blonde vrouw die lacht

Wat veroorzaakt uitdroging van de huid en hoe kan het worden voorkomen?

Ontdek de 4 meest voorkomende oorzaken van uitdroging van de huid en hoe je ze kunt behandelen.

Wat is een uitgedroogde huid?

Een uitgedroogde huid betekent dat je huid watertekort heeft. Het treedt op wanneer je huid essentieel vocht mist, wat resulteert in droogheid, jeuk en een mogelijk doffe uitstraling.

Deze huidaandoening kan leiden tot een ongelijkmatige teint waardoor droogtelijntjes onder de ogen, op het voorhoofd en rimpels meer opvallen. Een vochtarme huid kan echter effectief worden aangepakt door eenvoudige veranderingen in je levensstijl. Door je te richten op het aanvullen en onderhouden van hydratatie kun je de natuurlijke balans van je huid herstellen.

vrouw die lacht

Uitgedroogde huid vs droge huid

vrouw die een hydraterend gezichtsmasker aanbrengt

Een vochtarme huid wordt vaak verward met een droge huid. Een droge huid wordt veroorzaakt door een gebrek aan olieproductie, wat kan resulteren in een trekkerige en schilferige huid. Het wordt beschouwd als een specifiek huidtype, samen met de normale, gemengde en vette huid. Aan de andere kant wordt een gedehydrateerde huid veroorzaakt door een gebrek aan water, wat leidt tot dofheid en mogelijk ongemak.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe een gedehydrateerde huid eruit ziet en wat het verschil is tussen deze twee huidproblemen, zodat je voor beide de juiste verzorging kunt bieden.


4 oorzaken van uitdroging huid

Wat veroorzaakt uitdroging huid?


Een uitgedroogde huid wordt veroorzaakt door een te laag vochtgehalte en er zijn veel factoren die hieraan kunnen bijdragen.

Hier zijn 4 veel voorkomende oorzaken van uitdroging van de huid:

 1. Weersomstandigheden:
  Blootstelling aan barre weersomstandigheden, zoals koude wind, lage luchtvochtigheid en extreme hitte kunnen de huid van vocht ontdoen.

 2. Onvoldoende hydratatie:
  Niet genoeg water drinken of het consumeren van uitdrogende dranken zoals alcohol of overmatig veel cafeïne

 3. Hete douches:
  Langdurige blootstelling aan heet water kan de huid ontdoen van haar natuurlijke oliën en vocht.

 4. Een milde huidverzorgingsroutine verwaarlozen:
  Het gebruik van huidverzorgingsproducten met agressieve ingrediënten kan de natuurlijke vochtbalans van de huid verstoren.
7 tekenen van een gedroogde huid

Uitdroging symptomen huid

 

Inzicht in uitdroging symptomen huid is cruciaal voor een effectieve behandeling en verzorging. 

Hier zijn 7 veelvoorkomende symptomen waar je op moet letten op je gezicht en lichaam:

vrouw die Nivea Q10 gezichtscrème aanbrengt
 1. Droogheid: 
  Een gedehydrateerde huid voelt vaak droog aan en heeft een tekort aan vocht, waardoor ze trekkerig en oncomfortabel aanvoelt.

 2. Jeuk: 
  Uitdroging kan leiden tot jeuk en een geïrriteerd huidoppervlak.

 3. Dofheid: 
  De huid kan er dof uitzien en mist de gezonde gloed die geassocieerd wordt met een goed gehydrateerde huid.

 4. Ongelijkmatige teint: 
  Dehydratatie kan een onbalans in de huid veroorzaken, wat resulteert in een oneffen teint met mogelijke gebieden van hyperpigmentatie of doffe plekken.

 5. Verhoogde zichtbaarheid van fijne lijntjes: 
  Een gedehydrateerde huid heeft de neiging om fijne lijntjes en rimpels te accentueren, waardoor ze meer opvallen.

 6. Kringen onder de ogen: 
  Gebrek aan hydratatie kan bijdragen tot het verschijnen van donkere kringen onder de ogen en uitdrogingslijnen onder de ogen, wat een vermoeide en versleten blik geeft.

 7. Droge lippen: 
  Uitdroging tast de tere huid van de lippen aan en veroorzaakt droogheid, kloofjes en schilfers.

  Als je de tekenen herkent, kun je proactieve maatregelen nemen om het probleem aan te pakken.
Tips om van een uitgedroogde huid af te komen of deze te helpen

5 tips om te helpen bij een uitgedroogde huid


Volg de onderstaande stappen om de prevalentie te verminderen en van een uitgedroogde huid Volg de onderstaande stappen om de prevalentie te verminderen en van een vochtarme huid af te komen:

 1. Was je met lauw water:
  Warm water kan ervoor zorgen dat je huid nog meer uitgedroogd aanvoelt. Als je je gezicht en lichaam wast, gebruik dan lauw water.

