acne behandelen - NIVEA

Acne: Verschillende soorten en hoe te behandelen

Onzuiverheden op de huid komen niet alleen voor in de puberteit. Ook volwassenen kunnen te maken krijgen met acne, hardnekkige puistjes, onderhuidse ontstekingen en mee-eters. Deze acne kan ontstaan in het gezicht, zoals op de kin, wangen en voorhoofd, maar ook elders op het lichaam. Lees meer over de verschillende soorten, de oorzaken en hoe je acne kunt behandelen. 

Acne in het kort

 • Er zijn verschillende soorten acne: acne vulgaris, acne inversa en mallorca-acne.
 • Acne kan meerdere oorzaken hebben: genetische aanleg, omgevingsfactoren zoals UV-straling, stress, voeding & voedingsgewoonten en hormonale schommelingen.
 • Bij acne is het belangrijk om je huid goed te reinigen, zodat talg en ander vuil zich niet kan ophopen en onzuiverheden kan veroorzaken.
 • Drink voldoende water en eet gevarieerd. Zorg er ook voor dat je stress vermijdt, door regelmatig wat tijd voor jezelf te nemen.

Verschillende soorten acne

Om acne op de juiste manier te behandelen, moet je weten welke type huidaandoening je hebt, er bestaan immers meerdere vormen van acne. Zo veroorzaken milde vormen mee-eters en puistjes, maar in ernstige gevallen kunnen er bijvoorbeeld pijnlijke ontstekingen en abcessen ontstaan.

MALLORCA ACNE

Enkele dagen nadat je in de volle zon hebt gelopen, kunnen er kleine blaasjes op je huid ontstaan. Deze huidreactie wordt veroorzaakt door UV-stralen die reageren op oliehoudende zonnebeschermingsproducten. Dat resulteert in een ontsteking van de haarzakjes, veroorzaakt door vrije radicalen.

 

ACNE VULGARIS

Ongeveer 70 à 95% van de pubers krijgt te maken met acne vulgaris. In dat geval produceert de huid te veel talg die, in combinatie met een verhoorningsstoornis, niet kan worden afgevoerd. Als gevolg daarvan raken de poriën verstopt. Zo ontstaan er niet alleen mee-eters, maar ook puistjes. Dit type acne kent drie varianten: 

 • Acne comedonica is de mildste vorm en onderscheidt zich door niet-ontstoken mee-eters. 
 • De iets ernstigere vorm, acne papulopustulosa, in de diepere huidlagen, heeft geïrriteerde puistjes en in sommige gevallen ontstekingen tot gevolg.
 • Acne conglobata is de meest ernstige vorm van acne vulgaris, met bultjes, abcessen en puistjes die zichtbare littekens kunnen veroorzaken. Acne vulgaris verdwijnt gewoonlijk na de puberteit. Acne na je 25ste staat bekend als late acne of acne tarda.
 

ACNE INVERSA

Deze chronische vorm van acne doet zich voor in verschillende fasen. De symptomen zijn erger en zijn zichtbaar op meerdere plaatsen op het lichaam, zoals de schouders of de lies. Bij dit acnetype kunnen er zich bultjes vormen onder de huid die zich kunnen ontwikkelen tot abcessen of puistjes.

acne oorzaken

OORZAKEN VAN ACNE

Acne kent verschillende oorzaken.

 • Genetische aanleg
 • Stress
 • Voedingsgewoonten
 • Hormonale schommelingen

Je huid goed verzorgen is vooral belangrijk bij een vette, onzuivere en een acnegevoelige huid.

Wat te doen tegen acne?

Acne kent verschillende oorzaken: genetische aanleg, stress, of hormonale schommelingen kunnen deze huidaandoening ook veroorzaken. Je huid goed verzorgen is vooral belangrijk bij de behandeling van een huid met acne.

TIPS TEGEN ACNE: ZO BEHANDEL JE EEN VERONTREINIGDE HUID

Je dagelijkse verzorgingsritueel bestaat bij voorkeur uit een goede reiniging van je gezicht met een antibacteriële reinigingsgel. Gebruik wekelijks een milde scrub, gevolgd door een gezichtsmasker om de huid te kalmeren. Lees hier meer over hoe je een vette en onzuivere huid moet verzorgen.

