vrouw die in de zon staat

UV INDEX INFO EN CALCULATOR

Alles wat je moet weten over de UV index, de UV index van vandaag, en de UV indexschaal

UV INDEX CALCULATOR: BEREKEN DE UV INDEX VAN JOUW REGIO

Het is belangrijk om te weten wat de UV index van jouw regio is, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen om jezelf te beschermen wanneer je buiten bent. Dus, wat is de UV index, en wat is de UV index vandaag? Hier vind je alles wat je moet weten over de UV index schaal zodat je beschermd blijft.
ZOEK LOKALE UV INDEX

UV TRACKER

vrouw op het balkon

De UV index wordt dagelijks bekendgemaakt om je te informeren over de sterkte van de UV-stralen van de zon in jouw regio. De UV indexschaal is onderverdeeld in 5 niveaus en loopt van laag (1-2) tot extreem hoog (11+). 

Voor elk niveau adviseren wij je een SPF te gebruiken die is afgestemd op de behoeften van je huid. Onthoud dat hoe hoger het getal op de UV index-schaal, hoe sterker de straling. Dat is de betekenis van de UV index. En de UV index classificatie geldt voor alle huidtypes en voor elke plaats ter wereld. 

Controleer de UV index van jouw regio hieronder en neem de juiste voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen als je buiten bent.


WAT IS DE UV INDEX VANDAAG?

Wat is de UV index? Voer de naam van je stad in, en wij vertellen je de UV index van vandaag.

JOUW UV INDEX IS [uvIndex]

Het is een lage UV index voor [city]

JOUW UV INDEX IS [uvIndex]

Het is een gemiddelde UV index voor [city]

JOUW UV INDEX IS [uvIndex]

  Het is een hoge UV index voor [city]

JOUW UV INDEX IS [uvIndex]

  Het is een hele hoge UV index voor [city]

JOUW UV INDEX IS [uvIndex]

  Het is een hele hoge UV index voor [city]
Check Another Location

WAT IS UV INDEX

Veel mensen vragen zich af 'bij welke UV index word je bruin?'

Goed om te weten is dat de UV index de sterkte van de schadelijke zonnestralen meet. Bruin worden is natuurlijk een mooie bijkomstigheid, maar zorg dat je jezelf niet aan te veel schadelijke zonnestralen blootstelt. Het wordt vaak gebruikt in de dagelijkse weersvoorspellingen - misschien hoor je je favoriete weerman af en toe naar de UV index verwijzen - en ook wordt het gebruikt om het grote publiek te helpen begrijpen hoe krachtig de zonnestralen op een bepaalde dag zullen zijn. De UV index wordt gewoonlijk gegeven voor "het middaguur", dat wil zeggen het tijdstip waarop de zon op haar hoogste punt staat. 

WAT BETEKENT UV INDEX ?

De UV index wordt gemeten op een schaal. De getallen staan in verhouding tot de sterkte van de zon, en nemen toe naarmate de straling die de huid beschadigt toeneemt. 

Hieronder gaan we dieper in op de volledige schaal, met details over geschikte huidbescherming voor elke situatie. 

Onthoud dat het het beste is om elke dag zonnecrème te dragen, ongeacht de UV index. Het zal je helpen om langer een jeugdige teint te behouden.

vrouw in zwart zwempak
DE UV INDEX SCHAAL

UITLEZEN VAN JE LOKALE UV INDEX

 UV INDEX: 0 - 2 Wat betekent UV index als het in het 0-2 bereik is? Bij een lage UV index van 0 tot 2 is er nauwelijks risico op zonverbranding. Maar je moet altijd producten met SPF gebruiken om je huid te beschermen. Weet je niet zeker hoe je een zonnebrandcrème moet kiezen? De zonbeschermingsfactor (SPF) moet minstens twee keer zo hoog zijn als de vermelde UV index. Maar dit is slechts een algemene aanbeveling. Je moet altijd producten gebruiken die geschikt zijn voor jouw huidtype.
UV INDEX: 3 - 5 Wat betekent UV index als het in het 3-5 bereik is? Bij een gemiddelde UV index van 3 tot 5 raden wij je aan beschermende kleding te dragen, zoals een T-shirt of blouse. Zonnebrillen en zonnehoeden kunnen je ook beschermen tegen UV straling. 
Daarnaast moet je je huid beschermen door een zonnebrandcrème aan te brengen die geschikt is voor jouw individuele huidtype. 
 
