twee dames die rugacne vermijden

Puistjes op de rug voorkomen en behandelen

Puistjes op de rug kunnen net als puistjes op de rest van het gezicht pijnlijk en vervelend zijn. In onze gids lees je hoe je ze kunt voorkomen en behandelen.

WAT ZIJN PUISTJES OP DE RUG?

Rugacne is de term die wordt gebruikt voor gebieden met acne op de rug. Het kan qua uiterlijk lijken op de puistjes die u op andere delen van het lichaam kunt vinden, zoals uw gezicht - en ze vormen zich meestal in clusters. Hoewel ze volkomen natuurlijk zijn, kunnen ze angst en ongemak veroorzaken, maar er is een breed scala aan huismiddeltjes en dermatologische behandelingen die kunnen helpen.

Omdat de huid op de rug dikker is dan op andere delen van het lichaam, is deze bijzonder vatbaar voor puistjes. Maar wat voor soort puistjes kunnen zich op de rug vormen?


WAT VOOR PUISTJES KUNNEN ER OP DE RUG ONTSTAAN?

Puistjes op de rug kunnen verschillen in uiterlijk, maar vallen meestal onder een van deze vier categorieën:

1. Mee-eters: een follikel verstopt met talg waarvan het buitenste deel oxideert met de lucht eromheen en een zwarte prop vormt.

2. Whiteheads: vergelijkbaar met mee-eters, maar zonder dat de prop aan de lucht wordt blootgesteld, zodat deze wit blijft.

3. Cysten: deze met pus gevulde bultjes zijn het gevolg van ophoping van bacteriën in een haarzakje en vormen zich diep onder het huidoppervlak.

4. Rode bultjes: deze kunnen gevoelig zijn bij aanraking en zijn het gevolg van een ontstoken haarzakje.


WAT VEROORZAAKT PUISTJES OP DE RUG?

Net als andere delen van het lichaam, ontstaan puistjes op de rug wanneer de poriën verstopt raken met vuil, zweet en dode huidcellen. Daarnaast is er bij een huid die vatbaar is voor onzuiverheden vaak sprake van overmatige talgproductie, wat kan leiden tot ophopingen en verstoppingen op de rug. Andere onderliggende factoren kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van puistjes op de rug:
 

1. Wrijving door kleding: strakke kleding of zware rugzakken kunnen de huid irriteren en zo puistjes veroorzaken.

2. Hormonen: de overproductie van talg kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, waardoor acne tijdens de puberteit en menstruatieperiode vaak voorkomt.

3. Slechte hygiëne: het niet wassen van lakens en kleding kan leiden tot een ophoping van bacteriën die in de poriën vast komen te zitten en ontstekingen veroorzaken die leiden tot puistjes.

4. Dieet: sommigen kunnen puistjes op de rug opmerken als hun dieet te veel zuivel of koolhydraten bevat. Het eten van te veel koolhydraten kan de bloedsuiker- en insulineniveaus verhogen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan puistjes.

vrouw die rugacne vermijdt
vrouw met sproeten op haar rug

5. Familiale geschiedenis: als beide ouders acne hebben gehad, is de kans groter dat je ook acne zult krijgen. Bijvoorbeeld, één ouder kan een erfelijke aandoening hebben die leidt tot een hormonale disbalans die bijdraagt aan acne-uitbraken.

6. Huidverzorgingsproducten: sommige huidverzorgingsproducten kunnen de huid uitdrogen, wat overmatige talgproductie kan verergeren en puistjes kan verergeren.

7. Stress en angst: stress en angst kunnen de productie van cytokine-eiwitten triggeren. Deze eiwitten kunnen de talgklieren ontsteken, die op hun beurt overtollige talgolie produceren en uiteindelijk bijdragen aan puistjes.

8. Comedogene reinigingsproducten: producten met comedogene ingrediënten kunnen de poriën verstoppen. Voorbeelden van dergelijke producten zijn geparfumeerde body washes, natriumlaurylsulfaat (een schuimmiddel dat in sommige zepen voorkomt) en sommige oliën zoals kokosolie.


HOE KUN JE PUISTJES OP DE RUG VOORKOMEN?

