vrouw die Nivea bodylotion op haar benen aanbrengt

Droge huid op benen? Dit is wat je moet doen

Ontdek de beste manieren om droge huid op de benen te verzorgen.

Droge, jeukende en schilferige benen? Dit is wat je moet doen

Of je nu met vrienden iets gaat drinken of een verwenavondje plant, zachte en gladde benen zien er altijd goed uit. Maar waarom drogen ze eigenlijk uit? En wat kun je doen tegen een droge benen? Lees verder en ontdek enkele van NIVEA's beste tips om droge benen te voorkomen.
vrouw die Nivea bodylotion aanbrengt
 • Droge of schilferende huid: Over het algemeen is een droge huid geen probleem en kan worden behandeld met verschillende vochtinbrengende crèmes, lotions of melk. Als je echter verbrand bent door overmatige blootstelling aan de warme zon, moet je op zoek gaan naar een after sun met aloë vera om de huid te koelen en te herstellen. In ernstigere gevallen van verbrande huid moet je altijd je huisarts raadplegen.

 • Koel weer, veel wind of een lage luchtvochtigheid kunnen vocht aan je huid onttrekken, wat een droge huid en eczeem kan veroorzaken. Maar maak je geen zorgen, het is niet ongewoon dat mensen seizoensgebonden eczeem krijgen. 

 • Irriterende of allergene stoffen zoals pollen, latex of insectenbeten kunnen allemaal een droge huid op armen en benen veroorzaken. Het is altijd het beste om de verleiding te weerstaan om aan een beschadigde huid te krabben, en als je denkt dat je huid door iets geïrriteerd is, kan een apotheker je advies geven.  

 • Leeftijd: Naarmate we ouder worden, vermindert het vermogen van onze huid om vocht vast te houden, wat onvermijdelijk kan leiden tot een droge huid, vooral op de benen. Dit betekent dat het belangrijk is om een goed vochtregime te handhaven om de huid goed gehydrateerd te houden.

Wat veroorzaakt een droge huid op benen?

Er zijn verschillende oorzaken voor droge, jeukende benen, die op elk moment van de dag of nacht kunnen optreden. Sommige jeuk is volkomen normaal en niet eens het vermelden waard, en andere kan het gevolg zijn van een huidaandoening, die kan en moet worden behandeld met voorgeschreven medicijnen, met dank aan een apotheker of huisarts. Enkele van de belangrijkste oorzaken van droge en jeukende benen zijn:
 

 • Eczeem: Een veel voorkomende vorm van huidaandoening, die droge en jeukende huidplekken kan opleveren. Hoewel sommige vochtinbrengende crèmes kunnen helpen, is het altijd het beste om met je huisarts te praten als je je zorgen maakt over eczeem.

 • Psoriasis: Deze huidaandoening kan zich voordoen als broze rode of zilveren schubben op de huid, vaak op de benen of armen. Hoewel het niet helemaal duidelijk is wat psoriasis veroorzaakt, kan een dermatoloog of huisarts u het beste adviseren over een crème of zalf die de aangetaste gebieden kan verzachten.
   

 

vrouw die crème aanbrengt

Waarom ziet droge huid op de benen eruit als slangenleer?

Droge huid op de benen die eruitziet als slangenhuid, of lijkt op krokodillenhuid, kan te maken hebben met een aandoening die ichthyosis heet. Er zijn meer dan 20 verschillende soorten ichthyosis, die meestal te maken hebben met een huidlaag die geen vocht kan vasthouden. Als dit je bekend voorkomt, neem dan contact op met je huisarts om te zien wat hij je kan aanraden om je huid gelukkig en gezond te houden.
vrouw die Nivea lichaamscrème aanbrengt

Heb je je ooit afgevraagd waarom de huid op je knieën, kuiten of ellebogen als eerste uitdroogt? De huid op deze plekken wordt elke dag veel uitgerekt en samengetrokken, waardoor ze wat dikker moet zijn om al die extra bewegingen aan te kunnen.

En omdat hij dikker is, produceert hij niet zoveel van de natuurlijke olie van het lichaam, talg, die de huid van vocht voorziet en een laagje bescherming biedt tegen UV-stralen.
 
Zeer warm of zeer koud weer kan je huid ook van vocht beroven, evenals sommige reinigingsproducten die je onder de douche of in bad gebruikt. Om je knieën en ellebogen zacht en glad te houden, kun je het assortiment herstellende bodylotions van NIVEA bekijken. Hiertoe behoort de NIVEA Repair & Care Body Lotion, perfect voor droge benen - gemaakt met dexpanthenol en een diepvochtig serum dat de huid onmiddellijk kalmeert en tot 72 uur lang intensief hydrateert.


Zijn er huismiddeltjes om droge huid op de benen te genezen?

Hoewel het belangrijk is om alle lichaamsdelen regelmatig te wassen, kan overdrijven de huid uitdrogen. Als je merkt dat je je gezicht meer dan twee keer per dag wast, kun je beter wat minderen. 

Hetzelfde geldt voor de verzorging van je benen. Als je te veel van de natuurlijke oliën verwijdert, droog je de huid uit en moet je het vocht vervangen. Naast het gebruik van huidverzorgingsproducten om je huid te rehydrateren, zijn er ook enkele huismiddeltjes die je kunt gebruiken:
 • Vermijd echt hete douches en baden, die beide de huid kunnen uitdrogen, of erger nog, verbranden als ze te warm zijn. Te hoge temperaturen kunnen de keratinecellen op de buitenste huidlaag beschadigen, wat kan leiden tot een droge huid.  
   
 • Kokosolie bevat natuurlijke verzachtende stoffen, die de huidcellen hydrateren en smeren. Wanneer de olie de huidcellen 'samenvoegt', is het resultaat een gladder oppervlak, wat een droge huid helpt voorkomen.
   
 • Pas je dieet aan met ingrediënten die rijk zijn aan antioxidanten, zoals bosbessen, bonen, linzen en wortelen.

 • Havermoutbaden zijn een geweldige manier om huidproblemen aan te pakken, en kunnen verlichting bieden als je last hebt van irritatie. Maak je eigen havermoutbad door een kopje havermout te mengen tot een fijn poeder. Voeg het toe aan lauw badwater terwijl het water nog loopt, en roer af en toe. Vervolgens hoef je alleen maar 15 tot 20 minuten te weken. 
   
 • Vermijd allergenen en irriterende stoffen waarvan je hebt gemerkt dat ze je irriteren. Sommige van de meest voorkomende allergieën zijn afkomstig van insecten en planten, dus zorg ervoor dat je deze vermijdt.
vrouw met kroeshaar die Nivea bodylotion aanbrengt

Hoewel het belangrijk is om alle delen van het lichaam regelmatig te wassen, kan te veel wassen de huid uitdrogen.


Bodylotion versus bodymilk

NIVEA biedt zowel bodylotions als bodymilks aan, maar wat is het verschil? In het kort komt het neer op de verhouding tussen water en olie. Bodylotion bevat meer water voor een verkoelend effect op de huid, terwijl bodymilk veel rijker is, waardoor het een krachtige en effectieve vochtinbrenger is voor een gebarsten, beschadigde of droge huid. Ontdek het volledige gamma NIVEA Body Lotions om het perfecte product voor jou te vinden.