jonge vrouw die Nivea-serum aanbrengt

Omgaan met dode huid: Oorzaken en verzorgingsroutine

Leer wat de oorzaak is van een ophoping van dode huidcellen op het gezicht en lichaam en hoe je deze kunt verwijderen voor een stralende teint.

WAT ZIJN DODE HUIDCELLEN ?

Dode huid is een natuurlijk onderdeel van het vernieuwingsproces van het menselijk lichaam. Dode cellen manifesteren zich vaak als ruwe, droge of schilferige plekken op de buitenste huidlaag. In ernstigere gevallen kan ophoping leiden tot eeltvorming, vooral op de voetzolen. Door gebruik te maken van verschillende scrubtechnieken kan de huid effectief worden verwijderd.

Na het scrubben hebben dode huidcellen een grijzige tint en zien ze er schilferig uit. 

Dit artikel behandelt de oorzaken van dode huidcellen, gevolgd door een huidverzorgingsroutine voor het gezicht en zelfgemaakte middeltjes om dode huidcellen op het lichaam te verwijderen. Tot slot geeft het artikel een aantal aanbevolen ingrediënten die je in je routine kunt opnemen om van dode huidcellen af te komen.


HOE ONTSTAAT DODE HUID?

Tijdens een cyclus van 28 tot 42 dagen gaan de huidcellen van de middelste laag (lederhuid) naar de buitenste laag (opperhuid) en vallen ze op natuurlijke wijze af, waardoor nieuwe cellen zichtbaar worden. Deze cyclus maakt huidherstel en de vervanging van beschadigd weefsel mogelijk. Soms vallen deze dode huidcellen echter niet af zoals het hoort, waardoor er een ophoping ontstaat die huidproblemen kan veroorzaken.

HOE ONTSTAAT DODE HUID?

10 oorzaken van een dode huid

Hier zijn 10 redenen waarom dode huid niet goed wordt verwijderd:

 1. Ouderdom
  Naarmate mensen ouder worden, vertraagt de celvernieuwing van de huid, wat leidt tot een tragere vervelling en een verminderde olieproductie, wat droogheid en ophoping veroorzaakt.

 2. Onjuiste reiniging
  Onregelmatig of onjuist reinigen kan de aanwezigheid van dode huidcellen verlengen door oliën en cosmetica op de huid achter te laten.

 3. Verkeerd scrubben
  Exfoliëren hoeft maar één of twee keer per week te gebeuren, niet dagelijks. Exfoliëren versnelt het afstervingsproces, waardoor nieuwe huidcellen kunnen ontstaan.

 4. Verkeerd gebruik van vochtinbrengende crème
  Het gebruik van een verkeerde of onvoldoende vochtinbrengende crème kan dode huidcellen vasthouden op een vochtarme huid.

 5. Weer en klimaat
  Droge omgevingen en verwarming binnenshuis kunnen de huid verlammen, waardoor de ophoping van dode huidcellen wordt bevorderd.

 6. Blootstelling aan de zon 
  Onbeschermde blootstelling aan UV-stralen kan leiden tot droogheid, pigmentvlekken en een verdikking van de bovenste huidlaag.

 7. Hete douches en baden
  Hete douches en baden kunnen de natuurlijke vochtbarrière van je huid beschadigen. Als gevolg daarvan kan je huid de droge huid minder goed bestrijden. Dit zorgt voor een opeenhoping van ongewenste dode huidcellen..

 8. Ruwe zepen
  Agressieve zepen kunnen de oliën van de huid strippen en droogte en ophopingen veroorzaken, vooral op de gevoelige gezichtshuid.

 9. Zwembaden
  Chloor in zwembaden kan de huid irriteren en uitdrogen, waardoor dode huidcellen ontstaan.

 10. Andere huidaandoeningen
  Andere huidaandoeningen, zoals psoriasis en eczeem kunnen dode huid veroorzaken. (Als je denkt dat je een van deze aandoeningen hebt, vraag dan advies aan een arts of je huisarts)

Hoe dode huid te verwijderen

Afhankelijk van het lichaamsdeel en je huidtype moet je technieken en producten gebruiken om dode huid te verwijderen.

 jonge vrouw die haar gezicht schoonmaakt

Hoe dode huid op gezicht verwijderen - Routine

1. Reinigen

Grondig reinigen en alle overtollige deeltjes, make-up en vervuilende stoffen verwijderen die zich gedurende de dag op je huid hebben verzameld, is erg belangrijk. Reinigen helpt je huid om helder, gezond en stralend te blijven. Als dit niet goed gebeurt, kan de huid kwetsbaarder worden voor puistjes, uitdroging en vroege tekenen van veroudering.