Het is misschien niet mogelijk om acne op de rug helemaal te voorkomen, maar er zijn wel maatregelen die je kunt nemen om het tot een minimum te beperken. Hier zijn onze negen preventietips:
 

1. Hygiëne:

Houd uw huid zo schoon mogelijk door regelmatig te douchen en een zachte reiniger te gebruiken. Kies indien mogelijk voor een niet-comedogene reiniger, omdat deze speciaal is ontwikkeld voor de huid met puistjes, en was je na het sporten om te voorkomen dat zweet in je poriën terechtkomt.

 

2. Draag loszittende kleding:

Strakkere kleding en synthetische stoffen kunnen zweet en bacteriën vasthouden, wat kan bijdragen aan puistjes. Kies waar mogelijk voor loszittende, ademende kleding van natuurlijke materialen zoals katoen.

3. Was je kleding regelmatig:

Vuile kleding kan zweet en vuil vasthouden, wat bijdraagt aan puistjes. Was je kleding regelmatig om ophoping te voorkomen, en kleed je na het sporten meteen om.

 

4. Blijf gehydrateerd:

Een uitgedroogde of droge huid is vaak een oorzaak van overmatige talgproductie - je kunt dit minimaliseren door veel water te drinken om je huid gehydrateerd te houden.

 

5. Beheers stress:

Stress is een veelvoorkomende oorzaak van puistjes. Meditatie en lichaamsbeweging zijn geweldige manieren om de geest te ontspannen als je er tijd voor hebt, en 7-8 uur slaap per dag kan ook helpen om stress te minimaliseren.

6. Vermijd het aanraken van je rug:

Vuil en bacteriën kunnen worden overgedragen op je huid, wat rugacne kan infecteren of verergeren.

7. Exfolieer:

Het voorzichtig scrubben van dode huidcellen op de rug kan helpen, maar vermijd agressieve scrubs die de huid kunnen irriteren en het ontstaan van puistjes kunnen verergeren.

8. Vermijd het dragen van zware rugzakken:

Hoewel dit misschien niet mogelijk of handig is, zal het verlichten van de last van een rugzak of het kiezen voor een schoudertas de druk op de rug verlichten.

9. Eet een gezond, evenwichtig dieet:

Het eten van een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen en vol zit met fruit en groenten kan helpen om je huid gezond en helder te houden. Vermijd overmatige hoeveelheden junkfood en suikerrijk voedsel. Als je merkt dat je symptomen zich ontwikkelen of verergeren na het eten van een overmatige hoeveelheid zuivel of bewerkte granen, overweeg dan om een dagboek bij te houden en die voedselgroepen te elimineren.


HOE KUN JE VAN PUISTJES OP DE RUG AFKOMEN?

1. Houd je huid schoon: naast het voorkomen van het ontstaan van puistjes op de rug, is het schoonhouden van je huid ook een remedie. Zorg er echter voor dat je niet te hard schrobt.

2. Was regelmatig je lakens en handdoeken: dit zal helpen om een ophoping van bacteriën te vermijden.

3. Krab of knijp je puistjes niet: hierdoor zal de verschijning van puistjes verergeren, kan het pimple met bacteriën besmet raken en kan het na verloop van tijd ook littekens veroorzaken.

4. Kies voor een dunne, matterende zonnebrandcrème: dikkere lichaamszonnebrandcrèmes kunnen de poriën verder verstoppen, dus het gebruik van een dunne zonnebrandcrème op aangetaste gebieden zal helpen om dit risico te minimaliseren. De NIVEA SUN UV Gezicht Shine Control SPF30 50ML is, hoewel bedoeld voor het gezicht, hier een ideale keuze omdat de lichte formule effectieve en directe UV-bescherming biedt terwijl het teveel aan olie van het huidoppervlak wordt geabsorbeerd.

vrouw zittend in de zon
twee vrouwen genieten van de zon

5. Gebruik een plekbehandeling: als je een klein aantal puistjes behandelt, kun je een plekbehandeling gebruiken die Benzoylperoxide of salicylzuur bevat, die kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en de poriën schoon te houden.

6. Topische behandelingen: afhankelijk van het aantal puistjes kun je kiezen voor een vrij verkrijgbare topische behandeling. Deze bevatten meestal de hierboven genoemde ingrediënten in combinatie met AHA's, die effectief kunnen zijn bij het behandelen van symptomen van rugacne.

