Verzorgings
tips voor een droge huid gezicht


HERSTEL DE VOCHTBALANS VAN DE HUID IN JE GEZICHT
Is de huid van je gezicht vaak ruw en schilferig? En raakt ze geïrriteerd als reactie op externe invloeden? Met de juiste verzorging kan je de vochtbalans herstellen en de beschermlagen van je huid versterken.

Een droge huid is gevoelig

De droge huid reageert vaak gevoelig op externe invloeden zoals parfums, cosmetische producten of zonlicht, maar ook bij het dragen van mondkapjes kun je last krijgen van een droge gezichtshuid. De oorzaak hiervoor ligt in de structuur en de functie van de verschillende huidlagen. In zeldzame gevallen kan een huidaandoening zoals neurodermatitis ook de boosdoener zijn..

Kenmerken van een droge huid in je gezicht

Een droge huid voelt ruw aan en heeft schilferige plekken. Ze is minder elastisch, voelt gespannen en raakt snel geïrriteerd. Dat komt omdat de huid een tekort aan vocht en lipiden, ofwel vetten, heeft. Deze zijn essentieel om de beschermlagen van de huid intact te houden. Een droge huid ziet er vaak ruw uit, is vatbaar voor stress en wordt snel nog droger of geïrriteerder door externe invloeden zoals temperatuur en omgeving. Vaak kunnen dergelijke externe factoren bovendien leiden tot droge handen en benen. Ze kan zichzelf moeilijker herstellen en de natuurlijke beschermlagen zijn verzwakt.

Om de vochtbalans te herstellen en de beschermende functie te activeren, heeft de droge huid behoefte aan de juiste verzorgingsproducten. Gebruik van verkeerde producten kunnen de droge huid in het gezicht nog droger maken. Rijke gezichtscrèmes met plantaardige oliën en hydrofiele stoffen versterken de beschermlagen van de huid, slaan het aanwezige vocht beter op en zorgen ervoor dat de droge huid er weer strak en stralend uitziet.

Heel belangrijk: de vochtbalans van de huid

Een droge huid heeft dagelijks vocht en vetten nodig.

Een droge huid door huidveroudering

Leeftijd speelt ook een belangrijke rol bij een droge huid. Naarmate we ouder worden, gaan onze talg- en zweetklieren trager werken en ons lichaam wordt zo minder voorzien van talg en vocht. Daardoor verliest de huid aan veerkracht en bescherming – en droogt geleidelijk uit. Met andere woorden: hoe ouder we worden, des te droger onze huid wordt. 

 
Bovendien vormen lijntjes en rimpels zich sneller op een droge huid. Daarom is het belangrijk om niet te wachten tot de eerste tekenen van huidveroudering, zoals droogheid en rimpels, verschijnen. Breng, vanaf je 30ste, regelmatig een dag-, nacht- en oogcrème aan en verzorg je gezicht met gezichtsmaskers. Let erop dat je gezichtscrème een vochtinbrengende werking heeft en anti-aging bestanddelen bevat.

Lees hier meer over de oorzaken van een droge huid.

Oorzaken droge huid gezicht

Basisregels van gezichtsverzorging

 • Vaak een te warme douche of bad nemen beschadigt de beschermende film van onze huid. Let erop dat de temperatuur van het water nooit hoger is dan 38 graden
 • Zeep en gezichtstonics met alcohol kunnen de natuurlijke vetten van de huid oplossen. Reinig daarom je huid extra voorzichtig, bijvoorbeeld met een reinigingsmelk die het vetgehalte weer in balans brengt.
 • Je huid houdt van routine: werk dus aan een skincare routine die afgestemd is op jouw huid en verzorg je huid dagelijks met speciale, vochtinbrengende verzorgingsproducten.

Let op met medicijnen:

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat ze de huid uitdrogen. Vraag dus advies aan je arts als je niet zeker bent of het medicijn dat je gebruikt de oorzaak is van je droge huid.

6 oorzaken van een droge huid gezicht

 • Genetische aanleg
 • Externe invloeden: warmte, kou en droge lucht
 • Ongezond voedingspatroon
 • Te hoge blootstelling aan zonlicht
 • Ongeschikte verzorgingsproducten
 • Stress

Gebruik van een masker voor de droge huid

Een droge gezichtshuid heeft behoefte aan een consequente verzorging. Volle, vochtinbrengende crèmes verminderen het droge en gespannen gevoel. NIVEA weet wat de droge huid nodig heeft en combineert natuurlijke ingrediënten in zijn formule. Het resultaat is een productassortiment dat de natuurlijke beschermende functie van de huid versterkt en beschermt.

Huidverzorging geïnspireerd op de natuur

De natuur is altijd al een inspiratiebron geweest voor de onderzoekers van Beiersdorf, die vandaag de dag kunnen bogen op 100 jaar ervaring in huidonderzoek. De verzorgingsproducten in het NIVEA Pure & Natural assortiment bevatten hoofdzakelijk bestanddelen die je in de natuur kunt vinden. Deze worden voorzichtig bereid, zodat ze optimaal kunnen werken.

