collageen - huidverzorging - NIVEA

Wat is collageen?

Collageenvezels zorgen voor een gladde, stevige huid. Ontdek hoe je de collageenproductie van je eigen huid kunt stimuleren, met een zichtbaar strakkere gezichtscontour als resultaat.

DE BELANGRIJKE ROL VAN COLLAGEEN IN DE HUID

Collageenvezels spelen een belangrijke rol in het stevig en strak houden van je wangen en gezichtscontour. Maar wat is collageen precies – en welke invloed heeft het in het huidverouderingsproces? 

Wat is collageen en wat doet het voor je huid?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Je lichaam creëert uit dit eiwit collageenvezels. Zij dragen bij aan gezonde botten, kraakbeen, tanden en huid. In de middelste laag van de huid vormen deze vezels samen een collageenstructuur die de opperhuid onder spanning houdt. Hoe uitgebreider deze structuur, hoe strakker je huid. 

De elasticiteit van de huid ontstaat door interactie met de elastische vezels. Deze vezels ondersteunen het collageen in het bindweefsel. Het vezelnet van collageen en elastine zijn onderdeel van een gelachtige laag van vochtbindend hyaluronzuur en andere bestanddelen die de huid extra volume geven. 

Tijdens het natuurlijke huidverouderingsproces neemt de hoeveelheid collageen in je huid langzaam af: zo’n 1% per jaar vanaf het moment dat je volwassen bent. Je huid is nu vergelijkbaar met een kussen dat langzaam vulling verliest. Op een gegeven moment wordt het punt bereikt waarbij de kussenhoes losjes om de vulling zit. Dit gegeven zorgt, samen met andere processen, dat je in je gezicht als eerste je contour rondom je kaaklijn verliest. Later, op oudere leeftijd, wordt het ook zichtbaar in de wangen. 

Hoe snel de huid zijn elasticiteit verliest is afhankelijk van genetische aanleg. Maar persoonlijke gewoonten en huidverzorging spelen ook een belangrijke rol. Een gezonde levensstijl zorgt ervoor dat je er langer jong en fris uitziet. 

jonge uitstraling - huidverzorging - NIVEA

Hoe behoud je de jonge uitstraling van je huid?

Volle wangen en een strakke gezichtscontour dragen bij aan een jonge uitstraling. Lachrimpels maken ons aantrekkelijk.

Hoe de juiste verzorging je huid steviger kan maken

De afname van collageen in de huid kan niet helemaal worden voorkomen. Maar met de juiste antiverouderingsproducten kan het verlies van elasticiteit wel worden uitgesteld.

Volumeverlies in de huid tegengaan

Met de juiste verzorging kan je je lichaam stimuleren om collageen aan te maken. Hierdoor behouden je wangen en kin langer hun volume.

Een stevige huid behouden

Om je huid langer stevig en vol te houden, is een stabiele collageenstructuur nodig. Maar hoe kan je jezelf hiervan verzekeren, zodat je huid zo lang mogelijk zijn jonge uitstraling behoudt? 

De juiste verzorgingsroutine zorgt voor een efficiënte tegengang van huidveroudering. Een crème bestaande uit verschillende actieve ingrediënten – die je het beste ’s ochtends en ’s avonds aanbrengt – is hier onderdeel van. Speciale actieve ingrediënten stimuleren de huidcellen om nieuw collageen aan te maken. Deze verzorgingsroutine wordt vooral essentieel vanaf je veertiger jaren, wanneer veel vrouwen merken dat je elasticiteit van hun huid afneemt. 

Om de stevigheid van je huid te ondersteunen is het aan te raden om producten met hyaluronzuur toe te voegen aan je verzorgingsroutine. Een serum met antioxidanten is een goede aanvulling voor een verhoogd effect. Het voorkomt kleine schade in je huid, collageenafname en rimpels. Daarnaast kan het donkere kringen tegengaan, zwelling verminderen en een stralende uitstraling verzorgen. 

Over het algemeen is voorkomen beter dan genezen. Zonlicht is belangrijk voor de productie van vitamine D, maar helaas is het ook de hoofdreden voor vroeg collageenverlies. De reden daarachter is dat UV-straling vrije radicalen produceert en speciale proteasen activeert die de collageenvezels beschadigen en afbreken. Een dagcrème met SPF kan de collageenafbreuk voorkomen, wat de stevigheid van het bindweefsel ten goede komt.


Handige verzorgingstips voor een jongere huid

Met de juiste verzorging voorkom je vroegtijdige collageenafbreuk en rimpels. Ontdek de beste verzorgingstips voor tieners en lees meer over hoe je een jeugdige uitstraling kunt behouden. 
hyaluronzuur - huidverzorging - NIVEA

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een natuurlijk onderdeel van het lichaam dat water in de huid vasthoudt. In crèmes en serums kan het tekenen van veroudering voorkomen.

vrouw spiegel - huidverzorging - NIVEA

Voorkom rimpels: tips voor een jonge huid

Als je weet hoe rimpels ontstaan, is het makkelijker om ze te voorkomen. Naast het natuurlijke huidverouderingsproces hebben levensstijl en goede verzorging veel impact op de uitstraling van de huid. Lees hier alles wat je moet weten over het tegengaan van huidveroudering vanaf 25 jaar.

pigmentvlekken - huidverzorging - NIVEA

Pigmentvlekken: wat helpt?

Sproeten en oudersdomsvlekjes, veel vrouwen zien liever geen hyperpigmentatie terug op hun huid. Ontdek hoe deze vlekjes ontstaan en wat je eraan kunt doen.