UV INDEX: 6 - 7 Met een hoge UV index van 6 tot 7 is het belangrijk om je bovenlichaam fysiek te bedekken. Zonnebrillen en hoeden beschermen je ook tegen de straling. We raden ook een lippenbalsem met SPF aan - zoals onze Sun Protect Caring Lip Balm. 

Deze UV-waarde klimt op de UV indexschaal, dus we raden aan om ook een zonnebrandcrème toe te voegen die geschikt is voor jouw huidtype. De zonbeschermingsfactor (SPF) moet ten minste twee keer zo hoog zijn als de vermelde UV index. Dus, voor een ranking van 6 - 7, heb je een factor van ten minste SPF 14 nodig - maar het is ook belangrijk om rekening te houden met jouw individuele huidtype. Als je een lichte huid hebt, is een hogere SPF een goed idee. Bekijk onze Protect & Moisture-lijn voor een aantal goede opties. En zorg ervoor dat je niet de hele dag in direct zonlicht doorbrengt - vooral rond het middaguur als de zon op zijn hoogst staat. Dat is het perfecte moment om in de schaduw te gaan zitten.
 
UV INDEX: 8 - 10 Wat betekent UV index als het in het 8-10 bereik is? Nou, dit wordt beschouwd als een zeer hoge rating op de UV index schaal. Het is aan te raden om in de schaduw of binnen te blijven tussen 11 uur 's morgens en 3 uur 's middags als de zon op zijn sterkst is. Vergeet niet dat je, zelfs als je in de schaduw blijft, je huid moet beschermen door kleding met lange mouwen en zonwerende kleding te dragen. Bedek ook je benen, zet een zonnebril met UV-bescherming op en draag een hoed die ook je kwetsbare nek beschermt. Als je een zonnebrandcrème gebruikt, zorg er dan voor dat je een zonnebescherming gebruikt die past bij jouw huidtype en die een zeer hoge beschermingsfactor heeft.
UV INDEX: 11 EN HOGER Als je vraagt "wat is de uv index vandaag?" en je ziet dat die 11+ is, moet je tijdens de middaguren de zon vermijden en binnen blijven. Als je buiten blijft, zorg er dan voor dat je zo veel mogelijk in de schaduw blijft. Dit is de hoogste waarde op de UV indexschaal, dus je moet denken aan een lange broek en zonwerende kleding met lange mouwen, een zonnebril met goede UV-bescherming en een hoofddeksel met nekbescherming. En zelfs wanneer je in de schaduw blijft, is het van essentieel belang een zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor te gebruiken die geschikt is voor je huidtype.  


MEER WETEN OVER UV-STRALING

WAT IS UV-LICHT?

Naast vragen als "wat betekent UV index", vragen mensen zich ook af wat UV-licht is. De effecten van UV-licht zijn in eerste instantie onzichtbaar en onmerkbaar. Hoewel kleine hoeveelheden UV-licht ons helpen vitamine D aan te maken, kan overmatige blootstelling aan de zon zeer schadelijk zijn. 

Ultraviolet licht, UVA en UVB, worden vaak vermeld op flessen zonnebrandcrème en kunnen schadelijk zijn voor onze huid. 

Lees verder om uit te vinden waarom.

UVB-stralen stimuleren niet alleen de aanmaak van melanine in de huid, waardoor een bruine kleur ontstaat, maar zijn ook verantwoordelijk voor zonnebrand. UVA-stralen spelen daarentegen een ondergeschikte rol bij zonnebrand. Ze kunnen zowel zonneallergie veroorzaken als leiden tot vroegtijdige huidveroudering. Bij NIVEA SUN gebruiken we een combinatie van verschillende UV-filters om een betrouwbare hoge bescherming over het hele UV-bereik te garanderen. Onze NIVEA SUN producten bevatten zowel UVA- als UVB-filters voor een optimale bescherming. NIVEA SUN gebruikt minerale UV-filters zoals titaniumdioxide in haar zonbeschermingsproducten. 

