Wat te doen tegen een vette huid en puistjes?


ZO BEHANDEL JE EEN ONZUIVERE HUID!
Onzuiverheden op de huid komen niet alleen voor in de puberteit. Ook volwassenen kunnen te maken krijgen met acne, hardnekkige puistjes, ontstekingen en mee-eters. Lees hier hoe je die huidonzuiverheden op een goede manier behandelt. 

Welke soorten acne bestaan er?

Om acne op de juiste manier te behandelen, moet je weten welke type huidaandoening je hebt, er bestaan immers meerdere vormen van acne. Zo veroorzaken milde vormen mee-eters en puistjes, maar in ernstige gevallen kunnen er bijvoorbeeld pijnlijke ontstekingen en abcessen ontstaan.

Wat zijn de oorzaken van acne?

Genetische aanleg, Omgevingsfactoren, zoals UV-straling, Voeding en voedingsgewoonten, Hormonale schommelingen

Acne vulgaris

Ongeveer 70 à 95% van de pubers krijgt te maken met acne vulgaris. In dat geval produceert de huid teveel talg die, in combinatie met een verhoorningsstoornis, niet kan worden afgevoerd. Als gevolg daarvan raken de poriën verstopt. Zo ontstaan er niet alleen mee-eters, maar ook puistjes. Dit type acne kent drie varianten: 

  • Acne comedonica is de mildste vorm en onderscheidt zich door niet-ontstoken mee-eters. 
  • De iets ernstigere vorm, acne papulopustulosa, in de diepere huidlagen, heeft geïrriteerde puistjes en in sommige gevallen ontstekingen tot gevolg.
  • Acne conglobata is de meest ernstige vorm van acne vulgaris, met bultjes, abcessen en puistjes die zichtbare littekens kunnen veroorzaken. Acne vulgaris verdwijnt gewoonlijk na de puberteit. Acne na je 25ste staat bekend als late acne of acne tarda.
Acne inversa.

Deze chronische vorm van acne doet zich voor in verschillende fasen. De symptomen zijn erger en zijn zichtbaar op meerdere plaatsen op het lichaam, zoals de schouders of de lies. Bij dit acnetype kunnen er zich bultjes vormen onder de huid die zich kunnen ontwikkelen tot abcessen of puistjes.

Mallorca-acne 

Enkele dagen nadat je in de volle zon hebt gelopen, kunnen er kleine blaasjes op je huid ontstaan. Deze huidreactie wordt veroorzaakt door UV-stralen die reageren op oliehoudende zonnebeschermingsproducten. Dat resulteert in een ontsteking van de haarzakjes, veroorzaakt door vrije radicalen.


Acne - wat kan je er tegen doen?

Acne kent verschillende oorzaken: genetische aanleg, stress, of hormonale schommelingen kunnen deze huidaandoening ook veroorzaken. Je huid goed verzorgen is vooral belangrijk bij een onzuivere huid.

Zo behandel je een verontreinigde huid

Je dagelijkse verzorgingsritueel bestaat bij voorkeur uit een grondige reiniging van je gezicht met een antibacteriële reinigingsgel. Gebruik wekelijks een milde scrub, gevolgd door een gezichtsmasker om de huid te kalmeren. Lees hier meer over hoe je een vette en onzuivere huid moet verzorgen. 

Vraag advies aan je dermatoloog!

Naast je dagelijkse huidverzorgingsritueel zou je ernstige vormen van acne door een arts moeten laten behandelen. Er zijn veel therapie- en behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van het probleem en het huidtype. Samen met je dermatoloog kun je dan een behandeling starten die het beste bij jou specifiek probleem past. 

Soorten acnebehandelingen 

  • Lokale behandeling: de getroffen huidzones worden behandeld met balsems, tincturen, gels, of lotions.
  • Geneesmiddelen: mocht een lokale behandeling niet blijken te helpen, zou je een behandeling met orale geneesmiddelen kunnen overwegen.
  • Alternatieve geneeskunde: Ayurveda, kinesiologie, Bach-bloesemtherapie, traditionele Chinese geneeskunde, en bioresonantie kunnen ook helpen bij de bestrijding van acne.

Bij acne is minder soms meer

Was je niet te vaak, een onzuivere huid is immers heel gevoelig. Door jezelf te vaak te wassen, of zelfs door alleen maar te scrubben, maak je de ontsteking vaak al erger.

Een zuivere huid – bewegen maar!

Acne behandelen is vaak een langdurig proces, en die vervelende puistjes kunnen psychologische stress veroorzaken. Je kunt er iets aan doen door je levensstijl eens goed onder de loep te nemen. Je gewoontes kunnen namelijk ook de oorzaak zijn van je verontreinigde huid.

Eet je huid gezond

Drink heel veel water of ongezoete thee. Op die manier krijgt je lichaam belangrijke mineralen binnen en worden giftige stoffen afgevoerd. Vermijd frisdranken. Voeg twee theelepels azijn toe aan een glas water om je bloedsuikerspiegel te laten dalen na een grote maaltijd.

Eet je huid gezond

Vitamine A verlaagt de talgproductie. Om een zuivere huid te krijgen, verwerk je regelmatig spinazie, wortelen, boerenkool, papaya, gele honingmeloen of zoete aardappelen in je gerechten.

Eet je huid gezond

Cacao bevat veel actieve ingrediënten zoals antioxidanten, die in staat zijn om de vrije radicalen in je lichaam te binden. Pure chocolade kan je huid beschermen tegen schadelijke stoffen. Dit is eindelijk een moment waarbij snoepen is toegestaan!

Eet je huid gezond

Vitamine C zorgt ervoor dat de huid collageen produceert, met een frisse teint als resultaat.
Een hoge dosis vitamine C vind je voornamelijk in citrusvruchten, broccoli en taugé.
Deze etenswaren hebben ook een lage glycemische waarde.

Eet je huid gezond

Onverzadigde omega 3- en omega 6-vetzuren zijn uitermate gezond en houden je huid soepel. We vinden een bijzonder grote hoeveelheid onverzadigde vetzuren in zalm, noten en olijfolie.

Gezond eten helpt tegen acne

Het juiste voedingspatroon voor acne Naast consequente huidverzorging voor jouw huidtype, heeft ook voeding een grote impact op je huid. Vitamines en antioxidanten uit fruit en groenten hebben een goede invloed op je huid. Ook je bloedsuikerspiegel speelt een rol in de ontwikkeling van acne. Studies hebben aangetoond dat een voedingspatroon met een lage glycemische waarde je bloedsuikerspiegel onder controle houdt en acne helpt verminderen. In voeding betekent 'glycemische waarde' de hoeveelheid koolhydraten die makkelijk in het bloed kunnen worden opgenomen. Mensen die aan acne lijden, moeten letten op wat ze dagelijks eten om ervoor te zorgen dat dit gehalte zo laag mogelijk blijft. 

Voorkom stress! 

Stress of negatieve emoties hebben een impact op onze fysieke gezondheid. Hoofdpijn en huidaandoeningen worden vaak veroorzaakt door stress. Om puistjes te voorkomen, moet je een doelgerichte inspanning leveren om angst en spanning te vermijden. Gun jezelf wat meer tijd voor jezelf! Door simpelweg drie keer per week te gaan joggen, zullen de dagelijkse stresssymptomen opmerkelijk verminderen. 

Een ontspannend bad maakt niet alleen mentale en fysieke spanningen los, maar vormt ook een oppepper voor je huid. Meditatie en autogene training kunnen ook een positieve invloed hebben op je humeur. Lees meer over hoe je op meerdere manieren je innerlijke balans kunt hervinden.