meisje glimlachend

Wat veroorzaakt een getextureerde huid en hoe kan ik het verbeteren naar een egale huid?

Lees verder voor 6 oorzaken, 6 preventietips en 7 verbeteropties voor een getextureerde huid.

Hoe kom ik van een getextureerde huid af

Hoewel velen graag een gladde huid krijgen willen, is het volkomen normaal om een ongelijkmatige huidtextuur te hebben. Hoewel veroudering een rol speelt bij het veranderen van het huidoppervlak, zijn er nog een aantal andere factoren - maar wat is een getextureerde huid eigenlijk?
vrouw raakt haar gezicht aan

Wat is een getextureerde huid?

Een getextureerde huid is de term die wordt gegeven aan een huid die er op bepaalde plekken verhoogd of oneffen uitziet. Een getextureerde huid kan overal op het lichaam voorkomen, maar je zult het waarschijnlijk eerder opmerken in je gezicht, waar het bobbelig en droog kan aanvoelen. Het is vaak het gevolg van vergrote poriën, acne of acnelittekens.

Het is onmogelijk om een volledig vlakke, gladde huid of egale huid te krijgen, want dat zou betekenen dat je geen poriën hebt - en poriën spelen een essentiële rol in het gezond houden van de huid.

 

Er zijn echter manieren om een getextureerde huid te voorkomen en te minimaliseren. Dit zijn onder andere thuisoplossingen zoals het gebruik van een scrub, retinolserum en producten met alfahydroxyzuren (AHA's).

 

Een getextureerde huid is de term die wordt gegeven aan een huid die er op bepaalde plekken verhoogd of oneffen uitziet. 


Waar op het lichaam komt getextureerde huid voor?

meisje glimlachend

Ruwe, getextureerde huid kan op verschillende delen van het lichaam en om verschillende redenen verschijnen. Veel voorkomende gebieden zijn:

 1. Rug: omdat dit gebied een groot oppervlak heeft en moeilijk te bereiken is, kunnen dode huidcellen zich ophopen en een getextureerde huid doen ontstaan. Daarnaast kunnen puistjes of acnelittekens in dit gebied moeilijker te verhelpen zijn en ook bijdragen aan een ongelijkmatige textuur.

 2. Gezicht: milia en verstopte poriën in het gezicht kunnen na verloop van tijd groter worden, wat leidt tot een ongelijkmatige textuur. Schade door de zon draagt ook bij aan het afbreken van het collageen in de huid, wat leidt tot een gebrek aan elasticiteit en een ongelijkmatig uiterlijk.

 3. Hals: aangezien dit gebied waarschijnlijk wordt blootgesteld aan de zon, zal UV-straling na verloop van tijd de collageenproductie van de huid afbreken.

 4. Benen: een ruwe of hobbelige huid op de benen kan worden veroorzaakt door algemene droogheid of, in sommige gevallen, door een aandoening genaamd keratosis pilaris (KP), wat een opeenhoping is van een proteïne genaamd keratine.

 5. Armen: je armen kunnen ook last hebben van KP en als gevolg daarvan kleine bultjes hebben.

 


Wat zijn de oorzaken van een getextureerde huid?

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor een getextureerde huid en deze kunnen verschillen afhankelijk van waar het op je lichaam verschijnt. Veel voorkomende oorzaken zijn
 1. Veroudering: als we ouder worden, verliest de huid van nature het vermogen om gemakkelijk elastine aan te maken en verliest daardoor stevigheid, wat leidt tot een ongelijkmatige textuur.

 2. Droogheid: een droge huid, die het gevolg kan zijn van psoriasis of KP, kan ruw aanvoelen en er schilferig uitzien, wat bijdraagt aan een algehele textuur.

 3. Acne: hardnekkige en ernstige acne kan littekens achterlaten waardoor de huid er oneffen uitziet.

 4. Blootstelling aan de zon: zoals we al hebben uitgelegd, kan overmatige blootstelling aan UV-straling het collageen van de huid afbreken, waardoor de huid minder elastisch wordt. De zon kan er ook voor zorgen dat de huid droog of ruw wordt, vooral als je verbrandt.

 5. Genetica: genetica speelt een grote rol in je algemene uiterlijk en huidtextuur. Als een ouder of grootouder kampte met een ongelijkmatige huidtextuur of vergrote poriën, dan ben jij daar ook vatbaarder voor.

 6. Huidaandoeningen: aandoeningen zoals eczeem, psoriasis en rosacea kunnen een ruwe, ongelijkmatige huidtextuur en droogheid veroorzaken.
een vrouw die een roos vasthoudt

Het identificeren van de onderliggende oorzaak is de eerste en meest cruciale stap om van een getextureerde huid af te komen en een gladde huid krijgen, omdat je dan weet welke oplossingen je moet kiezen. Als je nog steeds niet zeker bent, raadpleeg dan je dermatoloog voor een professionele diagnose en aanbeveling van oplossingen.


Hoe kom ik van een getextureerde gezichtshuid af?

Daarom zijn er veel oplossingen beschikbaar, afhankelijk van de onderliggende aandoening en de locatie van de textuur. Het is echter belangrijk om te onthouden dat, hoewel deze opties kunnen helpen om het uiterlijk van de getextureerde huid na verloop van tijd te verbeteren, ze misschien niet 100% effectief zijn.