 2. Gebruik zachte verzorgingsproducten:
  Harde producten kunnen je huid van vocht ontdoen. Kies in plaats daarvan voor zachte producten die je huid hydrateren en hydrateren, zodat je huid er gevoed uitziet en aanvoelt. 

 3. Gebruik zachte scrubs:
  Ondanks hun populariteit voor het verwijderen van dode huidcellen, kunnen scrubborstels en -apparaten irriterend zijn voor de huid. Het is aan te raden om een zachte scrub te gebruiken die geschikt is voor je huid en geen overmatige irritatie veroorzaakt.

 4. Gebruik een hydraterende vochtinbrengende crème:
  Je moet niet alleen vertrouwen op moisturizers op oliebasis. Gebruik een hydraterende vochtinbrenger die je zowel overdag als 's avonds aanbrengt voor continue voeding en een stralende teint. 

 5. Hydrateer van binnenuit: 
  Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende water drinkt. Hydratatie begint van binnenuit, dus streef naar minstens 2 liter water per dag om je lichaam aan te vullen en te voeden en de algehele gezondheid van je huid te ondersteunen.
Uitgedroogde huid

Uitgedroogde huidverzorging


vrouw die NIVEA Rose Care 2 in 1 Reiniger en Toner gebruikt

Het is belangrijk om je huid de verzorging te geven die ze nodig heeft, vooral als Het is belangrijk om je huid de verzorging te geven die ze nodig heeft, vooral als ze uitgedroogd is. Hier zijn een paar huidverzorgingsstappen die je kunt volgen om je vochtarme huid te verbeteren.

Reinigingsroutine:

Zachte reiniging: Gebruik een zachte reiniger die effectief onzuiverheden verwijdert zonder de huid te ontdoen van haar natuurlijke vocht. Ga op zoek naar producten die je huid schoon, fris en in balans laten aanvoelen zonder dat ze droog of trekkerig aanvoelt. 

Producten zoals de Nivea Verzachtende Reinigingscrème zijn goed voor een zachte reiniging. Deze cleanser is gemaakt met natuurlijke amandelolie om je huid op milde wijze te helpen zuiveren.

Toner aanvullen: Neem een rehydraterende toner op in je huidverzorgingsroutine om het vochtgehalte te herstellen en op peil te houden. Kies toners die verrijkt zijn met hydraterende ingrediënten om je huid te kalmeren en te hydrateren, zodat deze voorbereid is op de volgende huidverzorgingsstappen. Hydraterende toners zoals het NIVEA Micellair Rozenwater kunnen helpen om de huid te hydrateren en een heldere en evenwichtige teint te bevorderen.

Effectieve producten voor de droge huid kunnen de huid hydrateren en voeden, zodat de teint weer gezond en stralend wordt.

Verzorgingsroutine:

Voedende maskers en behandelingen: Verwen je huid met voedende maskers en gerichte behandelingen die zijn ontworpen om de hydratatie te stimuleren. Ga op zoek naar maskers met hydraterende en verzachtende ingrediënten die je huid hydrateren en revitaliseren. 

Als je last hebt van droogtelijntjes onder de ogen, op het voorhoofd of lachrimpels probeer dan het NIVEA Q10 Gerichte Rimpelopvuller om hardnekkige fijne lijntjes te helpen verminderen.

Hydraterende vochtinbrengende crèmes: Kies vochtinbrengende crèmes die speciaal ontwikkeld zijn om de huid te hydrateren en te voeden. Zoek naar producten die vocht aanvullen, de natuurlijke barrière van de huid herstellen en langdurige hydratatie bieden. 

- Dagcrème biedt essentieel vocht en hydratatie gedurende de dag, helpt de natuurlijke barrière van de huid te herstellen en droogheid tegen te gaan. De NIVEA Q10 Anti-Rimpel Extra Nourish 60+ Replenishing Dagcrème SPF 15 bevat 100% biologische Arganolie om je huid gehydrateerd te houden.

- De nachtcrème hydrateert en voedt diep terwijl je slaapt en helpt het vochtgehalte 's nachts te herstellen en aan te vullen. De NIVEA Q10 Anti-Wrinkle Power Revitaliserende Nachtcrème bevat NIVEA's unieke Q10 formule die de huidbarrière helpt te versterken.

vrouw die Nivea Q10-producten gebruikt

Bescherming tegen de zon: Blootstelling aan de zon kan de huid verder uitdrogen, dus bescherming is cruciaal om het hydratatieniveau op peil te houden. Bescherm je huid tegen schadelijke UV-stralen door een zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken.  

