Waarom kiezen voor cosmetica zonder parabenen?

WAT ZIJN HET? WAAR WORDEN ZE GEBRUIKT? EN HOE WERKEN ZE?
Je bewaart je dagcrème in je warme badkamer. En je gebruikt je douchegel enkele maanden nadat je de fles hebt geopend. Om er voor te zorgen dat je je gezichtscrème en andere verzorgingsproducten niet in de koelkast hoeft te bewaren, bevatten de meeste cosmetica conserveringsmiddelen. 

Parabenen beschermen en zijn goed verdraagbaar

Parabenen zijn veilige en verdraagbare conserveringsmiddelen die een belangrijke rol spelen. Lees hier meer over de achtergrond.
Water
Parabenen beschermen en zijn goed verdraagbaar
Huidverzorgingsproducten op waterbasis bederven erg snel.
NIVEA Creme
Parabenen beschermen en zijn goed verdraagbaar
Producten die veel olie bevatten, zoals NIVEA Crème, hebben vaak geen conserveringsmiddelen nodig.
Conserveringsmiddelen
Parabenen beschermen en zijn goed verdraagbaar
Een klassiek conserveringsmiddel is alcohol, maar helaas kan dit de gevoelige huid irriteren.

Wat doen parabenen?

Veel producten zouden snel hun uiterste houdbaarheidsdatum na openen bereiken als ze geen conserveringsmiddelen zouden bevatten. Ze zouden binnen zeer korte tijd bederven. Dat komt door micro-organismen zoals bacteriën en schimmels die via het contact met onze huid in het product terechtkomen en die zich in cosmetica op waterbasis zeer snel vermenigvuldigen.

Het resultaat is dat de producten vervuild raken, ze niet langer hun volledige effect hebben en ze ziektes kunnen veroorzaken. Parabenen voorkomen dat cosmetica snel bederft, door bacteriën en schimmels te doden. En dit geeft consumenten zekerheid. Door parabenen te gebruiken, garandeert Beiersdorf de kwaliteit van zijn producten gedurende een lange periode.

Effectief en goed verdraagbaar

Parabenen zijn bijzonder effectieve conserveringsmiddelen, die ook nog eens goed verdraagbaar zijn. Daarom worden zij wereldwijd het meest gebruikt, niet alleen voor het beschermen van cosmetica, maar ook in huishoudelijke producten, medicijnen en voedsel. En ze worden al meer dan 80 jaar op deze manier gebruikt. Beiersdorf gebruikt parabenen in ongeveer 30 procent van zijn producten, vooral in huidverzorgings-, zonbeschermings- en gezichtsverzorgingsproducten. Net als bij alle bestanddelen die Beiersdorf gebruikt, worden parabenen alleen toegevoegd als dat nodig is. De klassieke NIVEA Creme bijvoorbeeld heeft geen conserveringsmiddelen nodig, omdat de olieachtige receptuur voor een natuurlijke bescherming tegen bacteriën en schimmels zorgt.

Parabenen worden constant bekritiseerd door consumentenorganisaties, de media en producenten van natuurlijke cosmetica. Er wordt beweerd dat parabenen opgeslagen worden in het menselijk lichaam, het hormoonsysteem verstoren, kanker veroorzaken en onze reproductie beperken. Maar het is bewezen dat deze angsten ongegrond zijn. De Europese Commissie en de wetenschappelijk adviescommissies hebben net als de onafhankelijke beoordelingscommissie uit de VS, de Cosmetic Ingredient Review (CIR), herhaaldelijk bevestigd dat parabenen geen enkel risico vormen voor onze gezondheid.

Link naar het onderzoek van de Europese Commissie, link haar het onderzoek van CIR, link naar de Food and Drug Administration van de VS).

Volgens deze onderzoeken worden alle parabenen die door ons lichaam worden opgenomen, snel weer afgebroken. Parabenen worden over het algemeen goed verdragen. Zoals alle bestanddelen kunnen ze in op zichzelf staande gevallen allergieën veroorzaken, maar dit gebeurt minder vaak dan bij andere conserveringsmiddelen.

Allrounders
Parabenen geven je de zekerheid dat producten hun kwaliteit behouden.
Hormonaal effect
Conserveringsmiddelen worden alleen in de kleinste hoeveelheden toegepast.

Hormonaal effect?

Zijn parabenen gevaarlijk? Het antwoord is eenduidig ‘nee’. 

Het is waar dat veel verschillende bestanddelen (waaronder parabenen) in laboratoriumtesten effecten hebben gelijkend op hormonen, maar die effecten zie je ook bij soja en andere voedingsmiddelen. En dit effect is veel kleiner dan het effect van veel andere natuurlijke oestrogenen (hier lees je bijvoorbeeld een bijbehorend onderzoek). 

Dit betekent niet dat het een hormonaal effect heeft wanneer je het product gebruikt. Ten eerste worden conserveringsmiddelen alleen in de laagst mogelijke doseringen gebruikt. Ten tweede worden de producten doorgaans alleen maar op de huid aangebracht en ten derde worden parabenen zeer snel afgebroken als ondanks alles kleine hoeveelheden in het lichaam terechtkomen.

Gedurende hun lange toepassingsgeschiedenis zijn bestanddelen als parabenen altijd getest door erkende experts. Parabenen zijn veilig volgens de conclusies die zijn getrokken uit veel wetenschappelijke onderzoeken en uit de beoordeling van het Duitse Federal Institute for Risk Assessment en de Stiftung Warentest.

Parabenen zijn niet altijd parabenen

Parabenen zijn veilige en verdraagbare conserveringsmiddelen die een belangrijke rol spelen. Zelfs al worden ze vaak afgeschilderd als ‘gevaarlijke chemicaliën’, parabenen kunnen ook worden teruggevonden in de natuur en worden in zulke kleine hoeveelheden gebruikt, dat er geen hormonale effecten kunnen worden aangetoond.
 
Ondanks dat Beiersdorf zeer bewust gebruikmaakt van parabenen vanwege hun vele voordelen (goede tolerantie, zeer veel onderzocht, goed effect), geven we onze klanten ook de mogelijkheid om producten zonder parabenen te kopen. Uiteindelijk moet je zelf beslissen welk product voor jou het beste is, nadat je je geïnformeerd hebt. 

Parabeen
Parabenen zijn veilige en verdraagzame conserveringsmiddelen.
product-stage-bg