Last van roodheid in het gezicht? Zo verminder je het!

Ken je dat moment dat je een blunder begaat en je gezicht razendsnel rood kleurt? Hoewel dit als hinderlijk ervaren wordt, verdwijnt deze roodheid gelukkig vanzelf. Soms kan roodheid daarentegen blijvend zijn. Langdurige roodheid is een vervelend huidprobleem dat je vaak kunt verminderen.

 

Roodheid in het gezicht: de oorzaak

Tijdelijke roodheid treedt op als de bloedvaten wijder worden. Het verwijden van de bloedvaten kan verschillende oorzaken hebben, zoals: een stressreactie, allergie, een hoge bloeddruk of verbranding door de zon. Bij tijdelijke roodheid versmallen de bloedvaten na verloop van tijd weer, waardoor de roodheid weer verdwijnt. Blijvende roodheid is langdurig zichtbaar en ontstaat regelmatig bij mensen met een gevoelige of droge huid. Eczeem is een voorbeeld van een huidprobleem dat langdurige roodheid kan veroorzaken. Bij eczeem is de huid ontstoken, jeukt de huid en is die rood. Zichtbare vaatjes in het gezicht, ook wel couperose genoemd, kunnen het gezicht ook een rode kleur geven. Heb je daarnaast weleens gehoord van rosacea? Bij deze chronische huidaandoening verschijnen er roodheid, zwelling of bultjes op verschillende delen van het gezicht. De huid heeft geen verstopte poriën, zoals bij acne het geval is, maar is juist erg droog. 

Zo verminder je roodheid in het gezicht

Als je last heb van langdurige roodheid in het gezicht, dan is het verstandig om altijd eerst een arts te raadplegen, voordat je zelf gaat experimenteren om de roodheid te verminderen. Een arts kan vaststellen wat de roodheid veroorzaakt en kan advies geven hoe je je huid het beste kunt behandelen. 

Het kan goed mogelijk zijn dat jouw huid behandeld kan worden met producten uit onze huidverzorgingslijn. Onze Naturally Good reinigingsproducten zijn mild en zacht voor de huid, omdat de ingrediënten van natuurlijke oorsprong* zijn. Reinig de gevoelige huid elke ochtend en avond met deze reinigingsproducten. Gebruik bijvoorbeeld 's ochtends een hydraterende en verzachtende dagcrème en smeer voordat je gaat slapen altijd een herstellende nachtcrème

*Ingrediënten afkomstig uit de natuur die na verwerking meer dan 50% van hun natuurlijke staat behouden, inclusief water.

Naast het gebruik van onze gezichtsverzorging voor de gevoelige huid hebben we nog een aantal tips die extra kunnen helpen om roodheid in het gezicht tegen te gaan:

  • Gebruik kalmerende producten, zoals een gezichtsmasker, om de roodheid te verminderen.
  • Probeer het gezicht zo min mogelijk met je handen aan te raken.
  • Leef zo gezond mogelijk. Slaap voldoende zodat je huid de kans krijgt om 's nachts te herstellen. Daarnaast blijven we zeggen: rook niet en gebruik geen alcohol. Roken zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen, waardoor voedingsstoffen de huid minder goed kunnen bereiken. Alcoholgebruik heeft uitdroging van de huid als effect. Deze gevolgen maken de huid gevoelig, waardoor roodheid kan ontstaan.
  • Douche niet te heet. 
  • Scrub de huid niet te vaak. Te vaak scrubben kan juist averechts werken bij een gevoelige huid, omdat de beschermlaag verdwijnt. Houd hierbij aan om niet vaker dan 4 keer per week te scrubben. 
    Gebruik geen gezichtsreinigers met alcohol. De huid kan daar gevoelig op reageren en dat veroorzaakt weer roodheid en uitdroging van de huid.