Nat scherende man - NIVEA

DROOG OF NAT SCHEREN?

Niet zeker welk type scheren het best bij jou en je huid past? Hier vind je alles wat je moet weten over nat scheren, droog scheren, de juiste scheermesjes, scheerapparaten en de beste manier om je baard te scheren.

DROOG OF NAT: WAT IS BETER?

Eén ding is zeker: nat scheren is grondiger dan scheren op een droge huid. Droog scheren is wel zachter voor je huid. Dit maakt de keuze natuurlijk lastig. Welke manier van scheren het beste voor jou past, hangt dus helemaal af van jouw behoeftes. Hier vind je een overzicht van alle voor- en nadelen.

NAT SCHEREN: GLAD EN GRONDIG

VOORDELEN:

  • Glad resultaat: wanneer je je baard nat scheert, krijg je gegarandeerd een gladde en zachte huid. De mesjes van een nat scheermes passen zich makkelijk aan en snijden je baardhaar goed af tot aan het huidoppervlak.
  • Voor nat scheren is een verzachtende voorverzorging nodig. Denk aan pre-shave producten zoals scheerschuim, scheergel of crème. Het verzacht je baardhaar en zorgt ervoor dat het mesje soepel over je huid glijdt. Pluspunt: het verzorgt tegelijkertijd ook je huid!

NADELEN:

  • Inspanning: er zit wel een klein addertje onder het gras – je hebt meer tijd nodig voor nat scheren dan voor droog scheren. Je hebt ook tijd nodig voor het leren van de juiste scheertechniek. Wanneer je de techniek niet onder controle hebt, is er kans op huidirritatie en snijwondjes. Leer dus eerst de techniek!
  • Schoonmaken en vervangen: om ontsteking en huidirritatie te voorkomen moet je regelmatig het mesje schoonmaken en vervangen. Een kleine regel: vervang het mes na 10 scheerbeurten. Minpuntje: dit kost helaas tijd en geld.

DROOG SCHEREN: EENVOUDIG EN ZACHT VOOR JE HUID

VOORDELEN:

  • Tijd: elektrisch scheren gaat sneller dan scheren met een normaal scheermesje. Wanneer je je baard droog scheert, kun je meteen beginnen. Speciale pre-shave producten bestaan ook voor droog scheren, maar ze zijn niet noodzakelijk.
  • Huidvriendelijk: een elektrisch scheermes snijdt baardharen niet zo diep af, waardoor droog scheren minder huidirritatie en scheerbultjes veroorzaakt. Hierdoor krijg je ook minder snel last van snijwonden.

NADELEN:

  • Stoppelbaard: tijdens droog scheren wordt alleen het oppervlak van je baardhaar afgesneden, dit zorgt voor een minder glad resultaat. Als je een stevige baard hebt, ontstaan stoppels al na een paar uur. Deze nonchalante stoppelbaard kan er natuurlijk ook goed uitzien!
  • Verstopte poriën: tijdens elektrisch scheren worden fijne huiddeeltjes losgemaakt. Dit leidt snel tot verstopte poriën, ingegroeide haren en rode vlekken. Gelukkig kun je dit voorkomen met een goede aftershave.
Man met baard – NIVEA

CONCLUSIE: NAT OF DROOG SCHEREN?

De juiste scheerkeuze is afhankelijk van het resultaat dat je wilt hebben. Baardgroei en huidreactie zijn belangrijk, neem die dus mee in je beslissing.

 

Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter.

 

Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze. Droog scheren is ook goed voor een gevoelige huid.

 

Tip: je kunt het beste verschillende manieren uit proberen om te zien wat het beste bij jou past. Eén ding is zeker: droog of nat scheren – voor het beste resultaat is een zorgvuldige huidverzorging belangrijk!


TIPS VOOR NAT SCHEREN

Gekozen voor nat scheren? Deze scheer- en verzorgingstips helpen je om een goed verzorgd resultaat te krijgen.

1. SCRUB JE GEZICHT

Een gezichtsscrub verwijdert huidschilfers en talg. Dit zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van een geïrriteerde huid of ingegroeide haren. Voor een gevoelige huid is één keer per maand scrubben genoeg.

