Baard knippen, scheren en trimmen, waarop letten?

Je baard bijwerken: knippen, trimmen of scheren

Van een volle baard tot een 3 dagen baard: er zijn talloze modellen voor de gezichtsbeharing van een man. Wil je een korter baardje of juist een langer exemplaar? Lees dan verder en ontdek: welke baard past bij mij?

Iedere soort baard vraagt zijn eigen verzorging

Bij de keuze van je baard speelt de verzorging een belangrijke rol. Wij vertellen je daarom meer over hoe je een baard het beste kunt bijhouden. Zo weet je ook of een korte of lange baard bij jou past.

De 3 dagen baard

Voor een optimaal baardje van drie dagen oud is regelmaat de succesfactor. Want de naam zegt het al: je moet je baard minimaal één keer in de drie dagen trimmen. De lengte van de baardharen mogen namelijk niet langer worden dan 0,5 tot 5 millimeter. Lees hier 4 stappen om rekening mee te houden: 

1. Kies een instelling tussen 0,5 en 5 mm voor je trimmer, afhankelijk van de gewenste stoppellengte.

2. Let er bij het trimmen op dat je tegen de groeirichting van je baardharen werkt voor het beste resultaat. Begin bij de kin, ren over je nek en werk je een weg naar de kaak en uiteindelijk naar de bakkebaarden. Dan kun je jezelf toeleggen op de bovenlip.

3. Houd je van duidelijke randen? Maak nu de contouren. Een contouropzetstuk is geschikt voor vloeiende overgangen. Als je ze duidelijker wilt definiëren, is nat glad scheren de uitkomst. Tip: nat scheren is heel eenvoudig met een transparante scheergel. Zo kun je precies zien hoe je moet scheren.

4. Baard trimmen en contouren scheren belasten je huid. Smeer na het trimmen van je baard je huid in met aftershave om je huid te desinfecteren en te verzorgen.

De baard en snor knippen

In plaats van je baard scheren kun je ook een schaar gebruiken. Dit is een goede methode wanneer je je baard niet korter wilt maken, maar wel in model wilt brengen. Kam je baard voordat je begint, want dit maakt het knippen makkelijker. Knip daarna met een schaar de randen van de baard. Je kan daarbij een baardkam gebruiken om de juiste afkniplengte te bepalen.

Snorharen groeien anders dan de rest van je baard, vooral in de snelheid. Dat is de reden waarom volle baarden na verloop van tijd uit vorm raken. Wanneer je dit slechts een beetje wilt corrigeren, kun je het beste je snor een beetje bijknippen.

Je baard laten groeien

Als je een volle baard wilt laten groeien, heb je ongeveer 4 weken geduld nodig - tot het staat. Als je jouw baard wilt laten groeien zul je hem af en toe moeten bijwerken om de vorm te behouden. Wanneer precies? De vuistregel is: zodra je niet tevreden bent met de baardvorm of wanneer afzonderlijke haren uitsteken, is het tijd voor een kleine knipbeurt.

Voor een langere baard is de schaar de beste methode. Je loop hierbij namelijk minder kans om teveel van je baard te halen dan met de tondeuse. Zorg wel dat je een goede baardschaar gebruikt. Het beste is een exemplaar van roestvrij staal dat ongeveer 5 centimeter lang is en een speciale vingerhaak heeft. Vind je het toch te spannend om je baard te knippen? Ga dan naar een kapper en wacht ontspannen het resultaat af!

Een volle baard trimmen

Een volle baard hoef je minder vaak te trimmen dan een stoppelbaardje, maar vraagt toch de nodige verzorging. Je wilt hem misschien het model van je baard bijwerken of je baard inkorten. Voordat je met het baard scheren begint, was je hem eerst met een speciale shampoo voor baarden om stof en vuil te verwijderen. Stel hierna je trimmer in op de langste snijlengte. Deze kun je eventueel later korter instellen om je baard te finetunen. Begin in ieder geval met de grootste oppervlakte en concentreer je daarna op de details. Gebruik voor je snor dezelfde werkwijze. Scheer eerst met de lange stand en daarna met de korte.

Als je een sterke baardgroei hebt, zorgen contouren op de wangen en nek voor orde. Veel baardtrimmers hebben hiervoor een extra contouropzetstuk. Je kunt nog preciezere lijnen tekenen met het natte scheermes. Als je de voorkeur geeft aan een natuurlijke loop of jouw baard er al vrij recht uitziet in het wanggebied, kun je het werk aan de contouren gewoon achterwege laten.