7. Orale behandelingen: een orale behandeling kan kosteneffectiever zijn als een groot deel van de huid is aangetast. Bij het overwegen van deze optie is het het beste om eerst een dermatoloog te raadplegen, zodat zij het meest geschikte behandeling voor je kunnen aanbevelen en voorschrijven.

8. Raadpleeg een dermatoloog: als je puistjes aanhouden en je je zorgen maakt over littekens, praat dan met een dermatoloog. Zij kunnen beoordelen of je een onderliggende aandoening hebt en advies geven over verdere behandeling.


KRIJGEN MANNEN VAKER PUISTJES OP DE RUG?

Hoewel zowel mannen als vrouwen rugacne kunnen krijgen, hebben mannen er meer kans op dan vrouwen. Een belangrijke factor is dat mannen een hoger testosteronniveau hebben, een hormoon dat onder andere kan leiden tot een verhoogde talgproductie, waardoor de poriën verstopt raken.

ZIJN PUISTJES OP DE RUG SYMPTOMATISCH VOOR IETS ANDERS?,center>

Puistjes op de rug zijn meestal geen symptoom van een onderliggende gezondheidstoestand. In sommige gevallen kunnen ze echter wel een teken zijn van een hormonale onbalans of een andere medische aandoening. Bijvoorbeeld, puistjes op de rug kunnen voorkomen bij vrouwen met de diagnose polycysteus ovarium syndroom (PCOS), een hormonale stoornis die acne kan veroorzaken.

Ook medicijnen kunnen leiden tot puistjes op de rug. Sommige medicijnen tegen depressie kunnen bijvoorbeeld acne veroorzaken als bijwerking. Als je puistjes opmerkt nadat je met een nieuwe medicatie bent begonnen, is het verstandig om ze in de gaten te houden. Raadpleeg een arts als ze aanhouden.


Zijn puistjes op de rug altijd acne?

Puistjes op de rug zijn niet noodzakelijk een symptoom van acne. Ze kunnen ook verschijnen als gevolg van andere veel voorkomende huidaandoeningen, zoals:

1. Warmte-uitslag: dit ontstaat wanneer zweet in de zweetkanalen wordt opgesloten, wat kleine puistjes of rode bultjes veroorzaakt. Dit verdwijnt meestal vanzelf zodra de huid de kans krijgt om af te koelen.

2. Allergische reacties: voedingsintoleranties, zoals intoleranties voor zuivelproducten of gluten, kunnen bij sommige mensen leiden tot puistjes op de rug. Andere voedingsfactoren, zoals een hoge inname van suiker, verwerkt vlees, hoog glycemisch voedsel en fastfood, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van puistjes op de rug.

3. Folliculitis: dit is een ontsteking van de haarzakjes, die kan leiden tot clusters van kleine rode bultjes die zich rond het haarzakje vormen.

vrouw met grijs haar glimlachend

WAARIN VERSCHILLEN PUISTJES OP DE RUG VAN DIE IN HET GEZICHT?

Hoewel puistjes op de rug qua uiterlijk overeenkomsten kunnen vertonen, zijn er drie belangrijke verschillen tussen de twee:

1. Grootte: de huidporiën op de rug zijn groter dan die in het gezicht, wat betekent dat ze gemakkelijker verstopt raken met overtollig talg, dode huidcellen en bacteriën.

2. Ernst: puistjes op de rug kunnen pijnlijker zijn dan puistjes op andere plekken omdat de huid op de rug veel dikker is, waardoor puistjes dieper onder het oppervlak kunnen ontstaan.

3. Behandeling: de huid op de rug is minder gevoelig voor topische acnebehandelingen vanwege de dikte. Een voorbeeld is benzoylperoxide, dat kan helpen om bacteriën te bestrijden die bijdragen aan sommige vormen van puistjes. Bovendien kan het gebruik van topische behandelingen duur zijn vanwege het grote oppervlak van de rug, dus kiezen voor een orale behandeling kan kosteneffectiever zijn.

Hoewel het niet gemaakt is voor het behandelen van puistjes op de rug, biedt NIVEA een assortiment dat speciaal is samengesteld voor het behandelen van symptomen van acne op het gezicht. De NIVEA Derma Skin Clear range maakt gebruik van de krachtige actieve ingrediënten Salicylzuur, Niacinamide en Glycolzuur om de poriën diep te reinigen en te verhelderen, wat kan helpen om puistjes op het gezicht op afstand te houden.