jonge vrouw die Nivea-toner gebruikt

6 voordelen van melkzuur in huidverzorging

Ontdek hoe dit natuurlijke ingrediënt je huidverzorgingsroutine kan verbeteren.

Melkzuur is een van nature voorkomend, wateroplosbaar alfahydroxyzuur (AHA) dat het lichaam aanmaakt wanneer het glucose afbreekt tot een brandstofbron wanneer het weefsel niet voldoende geoxideerd is. Het komt ook voor in een reeks gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, ingemaakte groenten en brood. In huidverzorging staat melkzuur bekend om zijn vermogen om dode huidcellen te verwijderen en de huidtextuur te verbeteren.

Daarom wordt het vaak gebruikt in reinigers, scrubs en serums, die de exfoliërende eigenschappen aan het oppervlak en de hydraterende en anti-aging eigenschappen stimuleren. Melkzuur helpt ook bij het handhaven van de licht zure pH van de huid, waardoor de natuurlijke vochtbarrière in stand wordt gehouden.


Wat doet melkzuur voor de huid?

jonge vrouw die haar gezicht aanraakt
Voordelen van melkzuur voor de huid

1. Exfoliatie en celomzetting

Melkzuur speelt een rol bij het verwijderen van dode huidcellen aan het buitenste oppervlak door de bindingen af te breken die de dode huidcellen bij elkaar houden. Dit leidt tot het loslaten van deze cellen, waardoor frisse, nieuwe huidcellen zichtbaar worden. Na verloop van tijd kan regelmatig scrubben met melkzuur zorgen voor een gladdere teint en een verbeterde huidtextuur.

2. Hydratatie en vochtretentie

Dankzij de bevochtigende eigenschappen trekt melkzuur vocht aan en houdt het vocht vast, wat de flexibiliteit van de huid verbetert. Het kan ook helpen om de natuurlijke vochtbarrière van de huid te behouden met ceramiden, wat het vasthouden van vocht verder verbetert, waardoor het geschikt is voor mensen met een vochtarme huid.

3. Huidtoon in evenwicht brengen

Een huid wordt als oneffen beschouwd als er plekken met hyperpigmentatie, donkere vlekken of roodheid zijn. Hoewel al deze factoren volledig natuurlijk zijn en je je er geen zorgen over hoeft te maken (aarzel niet om een arts te raadplegen in geval van twijfel), kan hun verschijning worden verminderd door regelmatig gebruik van melkzuur. Dit is deels te danken aan de exfoliërende eigenschappen van melkzuur, maar kan ook worden gekoppeld aan het feit dat het kan helpen om de productie van melanine, dat verantwoordelijk is voor huidpigmentatie, te verminderen.

4. Collageenstimulatie

Collageen is een belangrijk bestanddeel van de huid en helpt de elasticiteit en stevigheid van de huid te behouden. Naarmate we ouder worden, vertraagt de collageenproductie, wat leidt tot het natuurlijke ontstaan van fijne lijntjes en rimpels. Bovendien kunnen de exfoliërende eigenschappen helpen bij de regeneratie van nieuwe huidcellen en de productie van collageen en elastine verhogen, wat kan leiden tot een vollere, vollere huid.

 Nivea Derma Skin Clear-producten

5. Betere productpenetratie

De exfoliërende eigenschappen van melkzuur kunnen ook helpen om de penetratie van andere huidverzorgingsproducten te vergroten. Dit komt doordat de opeenhoping van dode huidcellen een barrière kan vormen tegen producten, waardoor de verwijdering ervan leidt tot een diepere penetratie en effectievere resultaten.

6. Symptomen van acne verminderen

Melkzuur kan helpen om de symptomen van acne te verlichten. De exfoliërende eigenschappen kunnen helpen bij het verwijderen van dode huidcellen die anders de poriën verstoppen en puistjes veroorzaken, terwijl de ontstekingsremmende eigenschappen bestaande roodheid kunnen helpen verminderen.