Wat de meest geschikte oplossing is, hangt af van de ernst en de oorzaak van de huidtextuur. Naast de eerder genoemde preventieve tips, zijn hier enkele mogelijke opties:
vrouw die NIVEA Derma Skin Clear chemische exfoliator gebruikt
 • Vitamine C: dit bijzonder effectieve huidverzorgingsingrediënt wordt algemeen beschouwd voor het hebben van meerdere voordelen. Vitamine C helpt overtollige talgproductie onder controle te houden met zijn ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor de kans op puistjes en verstopte poriën afneemt.

 • AHA's: Glycolzuur is een populair voorbeeld van een AHA, een chemische stof die geschikt is voor gevoelige huidtypes. Dit ingrediënt verwijdert de bovenste huidlagen om een gladde huid te onthullen en stimuleert ook de aanmaak van collageen en elastine. Je vindt dit in de NIVEA DERMA Skin Clear Exfoliant, die ook salicylzuur en niacinamide bevat om de huidporiën diep te reinigen en te verfijnen.

 • Retinol: kan helpen de celvernieuwing te stimuleren en de overproductie van talg onder controle te houden door de talgklieren te reguleren. Retinol kan ook helpen om fijne lijntjes, rimpels, de teint en de algehele textuur te verbeteren zodat je een gladde huid krijgen.

 • Ontstekingsremmende topische ingrediënten: een getextureerde huid kan het gevolg zijn van ontstekingen, dus om dit te verminderen kun je verzachtende topische ingrediënten gebruiken zoals Aloë Vera, Niacinamide en Kurkuma.

 • Ondersteuning van collageen: huidverzorging met collageenpeptiden (een lokale vorm van collageen die door de huid kan worden opgenomen) kan helpen om de huid en lippen voller te maken. Het kan ook helpen om ontstekingen te verlichten en de huidbarrière te verbeteren, die mogelijk beschadigd is geraakt door overmatig scrubben.

 • Hydraterende ingrediënten: het is een goed idee om op zoek te gaan naar vochtvasthoudende ingrediënten, omdat deze veel vocht vasthouden. Hyaluronzuur is hier een voorbeeld van en vind je in een aantal NIVEA-producten. 

 • Professionele opties: lasertherapie, chemische peelings, micro-needling en microdermabrasie zijn voorbeelden van klinische procedures die beschikbaar zijn via professionele aanbieders. Neem contact op met je dermatoloog als je conditie niet verbetert na het proberen van conventionele, thuismethodes.

 

Vergeet niet dat sommige opties niet geschikt zijn voor iedereen, dus we raden aan een dermatoloog te raadplegen voordat je je levensstijl drastisch verandert of een nieuw huidverzorgingsproduct gaat gebruiken.

meisje met kort haar

Hoe kan ik een getextureerde huid in het gezicht voorkomen?

Als het gaat om het wegwerken van een getextureerde huid en het krijgen van een egalere huid, is voorkomen de beste remedie. Er is niet één manier om een getextureerde huid helemaal te voorkomen, maar door de onderstaande tips op te volgen kun je zeker helpen om het voorkomen ervan te minimaliseren waardoor je een egale huid krijgen:

Hydrateer dagelijks:

zo voorkom je dat je huid uitdroogt, wat op zich al zou zorgen voor een ruwe textuur, maar het voorkomt ook dat je poriën te veel talg produceren en puistjes ontwikkelen.

Draag zonnebrandcrème:

breng een laag SPF factor 30 (zo niet hoger) aan voordat je de deur uitgaat en vermijd lange perioden van blootstelling aan de zon. Dit helpt de afbraak van collageen door UV-straling te voorkomen. Een zonnebrandcrème voor het gezicht kan een handige manier zijn om aan deze stap te denken. Probeer voor een ultralichte oplossing de NIVEA SUN UV Face Specialist Triple Protect Sun Fluid SPF 50+, die een effectieve, zweetbestendige bescherming biedt en tegelijkertijd zorgt voor een gladde huid en zichtbaar gezond uitziende huid.

Verzacht acnesymptomen:

Regelmatig reinigen, het vermijden van het aanraken van puistjes en het raadplegen van een dermatoloog zijn allemaal manieren om acne te verzachten. Probeer uiteindelijk acne aan te pakken voordat deze verandert in littekens en een ongelijkmatige huidtextuur

Exfolieer regelmatig:

regelmatig scrubben heeft veel voordelen voor de huidtextuur. Zachte scrubbewegingen kunnen dode huidcellen verwijderen en nieuwe groei bevorderen, waardoor poriën worden ontstopt en acnelittekens minder zichtbaar worden. Gebruik een zachte scrub of een chemisch exfoliant, zoals AHA of BHA.

 • Voorbeelden van AHA's zijn: Glycolzuur en Melkzuur, die de textuur en teint van de huid kunnen verbeteren.

 • Een voorbeeld van BHA: salicylzuur, is geweldig voor het verwijderen van vuil en olie van diep in de poriën.

Beperk het gebruik van agressieve huidverzorgingsingrediënten tot een minimum:

te veel ingrediënten in je huidverzorgingsroutine kunnen de huid van haar natuurlijke oliën ontdoen, wat kan leiden tot droogheid en irritatie.

Geniet van een gezonde levensstijl:

zoals bij veel huidgerelateerde problemen, is een gezonde levensstijl het eerste wat je moet doen. Zorg voor 7-8 uur slaap per nacht, eet een evenwichtig en gevarieerd dieet vol fruit en groenten en beweeg regelmatig.