van verkleuringen in het gezicht na het zonnebaden. Ze zijn klein en rond van vorm. Vergeet niet dat je gezicht elke dag aan de zon wordt blootgesteld - niet alleen in de zomer en niet alleen op het strand. Zelfs als je niet gaat zonnebaden, probeer ook dan een gezichtscrème met SPF te gebruiken - zoals NIVEA cellular luminous630 anti-spot dagcrème spf50  - om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling en de vorming van verkleuringen. 

Vergeet ook de huid op de rest van je lichaam niet, die op een vergelijkbare manier kan reageren. Zorg er in de zon altijd voor dat je een zonnebrandcrème gebruikt die geschikt is voor jouw huidtype.
afbeelding carrousel 3

HORMONEN

Tijdens de zwangerschap kunnen veranderingen in de hormonen leiden tot pigmentvlekken in het gezicht. Melasma - ook bekend als chloasma - is een grotere zone van huidpigmentatie die zich vooral in het gezicht ontwikkelt, vooral rond de mond en het voorhoofd. Het kan ook op de buik verschijnen. Hormonale veranderingen veroorzaken melasma en het komt vooral voor bij zwangere vrouwen, bij maar liefst de helft van alle zwangere vrouwen. In een groot deel van de gevallen verdwijnt de verkleuring van het gezicht na de zwangerschap spontaan wanneer het hormonale evenwicht is hersteld. Om huidpigmentvlekken tijdens de zwangerschap te voorkomen, kun je crèmes met UV-filters gebruiken, die je moet aanbrengen telkens je de deur uitgaat. We raden ook onze NIVEA Cellular Luminous 630 ®-lijn aan, die veilig is tijdens de periode na de zwangerschap.
Dit soort pigmentatie kan ook optreden tijdens de menopauze en kan vrouwen treffen die hormonale anticonceptie en hormoonvervangingstherapie gebruiken. Een andere oorzaak van verkleuring van de gezichtshuid kan een slechte werking van de eierstokken, de bijnieren of de schildklier zijn. In dit geval treedt de verkleuring echter meestal niet op in kleine vlekjes, maar is er sprake van een verandering van de algemene huidskleur.
vrouw met crème op haar gezicht

HYPERPIGMENTATIE ACNE EN INFLAMATIE

Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) verwijst naar donkere of rode vlekken of vlekken die zijn achtergebleven nadat de huid is beschadigd of geïrriteerd. Dit kan gebeuren in de nasleep van een inflammatoire huidaandoening, zoals dermatitis of psoriasis, maar ook na acne of een brandwond - eigenlijk alles wat een trauma aan de huid heeft veroorzaakt. PIH komt ook vaak voor bij eczeempatiënten. Vermijd krabben of plukken aan acne, korstjes of puistjes, omdat dit kan leiden tot ontstekingen en pigmentvlekken in de huid. Als je denkt dat je dit hebt, is het een goed idee om professioneel medisch advies in te winnen. 
Nivea Acne Control Gezichtscrème

POST-ACNE

Pigmentvlekken in het gezicht kunnen vaak ontstaan na een aanval van acne - vooral als een puistje werd uitgeknepen of geïrriteerd. Als je bijzonder krachtige middelen hebt gebruikt om puistjes te bestrijden, kunnen die de biologie van je huid hebben aangetast, waardoor de melanine ongelijk wordt afgebroken en er op sommige plaatsen lichtere vlekken zijn ontstaan. 
Helaas kan acneverkleuring moeilijk te verwijderen zijn, omdat de littekens vrij diep kunnen zijn. Huidpigmentatiecrèmes, microdermabrasiezalf, trichloorazijnzuur en lasertherapie kunnen acnelittekens vervagen. 
afbeelding carrousel 6

ZIEKTE EN MEDICATIE

Medicijnen - waaronder bepaalde antibiotica - kunnen leiden tot huidpigmentatie. Dit gebeurt door een reactie met melanine in je huid, waardoor pigmentvlekken ontstaan. Nogmaals, wij raden je aan medisch advies in te winnen als je denkt dat dit op jouw specifieke situatie van toepassing is. 

HYPERPIGMENTATIE BEHANDELING

MAAK KENNIS MET NIVEA CELLULAR LUMINOUS 630®

Het innovatieve ingrediënt LUMINOUS630® brengt de melanineproductie in de huid in balans. En bij regelmatig gebruik van de lijn kun je zowel het oppervlak van verkleuringen lichter maken als verminderen. 
- NIVEA Cellular Luminous 630 Anti-Spot Nachtcrème
- NIVEA Cellular Luminous 630 Anti-Spot Dagcrème SPF50
- NIVEA Cellular Luminous 630 Anti-Spot Serum
- NIVEA Cellular Luminous 630 Oogcontourcrème

De hele serie is ontworpen voor de gevoelige huid en voor alle teint en huidtypes.