Melkzuur voor de huid: Gebruik en toepassing

Melkzuur is beschikbaar voor een breed scala aan toepassingen die profiteren van de verschillende voordelen. In lagere concentraties kan het worden gevonden in reinigers, toners en vochtinbrengende crèmes, terwijl hogere concentraties kunnen worden gebruikt in gerichte actieve producten zoals serums.

Het is raadzaam om niet te vaak hoge concentraties melkzuur te gebruiken. Overmatig gebruik kan leiden tot over-exfoliatie, wat de natuurlijke barrière van de huid kan verstoren. Raadpleeg altijd het etiket van het product om de aanbevolen gebruiksfrequentie te weten. De NIVEA Derma Skin Clear Scrub bijvoorbeeld, waarvan de huidtolerantie dermatologisch is getest, wordt aanbevolen om 2 tot 3 keer per week te gebruiken.

Wanneer je een hoge concentratie melkzuur gebruikt, zorg er dan voor dat je de aangetaste gebieden insmeert met zonnebrandcrème. Hetzelfde geldt voor elke vorm van chemische peeling, die de gevoeligheid van je huid voor de zon verhoogt. Het is een goed idee om er een dagelijkse gewoonte van te maken om SPF aan te brengen na je ochtendverzorging. De NIVEA SUN UV GezichtSpecialist Triple Protect Sun Fluid SPF 50+ is ideaal voor degenen die een effectieve SPF aan hun routine willen toevoegen. De lichte formule is zweetbestendig, geschikt om onder make-up aan te brengen en absorbeert onmiddellijk voor een onzichtbare finish.

vrouw raakt haar gezicht aan

Melkzuur voor de huid - Overwegingen

 1. Zwangerschap:
  De huid van een vrouw kan gevoeliger en reactiever zijn tijdens de zwangerschap als gevolg van hormonale veranderingen. Melkzuur wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor uitwendig gebruik - maar zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn en een dermatoloog raadplegen voordat ze producten met hogere concentraties melkzuur gebruiken. Raadpleeg in ieder geval altijd voor gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

 2. Veganisme:
  Het is mogelijk om melkzuur te verkrijgen uit verschillende bronnen, waaronder planten en dieren. Veganistische alternatieven voor conventionele huidverzorgingsproducten maken vaak gebruik van Lactinezuur dat afkomstig is van planten, zodat er rekening wordt gehouden met ethische en milieuoverwegingen. Als je niet zeker weet of een bepaald ingrediënt in het door jou gekozen product wel of niet van planten afkomstig is, neem dan contact op met de fabrikant. De NIVEA Derma Skin Clear Scrub is - net als alle andere producten uit het Derma Skin Clear assortiment - geschikt voor veganisten.

 3. Gevoeligheid:
  Hoewel melkzuur wordt beschouwd als een van de mildere AHA's, kan het gebruik van grotere hoeveelheden huidgevoeligheid veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Wees gerust: de producten van NIVEA ondergaan strenge dermatologische tests om te garanderen dat ze veilig zijn voor je huid.
Feitenoverzicht

Melkzuur in huidverzorging

Wat is melkzuur - Melkzuur is een natuurlijk alfahydroxyzuur (AHA) dat voorkomt in gefermenteerd voedsel. Het wordt ook geproduceerd door het lichaam bij gebrek aan zuurstof om meer energie te produceren via de afbraak van glucose. 

In huidverzorging staat melkzuur bekend om zijn vermogen om dode huidcellen te verwijderen, de huidtextuur te verbeteren en de natuurlijke vochtbarrière van de huid in stand te houden. Melkzuur wordt vaak gebruikt in reinigers, peelings en serums, waar het vooral aan de oppervlakte werkt om dode huidcellen te verwijderen en de huid te helpen in balans te blijven met de pH-waarde.

Het NIVEA Derma Skin Clear assortiment biedt effectieve reinigingsproducten - met name de Anti-Blemish Scrub bevat ook melkzuur voor een goed afgeronde huidverzorgingsroutine.