Gezichtsscrub bij mannen – NIVEA

2. GEBRUIK VERZORGENDE PRE SHAVE PRODUCTEN

Pre-shaveproducten verzachten de stoppels op je gezicht en zorgen ervoor dat scheren met een scheermes soepel gaat. Scheerschuim, gel of zeep – test wat jij het fijnst vindt. Belangrijk: laat het product drie minuten inwerken voordat je begint met scheren. Heb je een gevoelige huid? Dan is een NIVEA MEN Sensitive Scheergel verstandig om te gebruiken.

Scheermesje – NIVEA

3. ZORG VOOR SCHERPE MESJES

Botte mesjes scheuren baardhaartjes af in plaats van dat ze de haartjes er netjes afsnijden. Na ongeveer 10 scheerbeurten moet je het mesje vervangen. Het aantal scheerbeurten dat een mesje volhoudt, is ook afhankelijk van de kwaliteit van het scheermes. Vergeet niet dat scheermesjes het langer volhouden wanneer je ze schoonmaakt na iedere scheerbeurt.

Stoppelbaard – NIVEA

4. NEEM EEN PAUZE

Liever helemaal glad? Dan moet je eigenlijk elke dag scheren. Dit zorgt er wel voor dat de huid geïrriteerd raakt. Het is dus beter voor je huid om pas weer na twee of drie dagen je baard te scheren met een scheermes.

Volle baard – NIVEA

5. STIJL JE BAARD

Veel scheerapparaten die je kunt gebruiken voor nat scheren hebben functies voor het stijlen en trimmen van je baard. Dit zorgt ervoor dat jouw baard de juiste vorm krijgt. Lees ook onze tips om andere plekken van je lichaam op een fijne manier te scheren.


TIPS VOOR DROOG OF ELEKTRONISCH SCHEREN

Wil je liever droog scheren? Volg dan deze scheer- en verzorgingstips.
Man droogt gezicht na wassen – NIVEA

1. WAS JE GEZICHT

Voordat je gaat scheren is het goed om je gezicht te wassen met wat gezichtsgel. Waarom? Wanneer er geen viezigheid meer op je gezicht zit, is de kans op huidirritatie veel kleiner. Belangrijk: droog je gezicht goed af na het wassen.

Man droog scheert baard – NIVEA

2. KIES DE JUISTE SCHEERRICHTING

Van links naar rechts, of juist andersom? Beide kan! Welke scheerrichting je kiest, is afhankelijk van het scheermes en jouw huidtype. Wanneer je een gevoelige huid hebt, is het goed om in de richting van jouw haargroei te scheren. Roterende scheermessen werken net iets anders: ze scheren namelijk in ronde bewegingen.

Man met korte baard – NIVEA

3. GEBRUIK EEN ELEKTRONISCH SCHEERAPPARAAT

Vind je een beetje baard wel mooi? Je kunt je baard trimmen met een elektrisch scheermes. Veel elektrische scheermessen hebben standaard triminstellingen om zelf te kunnen kiezen welke baardlengte je aanhoudt. Belangrijk: begin met een lange triminstelling zodat je niet meteen te veel baard weghaalt. Daarna kun je het nog altijd perfectioneren met een kortere triminstelling.

Scheerapparaat – NIVEA

4. MAAK JE SCHEERAPPARAAT SCHOON

Voor sommige scheermesjes heb je een klein borsteltje nodig om stoppelhaartjes te verwijderen. Of je moet ze afspoelen met water om ze goed te reinigen. Andere elektrische scheermessen kunnen zichzelf schoonmaken.

 

Waarom is het schoonmaken van je scheermes belangrijk? Regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat de mesjes goed blijven en draagt er ook aan bij dat je minder snel puistjes of pukkels krijgt.

Man scheert droog met scheerapparaat – NIVEA

5. VERVANG DE SCHEERKOP

De scheerkop van je elektrische scheermes wordt na een tijdje bot. Vervang daarom na ongeveer 18 maanden de scheerkop. Belangrijk: ieder apparaat heeft eigen instructies over wanneer de scheerkop vervangen moet worden.