Droge voeten verzorgen - NIVEA

LAST VAN DROGE VOETEN: WAT NU?

Je voeten dragen elke dag je gehele gewicht, het is dus geen wonder dat droge voeten vaak voorkomen. Droge voeten kunnen jeuken en pijnlijk aanvoelen. Wanneer je voeten extreem droog zijn, kunnen er barsten in je huid ontstaan. NIVEA legt uit hoe je jouw droge voeten kunt behandelen en zo weer fijn kunt rondlopen.

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN DROGE VOETEN?

Er zijn verschillende oorzaken van een droge huid op de voeten. Een ongezond dieet, vaak wandelen of een slechte voetverzorgingsroutine dragen allemaal bij aan uitdroging van de huid.

WAAROM WORDEN VOETEN ZO SNEL DROOG?

Droge voeten en gebarsten voetzolen komen vaker voor dan een droge huid op andere plekken op ons lichaam. Om gehydrateerd te blijven vertrouwen voeten op olieklieren. Het gebrek aan olie leidt daarom al gauw tot uitdroging.

 

Verder staan je voeten ook de hele dag onder constante druk: lopen, sporten, staan en dat terwijl ze het grootste deel van ons lichaamsgewicht dragen. Door de constante druk op je voeten ontstaat er soms een harde, droge en/of eeltige huid. Wanneer je langer op je voeten staat dan de gemiddelde persoon ontwikkel je sneller pijnlijke voeten.

1. Heet water

Te warm douche- of badwater droogt onze huid - en dus ook onze voeten - sneller uit. Hoe langer je heet doucht, hoe droger je voeten worden. Probeer daarom te douchen met lauw water.

 

2. UV-A/UV-B-beschadiging

Onbeschermd in de zon liggen maakt de kans op uitdroging van je huid groter. Smeer je daarom altijd goed in met een zonbeschermingsproduct wanneer je gaat zonnen.

3. De koude wintermaanden

Droge voeten in de winter komen veel voor. De kou verstoort de vochtbalans in je lichaam waardoor je huid uitdroogt. Daarbovenop komt ook dat verwarmingssystemen vocht uit de lucht halen en een droge lucht creëren. Zorg dus dat je jouw huid goed insmeert met een hydraterende crème of bodylotion tijdens de winterdagen.

 

4. Huidproblemen

De voeten kunnen gevoelig zijn voor uitdroging en uitslag door huidaandoeningen zoals eczeem. Er zitten veel zweetklieren in je voeten en de wrijving met schoenen en sokken drogen de huid makkelijker uit.

Wil je meer weten over de oorzaken van een droge huid?

Lees hier wat een droge huid veroorzaakt.

DROGE VOETEN VERZORGEN: REINIGEN EN HYDRATEREN

Met een goede huidverzorgingsroutine behandel je jouw droge voeten eenvoudig. Je voeten goed hydrateren met een crème heeft een verzachtend effect. Droge voeten verzorgen doe je niet alleen door ze gehydrateerd te houden: je moet ze ook goed reinigen. Zweet en vuil kunnen vast komen te zitten in dode huidcellen op je voeten, waardoor bacteriën en geurtjes ontstaan. Dit kan zorgen voor verdere uitdroging van je huid. Maak je voeten dus altijd goed schoon!
Scrubben en exfolieren van droge voeten - NIVEA

SCRUBBEN EN EXFOLIEREN

Met een puimsteen of scrubhandschoen kun je gemakkelijk vuil en dode huidcellen van je voeten verwijderen. Zo maak je plek voor een nieuwe huidlaag. Een vers gescrubde huid neemt voedende lotions of crèmes makkelijker op, waardoor je weer sneller een gezonde huid hebt.

DE JUISTE SOKKENKEUS

Gedurende de dag zweten je voeten, daarom is het van belang je sokken goed te verschonen. Wanneer je sokken vies zijn, kunnen bacteriën zich verspreiden over de huid van je voeten. Bacteriën drogen de huid uit, dus verspreiding wil je liever voorkomen. Zorg ervoor dat je elke dag een schoon paar sokken aantrekt. Ook na het sporten is het belangrijk om daarna weer een nieuw paar aan te doen. Sokken waarin je voeten kunnen ademen helpen bij het voorkomen van uitdroging. Tip: katoenen sokken zijn lichter dan synthetische sokken, in katoenen sokken kunnen je voeten dus beter ademen.


TIPS BIJ DROGE VOETEN

Heb je last van extreem droge voeten? Of wil je uitdroging graag voorkomen? Lees dan onze handige tips om droge voeten tegen te gaan:

Tips

1Voorkomen is beter dan behandelen:

zorg voor een gezond voedingspatroon en de juiste huidverzorgingsroutine.

2Drink voldoende water:

een gebrek aan hydratatie tast de huid aan.

3Gebruik natuurlijke ingrediënten:

in natuurlijke huidverzorgingsproducten zitten ingrediënten zoals oliën en plantenextracten. Doordat er geen chemische stoffen in deze producten zitten, is de kans op uitdroging kleiner.

4Verhoog de bloedsomloop in je voeten:

probeer meer te bewegen voor een goede bloedcirculatie.

5Hydrateer je voeten met jojoba olie:

deze olie maakt de huid namelijk ontzettend zacht. Lees hier meer over dit wondermiddel.

6Gebruik een luchtbevochtiger:

een droge lucht kan leiden tot uitdroging van de huid en dus ook van de voeten. Houd de lucht in je huis daarom vochtig.

7Douche met lauw water:

te heet water leidt tot een droge en zelfs pijnlijke huid.

8Gebruik hydraterende verzorgingsproducten:

en vermijd producten die ethylalcohol bevatten.

9Vertrouw op aloë vera:

Lees meer over waarom aloë vera goed is voor je huid.


Niet krabben aan je voeten - Droge voeten vermijden - NIVEA

JEUKENDE VOETEN? NIET KRABBEN!

Wanneer je droge voeten hebt, kan er soms jeuk ontstaan. Dit is natuurlijk vervelend, maar probeer er zo min mogelijk aan te krabben. Door te krabben kun je last krijgen van sneeën en een gebarsten huid. Verder bevordert krabben ook de verspreiding van bacteriën. De verspreiding van bacteriën kan leiden tot puistjes, ontstekingen en pijnlijke voeten. Gebruik een koud washandje om de jeuk te verlichten. Een koude washand vermindert een branderig gevoel en verzacht de huid.