Minerale UV-filters weerkaatsen de UV-stralen van de zon weg van de huid als kleine spiegeltjes. 

Daarnaast zijn er organische UV-filters die de UV-straling absorberen. In dat geval wordt de schadelijke UV-straling omgezet in onschadelijke warmte. 

Om een hoge bescherming tegen zowel UVA als UVB te bereiken, worden verschillende UV-filters gecombineerd. NIVEA Protect & Hydrate is speciaal ontwikkeld om aan al je behoeften te voldoen.
Ontdek NIVEA Protect & Moisture Sun Lotion
vrouw in de zon

OPMERKING OVER DE DAGELIJKSE UV INDEX

De UV-indexwaarde verandert van dag tot dag. Het is belangrijk dat je dit controleert, zodat je je op de juiste manier kunt kleden. En vergeet niet dat zonnecrème een must is als je je tere gezichtshuid wilt beschermen tegen schade door de zon en de effecten van UV-stralen.


LEER MEER OVER DE MOGELIJKE GEVAREN VAN UV-STRALEN

WAAROM JE ALTIJD UV-BESCHERMING NODIG HEEFT

vrouw die in de zon staat

ZONVERBRANDING

UV-stralen kunnen ook negatieve effecten hebben op onze huid. UVB-stralen dringen door in de bovenste laag van de huid, de opperhuid, en zijn ook verantwoordelijk voor pijnlijke zonnebrand. Daarom is het altijd goed om te vragen "wat betekent UV index?" en "wat is de UX index vandaag?".
vrouw in bikini

SCHADE AAN DE HUID

De zonnestralen geven ons een mooie gloed en stimuleren de vitamine D-productie van de huid, die bijzonder belangrijk is voor de stabiliteit van de botten en onze gezondheid in het algemeen. Maar je moet altijd op je hoede zijn voor de risico's van UV-stralen. Door hun hoge energieniveau kunnen UVB-stralen het DNA rechtstreeks beschadigen, wat in het ergste geval kan leiden tot huidkanker.
Nivea Sun Protect en Bronse SPF 30

HET VEROUDERINGSPROCES VAN DE HUID

UVA-stralen dringen dieper door in de huid - helemaal tot in de lederhuid. Hoewel we ons er meestal niet van bewust zijn omdat ze niet pijnlijk zijn, kunnen UVA-stralen ervoor zorgen dat cellen en DNA beschadigen. Dit kan leiden tot allergieën en huidveroudering: ongeveer 80% van de rimpels wordt veroorzaakt door UVA-licht. Het is dus belangrijk om te weten wat de UV index vandaag is. Om zonnebrandcrème bij je te hebben en de juiste kleding te dagen om je huid te beschermen. 

ONTDEK NIVEA ZONBESCHERMING

Onze Protect and Protect biedt je bescherming - met UVA- en UVB-bescherming die je onmiddellijk beschermt tegen zonnebrand en vroegtijdige huidveroudering.
vrouw die lacht in de zon

ONTDEK MEER ZONBESCHERMINGSTIPS MET NIVEA SUN

We hebben veel voorkomende vragen beantwoord, waaronder de betekenis van de UV-index, en het belang om te weten wat de UV index vandaag is. Het berekenen van de UV index van jouw regio is een goed begin om meer te weten te komen over zonnebescherming. De aanbevelingen van de UV index dienen echter alleen als een algemene richtlijn. 

De intensiteit van UV-straling verschilt gedurende de dag, het jaar en afhankelijk van je regio. Bovendien verhogen sneeuw, water en zand de blootstelling aan straling. De werkelijke waarde kan dus hoger zijn dan de voorspelde UV index, daarom is adequate UV-bescherming bij verschillende soorten activiteiten raadzaam. 

Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen bij een betrouwbare bescherming tegen de zon: je huidtype, hoe je de zonnecrème correct aanbrengt, de juiste SPF voor je vinden, enz. Als je specifieke vragen hebt over jouw individuele behoeften bij bescherming tegen de zon, raden wij je altijd aan je dermatoloog te raadplegen. En als je een bepaald product nodig hebt, kun je hier kijken op onze NIVEA-site.