Dagelijkse SPF helpt verdere beschadiging van de huid te voorkomen, zodat ze haar natuurlijke vocht en hydratatie kan behouden. De NIVEA SUN UV Face Q10 Anti-Age Sun Cream SPF 50 kan fijne lijntjes en rimpels helpen voorkomen en verminderen.

Door deze preventieve stappen te volgen en de hydraterende huidverzorgingsproducten van NIVEA in je routine op te nemen, kun je je vochtarme huid verbeteren en genieten van een gezondere, stralende teint.

Waarom Q10 gebruiken?

Co-enzym Q10 is een krachtige antioxidant die de huid helpt op te laden en te verjongen. Het NIVEA Q10 assortiment is zorgvuldig samengesteld om te voldoen aan de behoeften van verschillende huidtypes, cellen te beschermen tegen beschadiging en het verouderingsproces te vertragen. Door deze producten in je huidverzorgingsroutine op te nemen, kun je na verloop van tijd fijne lijntjes en rimpels vervagen.

Uitgedroogde huid op benen en lichaam

Mensen hebben niet alleen last van een uitgedroogde huid in hun gezicht, maar ook uitgedroogde huid op de benen en de rest van het lichaam kan een veelvoorkomend huidprobleem zijn. 

Om de vochtarme huid op het lichaam aan te pakken, kan het gebruik van lichaamsverzorgingsproducten effectiever zijn, omdat de huid op je lichaam dikker is en meer hydratatie nodig heeft. Ontdek de NIVEA Q10 Verstevigende Body Milk die vitamine C en een Q10-formule bevat om te helpen hydrateren en een glad huidgevoel te geven.

 vrouw die Nivea bodylotion aanbrengt

Uitgedroogde huid - Takeaway

Een uitgedroogde huid ontstaat wanneer de huidcellen onvoldoende water hebben, wat resulteert in droogheid, jeuk, een doffe teint en het verschijnen van fijne lijntjes. Het goede nieuws is dat je een vochtarme huid kunt behandelen door de juiste aanpassingen in levensstijl. Door in te zetten op inwendige hydratatie, regelmatige hydratatie en adequate huidbescherming, kunt u een optimale hydratatie van de huid herstellen en behouden. Het is essentieel om medisch advies in te winnen als uw symptomen aanhouden of verergeren. 

Veelgestelde vragen

Zijn er veranderingen in levensstijl die de uitgedroogde huid kunnen verbeteren?

Ja, veranderingen in levensstijl spelen een cruciale rol bij het verbeteren van een uitgedroogde huid. Het dagelijks drinken van voldoende water, het verminderen van de consumptie van uitdrogende dranken zoals alcohol en cafeïne en het beschermen van de huid tegen agressieve omgevingsfactoren kan aanzienlijk helpen.

Is exfoliëren geschikt voor een uitgedroogde huid?

Exfoliëren moet met de nodige voorzichtigheid worden benaderd voor een uitgedroogde huid. Agressieve exfolianten kunnen de huid verder ontdoen van zijn natuurlijke vocht en de aandoening verergeren. Kies in plaats daarvan voor zachte exfolianten of overweeg een dermatoloog te raadplegen voor geschikte aanbevelingen.

Hoe lang duurt het voordat je met de juiste verzorging verbeteringen ziet in een uitgedroogde huid?

Met consistente en passende huidverzorging kunnen verbeteringen in de uitgedroogde huid binnen enkele weken merkbaar zijn. Individuele resultaten kunnen echter variëren, afhankelijk van het huidtype en de ernst van de uitdroging.

Kan een uitgedroogde huid leiden tot ernstigere huidproblemen?

Een onbehandelde uitgedroogde huid kan leiden tot meer uitgesproken fijne lijntjes, rimpels en een ongelijkmatige teint. In extreme gevallen kan langdurige uitdroging andere huidaandoeningen verergeren, waardoor het van cruciaal belang is om dit probleem snel aan te pakken.

Wanneer moet ik professionele hulp zoeken voor een uitgedroogde huid?

Als uw symptomen van een uitgedroogde huid aanhouden ondanks het gebruik van hydraterende producten en het volgen van een goede huidverzorgingsroutine, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen gepersonaliseerde aanbevelingen en behandelingen geven die zijn afgestemd op uw specifieke behoeften.