VRAAG ADVIES AAN JE DERMATOLOOG

Naast je dagelijkse huidverzorgingsritueel is het aan te raden om ernstige vormen van acne in het gezicht of elders op je lichaam te laten behandelen door een arts. Er zijn veel therapie- en behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van het probleem en het huidtype. Samen met je dermatoloog kun je dan een behandeling starten die het beste bij jou specifiek probleem past. 

BIJ ACNE IS MINDER SOMS MEER

Was je niet té vaak, een onzuivere huid is immers heel gevoelig. Door jezelf te vaak te wassen, of zelfs door alleen maar te scrubben, maak je de puistjes op je wangen of andere plekken vaak al erger. Kies daarom voor milde reinigingsproducten als je jouw acne wilt behandelen.

SOORTEN BEHANDELINGEN TEGEN ACNE

 • Lokale behandeling: de getroffen huid met acne worden behandeld met balsems, tincturen, gels, of lotions.
 • Geneesmiddelen: mocht een lokale behandeling niet blijken te helpen, zou je een behandeling met orale geneesmiddelen kunnen overwegen.
 • Alternatieve geneeskunde: Ayurveda, kinesiologie, Bach-bloesemtherapie, traditionele Chinese geneeskunde en bioresonantie kunnen ook helpen bij de behandeling van acne.

wat te doen tegen acne - NIVEA

Voeding en acne

Naast consequente huidverzorging voor jouw huidtype, heeft ook voeding een grote impact op je huid. Onder andere vitamines en antioxidanten uit fruit en groenten hebben een goede invloed op je huid. 

acne en voeding

DRINK VOLDOENDE

Drink heel veel water of ongezoete thee. Op die manier krijgt je lichaam belangrijke mineralen binnen en worden giftige stoffen afgevoerd. Vermijd frisdranken. Voeg twee theelepels azijn toe aan een glas water om je bloedsuikerspiegel te laten dalen na een grote maaltijd.

acne en voeding

VITAMINE A

Vitamine A verlaagt de talgproductie. Om een zuivere huid te krijgen, verwerk je regelmatig spinazie, wortelen, boerenkool, papaya, gele honingmeloen of zoete aardappelen in je gerechten.

acne en voeding

CACAO

Cacao bevat veel actieve ingrediënten zoals antioxidanten, die in staat zijn om de vrije radicalen in je lichaam te binden. Pure chocolade kan je huid beschermen tegen schadelijke stoffen. Dit is eindelijk een moment waarbij snoepen is toegestaan!

acne en voeding

VITAMINE C

Vitamine C zorgt ervoor dat de huid collageen produceert, met een frisse teint als resultaat.
Een hoge dosis vitamine C vind je voornamelijk in citrusvruchten, broccoli en taugé.
Deze etenswaren hebben ook een lage glycemische waarde.

acne en voeding

OMEGA 3 & 6

Onverzadigde omega 3- en omega 6-vetzuren zijn uitermate gezond en houden je huid soepel. We vinden een bijzonder grote hoeveelheid onverzadigde vetzuren in zalm, noten en olijfolie.

acne en voeding

MINDER KOOLHYDRATEN

Ook je bloedsuikerspiegel speelt een rol in de ontwikkeling van acne. Studies hebben aangetoond dat een voedingspatroon met een lage glycemische waarde je bloedsuikerspiegel onder controle houdt en acne helpt verminderen. In voeding betekent 'glycemische waarde' de hoeveelheid koolhydraten die makkelijk in het bloed kunnen worden opgenomen. 

VOORKOM ACNE DOOR STRESS

Stress of negatieve emoties hebben een impact op onze fysieke gezondheid. Hoofdpijn en huidaandoeningen worden vaak veroorzaakt door stress. Om puistjes te voorkomen, moet je een doelgerichte inspanning leveren om angst en spanning te vermijden.

Ontspannen door bewegen

Gun jezelf wat meer tijd voor jezelf! Dat kan bijvoorbeeld door ontspanning te halen uit sporten. Dat kan zo groot of zo simpel als je zelf wilt: door een paar keer per week te joggen zullen de dagelijkse stresssymptomen al opmerkelijk verminderen. 

Ontspannen door rust

Een ontspannend bad maakt niet alleen mentale en fysieke spanningen los, maar vormt ook een oppepper voor je huid. Meditatie en autogene training kunnen ook een positieve invloed hebben op je humeur. Lees meer over hoe je op meerdere manieren je innerlijke balans kunt hervinden.