Het speciaal ontworpen serum is een geweldige behandeling tegen huidpigmentatie en het is zelfs bewezen dat het verkleuringen met maar liefst de helft vermindert in slechts twee maanden.

HUIDPIGMENTATIE OP GEZICHT VEROORZAAKT DOOR UV-STRALEN

De huid van je gezicht en hals is uiterst kwetsbaar. Daarnaast is het meestal het meest blootgestelde deel van je lichaam. Daarom is de meeste huidpigmentatie in het gezicht en de hals te wijten aan UV-stralen.
meisjes op het strand

WAT IS ÉÉN DING DAT JE KUNT DOEN OM HUIDPIGMENTATIE TE VOORKOMEN?

Zoals ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het zo belangrijk om je huid goed te beschermen tegen zonnestralen. Het is dus van vitaal belang dat je producten gebruikt die schadelijke straling tegenhouden. 

Het is belangrijk dat je de juiste zonnebrandcrème voor jouw huidtype vindt, maar ook de manier waarop je het product aanbrengt, kan van invloed zijn op de resultaten. Klik hier voor onze beste tips over hoe je zonnebrandcrème aanbrengt.

Zonnebrandcrème moet 30 minuten voordat je naar buiten gaat worden aangebracht - en je moet het aanbrengen elke 2 uur herhalen voor het beste resultaat.

Hoewel niet alle vormen van huidpigmentatie kunnen worden voorkomen, is het beperken van je blootstelling aan en jezelf beschermen tegen schadelijke UV-stralen de meest effectieve manier om je kansen op het ontwikkelen van huidpigmentatie te verkleinen. 

Probeer dagelijks zonnebrandcrème te gebruiken - niet alleen op het strand of bij het zwembad - want het is essentieel bij het helpen voorkomen van pigmentatie en hyperpigmentatie. Kies een zonnebrandcrème met een breed spectrum, dat wil zeggen dat deze bescherming biedt tegen UVA- en UVB-stralen. Maak er een gewoonte van regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken om jezelf tegen huidpigmentatie te beschermen.  
WAT HELPT TEGEN PIGMENTVLEKKEN?

HUISMIDDELTJES OM PIGMENTVLEKKEN IN HET GEZICHT TE VERWIJDEREN

Klaar om uit te vinden hoe je van pigmentatie af kunt komen? Op zoek naar een goede behandeling voor huidpigmentatie? We hebben een aantal prachtige huismiddeltjes die je kunt proberen.
meisje met een zelfgemaakt schoonheidsmasker op

ZELFGEMAAKTE MASKERS

Worstel je met het probleem van gezichtsverkleuring? Probeer dan zelfgemaakte maskers! Ze zijn heel gemakkelijk te bereiden en - het belangrijkste - effectief. 

Sommige natuurlijke ingrediënten, zoals kurkuma, helpen huidverkleuringen te verminderen, acne te behandelen, en kunnen zelfs ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen hebben (wat helpt om post-inflammatoire verkleuringen te verminderen). Om een masker als dit te maken, heb je kurkuma, citroensap, honing, yoghurt en olijfolie nodig. Meng de ingrediënten, breng het 20 minuten aan op je gezicht en spoel het daarna grondig af met warm water.

Een masker op basis van honing en eidooiers kan een even effectieve behandeling zijn tegen huidpigmentatie. De honing exfolieert de opperhuid, verheldert de huid en stimuleert de regeneratieprocessen. En het eigeel is een uitstekende bron van voedingsstoffen - zelfs wanneer het plaatselijk op de huid wordt aangebracht. Om dit masker te bereiden, combineer je de honing en eidooiers, breng je het aan op je huid en spoel je het na 15 minuten grondig af. 
citroen en suiker

CITROEN TEGEN HUIDVERKLEURINGEN

Ook dit zijn zelfgemaakte remedies. Als je je afvraagt hoe je van pigmentatie afkomt, zouden citroenen op je lijstje moeten staan. Citroenen verdienen wat ons betreft zelfs eigen kleine rubriek!

Meng citroensap en een lepel gepureerde papaja. Breng het aan op een schoon en droog gezicht en laat het 30 minuten intrekken. Spoel grondig af, en voor het beste resultaat gebruik je dit brouwsel 3 keer per week.

Een andere manier om huidverkleuringen te behandelen is een gezichtsmasker met zuiveringszout en citroen. Om het witmakende effect te versterken, kun je een beetje waterstofperoxide toevoegen (maar wees voorzichtig). Meng de ingrediënten tot een geheel en breng het aan op je gezicht. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken en spoel het daarna grondig af met koel water.