Reinig je droge huid op een natuurlijke manier!

Je huid verzorgen, begint met een reiniging: gebruik een product dat geschikt is voor de droge huid. De formule is verrijkt met natuurlijke Amandelolie en Hydra IQ en is uitermate geschikt voor de droge en gevoelige huid. Het reinigt de huid op een milde manier en verwijdert make-up grondig.

Verzorg je droge huid op een natuurlijke manier!

Lees hier welke dagcrème voor droge huid je het best kunt gebruiken. Breng een voedende gezichtscrème voor droge, gevoelige huid aan na het reinigen. Natuurlijke plantaardige oliën en kalmerende bestanddelen zijn ideaal voor de droge huid met organische kamille en arganolie, hydrateert de huid intensief gedurende 24 uur, helpt de huid te vernieuwen en zorgt ervoor dat ze zacht en soepel aanvoelt. Voor een nog groter effect, kun je crèmes zoals de NIVEA Essentials +24H Hydraterende Dagcrème met een formule van vitamine E en amandelolie royaal op je gezicht aanbrengen en dan een masker voor droge huid gebruiken, zoals dit verzorgende gezichtsmasker droge huid. Laat zo'n 15 minuten inwerken en verwijder daarna de restanten met een cosmetisch doekje of masseer ze zachtjes in.

Ontdek natuurlijke bestanddelen

Aloë vera

Aloë vera is afkomstig uit tropisch Afrika. Deze plant ziet eruit als een cactus, maar volgens biologen behoort ze tot de familie van de woestijnlelie-achtigen. De plant wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt om huidproblemen te behandelen.

Ontdek natuurlijke bestanddelen

Arganolie

De arganboom is een van de oudste bomen ter wereld. Zo'n 65 miljoen jaar geleden waren Noord-Afrika en Zuid-Europa grotendeels bedekt met deze bomen. Tegenwoordig groeit de boom alleen nog in Zuidwest-Marokko. Arganolie voor de Pure & Natural verzorgingslijn wordt organisch 

Ontdek natuurlijke bestanddelen

Extract van klisvruchten

De wortels, bladeren en zaden van de klisplant worden al eeuwenlang gebruikt in de natuurgeneeskunde. Extract van klisvruchten, een aanvulling op de formules van de Pure & Natural, wordt organisch gekweekt in Saksen-Anhalt.

Ontdek natuurlijke bestanddelen

Kamille

In de middeleeuwen kwam kamille in elke kloostertuin voor – en nog steeds is het het populairste kruid van Europa. Kamillethee laat je ontspannen en helpt bij angst en stress. De gezichtscrème uit het Pure & Natural assortiment bevat onder andere 

Ontdek natuurlijke bestanddelen

Jojobaolie

Jojobaolie wordt verkregen uit de zaden van een wintergroene struik die massaal groeit in de Sonorawoestijn in Noord-Amerika. Biologische jojobaolie verrijkt olie producten voor de droge huid.

Tips voor een droge huid

Onze levensstijl heeft invloed op de conditie en gezondheid van onze huid. Met de juiste verzorging kom je al een heel eind. Maar stress en voedingsgewoonten kunnen ook een rechtstreekse invloed op je huid hebben.

Verzorg je goed!

 • Voor een gezonde uitstraling heeft je huid behoefte aan een aantal voedingsstoffen, onverzadigde vetzuren en vitamines. Een gebrek hieraan kan een droge huid veroorzaken.
 • Door veel water te drinken, trakteer je je huid ook op wat verfrissing! Drink ten minste 1,3 tot 1,5 liter water per dag. Als je hebt getranspireerd, drink dan wat meer om je vochtbalans te herstellen.
 • Gebruik een intensief voedende gezichtscrème voor extreem droge huid, indien je hier last van hebt.
 • Stress kan er ook voor zorgen dat je huid uitdroogt: trakteer jezelf en je huid regelmatig op ontspanning, bijvoorbeeld met een voedend vochtinbrengend masker voor de droge huid.
 • Een goede planning staat gelijk aan minder stress: schrijf al je dagelijkse afspraken in een agenda. Mocht je een paar minuten vrij hebben, gebruik die dan voor jezelf!
 • Een kopje koffie in de zon, een uurtje bewegen of 's avonds even genieten van een wellnessprogramma kunnen wonderen verrichten. Met een 'feelgood' programma voor meer evenwicht, zal je huid zich ook meteen beter voelen. Hierdoor hervind je de kracht en energie voor de taken die nog op je liggen te wachten.

De juiste zonbescherming voor de huid

Overmatige blootstelling aan zonlicht kan ervoor zorgen dat de huid van je gezicht uitdroogt. Gebruik daarom bij voorkeur een zonnecrème voor de droge huid die vochtinbrengende bestanddelen en een zonbeschermingsfactor (SPF) bevat. Lees hier meer over zonbescherming voor je gezicht.