Een effectieve reinigingsroutine samenstellen

Melkzuur is vaak te vinden in reinigers, toners en serums die gebruik maken van de bevochtigende en exfoliërende eigenschappen. Maar waar begin je als je een effectieve routine wilt opbouwen? Hieronder vind je onze aanbevolen routine met producten uit de NIVEA Derma Skin Clear-lijn, speciaal ontwikkeld voor de smetgevoelige huid.

 1. Reinigen: begin je routine met een effectieve reiniger. De NIVEA DERMA SKIN CLEAR REINIGINGSGEL verwijdert op milde wijze make-up en onzuiverheden en reinigt tot diep in de poriën om te voorkomen dat puistjes verschijnen. Nadat je je gezicht vochtig hebt gemaakt, masseer je de reiniger zachtjes in terwijl je de oogcontouren vermijdt, en spoel je het daarna af met warm water.

  1a. Scrubben:
  om nog een stap verder te gaan dan de gewone reiniging en je huid verder te verfijnen, kun je de cleanser af en toe vervangen door een scrub zoals de NIVEA DERMA SKIN CLEAR SCRUB. Deze scrub bevat salicylzuur en niacinamide en ook melkzuur. Het gebruik van deze scrub helpt mee-eters en whiteheads te verminderen zonder de huid uit te drogen.

 2. Exfoliëren: breng in je nachtroutine een geconcentreerde scrub aan om de vernieuwing van oude, beschadigde huidcellen te stimuleren en de poriën verder te zuiveren. De NIVEA DERMA SKIN CLEAR NACHT EXFOLIANT is samengesteld met salicylzuur, niacinamide en glycolzuur om onzuiverheden zichtbaar te verminderen. Laat de scrub een nacht intrekken voor het beste resultaat.

  Het volgen van deze routine kan helpen om de zichtbaarheid van een onzuivere huid zichtbaar te verbeteren in slechts zeven dagen.

Voordelen van melkzuur voor de huid: Afhaalmaaltijden

Melkzuur is een natuurlijk alfahydroxyzuur (AHA) dat het lichaam aanmaakt wanneer het glucosemoleculen afbreekt. Regelmatig gebruik van melkzuur bevordert afschilfering en celvernieuwing, hydratatie en vochtretentie, terwijl het ook de teint in balans brengt en de collageenproductie stimuleert. Voor mensen met een veganistische levensstijl zijn er dierproefvrije alternatieven voor melkzuur beschikbaar. Het opnemen van melkzuur in een veelzijdige huidverzorgingsroutine kan leiden tot een zichtbaar verbeterde huidtextuur en teint.

Melkzuur in huidverzorging - Veelgestelde vragen

Wat is melkzuur en wat heeft de huid eraan?

Melkzuur is een alfahydroxyzuur (AHA) dat wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen zoals melk, fruit en groenten. De huid heeft er baat bij doordat dode huidcellen zachtjes worden geëxfolieerd, de hydratatie wordt verbeterd, de collageenproductie wordt gestimuleerd en huidproblemen zoals hyperpigmentatie en acne worden aangepakt.

Is melkzuur geschikt voor alle huidtypes?

Melkzuur is over het algemeen geschikt voor de meeste huidtypes, waaronder de normale, droge en gemengde huid. Mensen met een gevoelige of reactieve huid moeten echter voorzichtig zijn met het gebruik van hogere concentraties en een patch-test uitvoeren voordat ze het regelmatig aanbrengen.

Hoe exfolieert melkzuur de huid en wat zijn de voordelen?

Melkzuur exfolieert de huid door de verbindingen tussen dode huidcellen af te breken, waardoor ze loslaten. De exfoliërende voordelen zijn onder andere een verbeterde huidtextuur, een gladdere teint en een egalere teint.

Kan melkzuur helpen bij hyperpigmentatie en een ongelijkmatige teint?

Ja, melkzuur kan helpen bij hyperpigmentatie en een ongelijkmatige teint. Melkzuur kan helpen om donkere plekken te vervagen en een helderdere en egale teint te krijgen, niet alleen door de exfoliatie te bevorderen, maar het zou ook een rol kunnen spelen bij de melanineproductie.

Helpt melkzuur bij een acnegevoelige huid en hoe werkt het bij acne?