Nog een kleine side note: na het gebruik van zuiveringszout kan de huid een beetje rood worden. Als dit gebeurt, breng dan een beschermende crème aan en een zonnecrème voordat je naar buiten gaat. Zorg ervoor dat je zuiveringszout huidbehandelingen niet meer dan één keer per week gebruikt.

Een andere manier om citroensap te gebruiken als een huidpigmentatie behandeling is door simpelweg het sap van deze vrucht in de huid van je gezicht te wrijven. Na ongeveer 10 minuten, wassen met warm water. Je kan ook citroensap toevoegen aan een ander gezichtsmasker of bereid bijvoorbeeld een toner met citroensap. Een eenvoudig recept: meng citroensap met gekookt water in een 1: 1 verhouding.
Nivea Facial Fresh Hydro Gel

KOMKOMMER

Dit is een makkelijke. We hebben allemaal wel eens mensen gezien die komkommerschijfjes op hun ogen gebruiken - dit doen ze niet voor niets! Het helpt huidpigmentatie te vervagen. Snijd een komkommer in plakjes en breng het ongeveer 15 minuten aan op de van tevoren gereinigde huid van je gezicht. Om het effect van de komkommer te versterken, kun je er een beetje citroensap overheen sprenkelen. Deze groente heeft ook een vochtinbrengende en verfrissende werking. Bovendien kan het zelfs irritaties verzachten en roodheid verminderen.
meisje met roze gezichtsmasker op

LEKKERE YOGHURT HUID BEHANDELING

Yoghurt is geweldig om te helpen bij huidverkleuringen. Doe gewoon een beetje op je huid. Na 20 minuten afspoelen met warm water. Interessant is dat yoghurt exfoliërende eigenschappen heeft, en bovendien de huid hydrateert, poriën vernauwt en wondjes desinfecteert.


Je kunt ook een honing en amandel pasta proberen om huidpigmentatie lichter te maken. Meng honing en gemalen amandelen in een verhouding van 2:1, breng het tien minuten aan en spoel het grondig af voor een stralende teint. Verrukkelijk.


PROFESSIONELE BEHANDELINGEN VOOR GEZICHTSVERKLEURING

Als je wilt weten hoe je van pigmentvlekken af kunt komen, zijn er ook professionele huidpigmentatietherapieën bij cosmetische salons. Enkele van de meest populaire zijn microdermabrasie en gerichte gezichtspeelingsbehandelingen. Maar voor degenen onder ons die geen esthetici zijn, wat doen deze behandelingen eigenlijk?


twee meisjes met schoonheidsmaskers op hun gezicht


MICRODERMABRASIE
Microdermabrasie is een procedure voor de behandeling van huidpigmentatie waarbij een mechanische laag van de opperhuid wordt verwijderd. Hiervoor worden speciale diamant- of korundkristallen gebruikt. 

CHEMISCHE PEELS
Verschillende soorten medische chemische peelings en behandelingen op basis van vitamine C en fruitzuren zijn ook erg populair.

LASERBEHANDELING
De meest doeltreffende behandeling van huidpigmentatie is meestal lasertherapie. Het is zeer veelzijdig en kan worden gebruikt voor alle soorten huidpigmentatie. Voor deze behandeling heb je meerdere sessies nodig om effectief te zijn. In de overgrote meerderheid van de gevallen is de verkleuring niet meer zichtbaar na 3-5 bezoeken aan een schoonheidssalon.

WELKE BEHANDELING IS HET BESTE VOOR HUIDPIGMENTATIE IN HET GEZICHT?

Je moet behandelingen altijd met een gediplomeerde professional bespreken om de beste behandeling te vinden die geschikt is voor jouw huid en pigmentatieproblemen


PROBEER MAKE-UP VOOR EEN SNELLE OPLOSSING

Hoewel het geen huidpigmentatiebehandeling is, is een goed passende concealer een goede manier om snel huidpigmentatie in het gezicht te maskeren. Wij adviseren vaak concealers in tinten aan de andere kant van de kleurenschaal om pigmentatie goed te verbergen. Een product in een groene tint verbergt effectief rode acnelittekens die het gevolg zijn van acneletsels. Het kan ook worden gebruikt door vrouwen die kampen met roodheid van de huid.
Als je pigmentvlekken donkerder bruin van kleur zijn, zoek dan naar een violette concealer. Als je paarse, blauwe plekken hebt, gebruik dan een gele concealer.
Een volledig dekkende foundation over deze producten zal je helpen om alle huidpigmentatie die je probeert te bedekken te verbergen.

woman laughing