Is jojoba olie het geheim voor een gehydrateerde huid?

Jojoba olie, het lijkt soms wel een wondermiddel. Er is namelijk weinig waar jojoba olie niet goed voor is. Maar wat is het, wat voor voordelen heeft jojoba olie voor je huid en haar, en waar komt het eigenlijk vandaan?

Wat is jojoba olie?

Jojoba olie wordt gewonnen uit de zaden van de jojoba plant. Dit is geen plantje wat we in de vensterbank hebben staan, deze plant kan namelijk wel 10 meter hoog worden en heeft lange, uitgestrekte wortels. De jojoba plant wordt voornamelijk gevonden in het zuiden van de Verenigde Staten en in het noorden van Mexico. De indianen gebruikten de olie van deze plant al om snijwonden en zweren te behandelen, maar ook om mee te koken en hun huid en haar te verzorgen. Ook zij hadden de vele voordelen van de plant al ontdekt.

Een zeer hydraterend effect

Tegenwoordig wordt jojoba olie veel gebruikt in huidlotions en crèmes, juist omdat het zoveel voordelen heeft. Zeker nadat walvisolie in de zeventiger jaren werd verboden voor cosmetische doeleinden was jojoba olie een perfecte vervanger. Het bleek namelijk een vergelijkbare samenstelling te hebben. Het voordeel van jojoba olie is dat het volledig geurloos is. Daarbij heeft jojoba olie een zeer hydraterend effect op de huid en kan het prima verwerkt worden in een nachtcrème.

4 verschillende manieren om deze multifunctionele jojoba olie te gebruiken

Jojoba olie voor je huid

Doordat jojoba olie enigszins vergelijkbaar is met menselijke talg, kan het de huid op een natuurlijke manier geven wat hij nodig heeft. Jojoba olie is daarom een uitstekende basis voor een vocht inbrengende crème. Het verstopt de poriën niet en het laat ook geen vettig residu achter op de huid.

Jojoba olie voor je haar

Met jojoba olie kun je je haar op een natuurlijke manier voeden. Jojoba olie voorziet niet alleen de haarschacht van een intensieve hydratatie waardoor het er glanzend en gezond uitziet, maar het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Dit betekent dat de jojoba olie ook kan helpen om de hoofdhuid gezond te houden. Jojoba olie voor je haar gebruiken heeft dus meerdere voordelen.

Jojoba olie voor je lippen

Jojoba olie heeft een enigszins wasachtige structuur waardoor het een ideaal middel is om droge lippen zacht en glad te houden en je lippen te beschermen, zelfs op de koudere dagen. 

Jojoba olie voor je gezicht

Doordat jojoba olie vitamine E bevat, wat een natuurlijk anti-aging ingrediënt is, helpt het ook bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpeltjes. Bovendien kan het ook worden gebruikt als een effectieve hypoallergeen make-up remover, voor zowel het gezicht als voor de ogen. Je gaat jezelf afvragen of er eigenlijk wel iets is waar jojoba olie niet goed voor is.

De cosmetische voordelen van jojoba olie

Multifunctioneel en voedend zijn misschien wel de twee woorden die jojoba olie het beste omschrijven. Hieronder zie je hoe je zelf jojoba olie kunt maken voor bijvoorbeeld een jojoba olie-ervaring voor je gezicht of je haar.

 

Hoe maak je jojoba olie

1. Eerst moeten de zaden van de jojoba plant gecultiveerd worden. De harde bruine zaden van de jojoba plant worden gebruikt voor de olie.
2. De zaden moeten gedroogd worden. Door ze een tot twee weken uit te drogen verliezen ze het grootste deel van hun vocht.
3. De zaden persen. Plaats de zaden in een zaadpers om te zorgen dat de was gescheiden wordt van de zaden. Deze was moet eruitzien als een heldere olie.
4. Verwijder alle resten van de zaden uit de pure jojoba olie.
5. Bewaar de pure olie in een schone glazen pot met een goed afsluitend deksel. De pot moet ergens droog en koel bewaard worden. Dit is de beste manier om de olie lang te bewaren.

 

Rustgevend gezichtsmasker met jojoba olie

Voor een droge of gevoelige huid is een revitaliserend jojoba-masker heerlijk. De huid kan er ook baat bij hebben en er erg van opknappen. Meng drie theelepels aloë vera gel met een theelepel jojoba olie en masseer deze mix in een schone huid. Laat het dan ongeveer 20 minuten zitten voordat je de huid weer schoon spoelt met lauw water. Als je dit regelmatig doet zal het bijdragen om de huid gehydrateerd en vrij van oneffenheden te houden.