Melkzuur kan de acnegevoelige huid helpen door poriën te ontstoppen en puistjes te verminderen. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die roodheid en irritatie bij acne kunnen helpen verzachten.

Moet ik melkzuur overdag of 's nachts gebruiken?

Hogere concentraties melkzuur kunnen je huid gevoeliger maken voor de zon, dus je kunt het het beste 's nachts gebruiken en overdag zonnebrandcrème gebruiken om je huid te beschermen.

Wat zijn de anti-aging effecten van melkzuur op de huid?

Melkzuur kan de collageenproductie stimuleren, wat essentieel is voor het behoud van de elasticiteit van de huid en het verminderen van fijne lijntjes en rimpels. Dit maakt het een potentiële optie voor het aanpakken van de eerste tekenen van huidveroudering.

Zijn er bijwerkingen of mogelijke huidreacties van melkzuur?

Sommige mensen kunnen lichte tintelingen, roodheid of irritatie ervaren bij het gebruik van hogere concentraties melkzuur, vooral als ze een gevoelige huid hebben. Het uitvoeren van een patchtest en beginnen met lagere concentraties kan helpen om mogelijke reacties te minimaliseren. NIVEA producten zijn echter dermatologisch getest en veilig voor je huid.

Kan melkzuur gebruikt worden op gevoelige plekken, zoals rond de ogen?

Het is over het algemeen het beste om melkzuur niet direct op gevoelige plekken zoals de ogen aan te brengen. Gebruik in plaats daarvan een zachte oogcrème.

Hoe vaak moet ik melkzuur gebruiken in mijn huidverzorgingsroutine?

Hoe vaak je melkzuur gebruikt hangt af van de tolerantie van je huid en de concentratie van het product. Voor beginners is het aan te raden om te beginnen met producten met een kleine dosis, bijvoorbeeld één keer per week, voordat je begint met een frequenter gebruik, dat kan oplopen tot meerdere keren per week, zo niet één keer per week, afhankelijk van de aanbevelingen van het product en de locatie van je gezicht. De NIVEA Derma Skin Clear Scrub, die melkzuur bevat, is geschikt voor 2-3 keer per week.

Kan ik melkzuur gebruiken in combinatie met andere huidverzorgingsproducten of ingrediënten?

Het is altijd het beste om producten en ingrediënten niet te mengen zonder te weten of ze op elkaar kunnen reageren. Vermijd met name het gebruik van hoge concentraties melkzuur in combinatie met andere huidherstellende ingrediënten zoals retinol, omdat dit kan leiden tot over-exfoliatie.
Gebruik in plaats daarvan een formule met meerdere gemengde ingrediënten waarvan de huidtolerantie en -stabiliteit zijn gecontroleerd. Als je verschillende verzorgingsproducten gebruikt in je routine, laat dan een paar minuten ruimte tussen elke toepassing om eventuele interactie te voorkomen

Is melkzuur veilig om te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding?

Zoals bij elk huidverzorgingsingrediënt is het raadzaam om bij de eerste keer je arts te raadplegen voordat je melkzuur gebruikt tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Is melkzuur geschikt voor veganisten?

Of melkzuur geschikt is voor veganisten hangt af van de bron. Traditioneel melkzuur is afgeleid van dierlijke bijproducten, zoals melk. Veel moderne huidverzorgingsproducten gebruiken echter melkzuur dat afkomstig is van plantaardige materialen, waardoor het veganistisch is. Controleer altijd de productlabels of neem contact op met de fabrikant om er zeker van te zijn dat het melkzuur dat gebruikt wordt in jouw huidverzorgingsproduct past bij jouw veganistische levensstijl. De NIVEA Derma Skin Clear Scrub is geschikt voor veganisten.

Verhoogt melkzuur de gevoeligheid voor de zon en moet ik zonnebrandcrème gebruiken?

Ja, net als andere huidherstellende ingrediënten kan melkzuur de gevoeligheid van de huid voor de zon verhogen. Het is essentieel om dagelijks een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken, vooral als je producten met melkzuur gebruikt, om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen en zonreacties te voorkomen.