Het gezicht reinigen voordat je gaat scrubben is ook nuttig omdat dit de poriën van de huid opent.

De NIVEA Derma Skin Clear Reinigingsgel, verrijkt met salicylzuur en niacinamide, reinigt de huid diep door overtollig tal te verwijderen en de poriën te zuiveren. Het assortiment is vooral geschikt voor de onzuivere huid, maar wordt afgeraden voor de gevoelige huid.

2. Exfoliëren 

Er zijn 2 manieren om je huid te exfoliëren om de dode cellen te verwijderen:

Chemische Exfoliatie: de zachtere exfoliatiemethode die de dode huid oplost in plaats van wegborstelt. 

De Derma Skin Clear Nacht Exfoliant is verrijkt met salicyl- en glycolzuren om de verwijdering en vernieuwing van oude en beschadigde huidcellen te stimuleren. Het product is ontworpen voor de onzuivere huid en wordt niet aanbevolen voor de gevoelige huid.


Mechanische peeling: in tegenstelling tot chemische peeling, verwijdert mechanische peeling dode huidcellen fysiek. Bij deze techniek wordt een zachte borstel of een washandje gebruikt om zachtjes in cirkels over het gezicht te wrijven. Deze methode is het meest effectief bij normale tot vette huidtypes en is over het algemeen agressiever dan chemische peeling. Bij een droge of gevoelige huid is het aan te raden om mechanische peeling te vermijden. 

Voor de huidverzorgingsroutine voor mannen biedt NIVEA MEN de Protect & Care Face Cleansing Scrub met Provitamine B en Aloë Vera. Deze scrub kan worden gebruikt om poriën te ontstoppen en de huid er gladder uit te laten zien door dode huidcellen te verwijderen. 


NIVEA biedt een assortiment scrubs en scrubs met producten zoals de Pore Purifying 3-in-1 Wash Scrub Mask, verrijkt met Kaolin om dagelijkse onzuiverheden te verwijderen en de huid diep te reinigen. Het product is gebaseerd op een veganistische formule om zo goed mogelijk aan de behoeften van je huid te voldoen.

2. Serum 

Serums bevatten een hogere concentratie actieve ingrediënten en kunnen het huidoppervlak bereiken voor de beste en snellere resultaten. 

NIVEA biedt een reeks serums om verschillende problemen aan te pakken, zoals anti-aging, pigmentvlekken en een droge huid. Het Cellular Expert Filler Anti-Age Serum is een geavanceerde oplossing om tekenen van huidveroudering tegen te gaan, een gehydrateerde huid te behouden en celvernieuwing te ondersteunen.

3. Hydratatie (dag-/nachtcrème)

Omdat droogheid dode huid kan veroorzaken, is hydratatie een belangrijke stap in je huidverzorgingsroutine. Je wilt je huid voeden met de juiste bestanddelen, afhankelijk van je huidtype.

NIVEA biedt dagcrèmes en nachtcrèmes om in je huidverzorgingsroutine op te nemen, met producten voor alle huidtypes. Beide assortimenten zijn zo ontworpen dat alle huidtypes worden behandeld met zorgvuldig samengestelde crèmes.

 

4. SPF ('s ochtends)

In je ochtendroutine is het belangrijk dat je afsluit met het aanbrengen van een SPF. UV-stralen kunnen zeer schadelijk zijn voor je huid en beschadigen de cellen aan het huidoppervlak, waardoor de kans op dode huidproductie toeneemt.


HOE VERWIJDER JE DODE HUID

HOE DODE HUID OP HET LICHAAM VERWIJDEREN

Een natuurlijke bodyscrub gebruiken om je huid te scrubben met een borstel, spons of handschoen is de meest effectieve methode om dode huidcellen van het oppervlak van je lichaam te verwijderen. Door de huid grondig te scrubben, verwijder je de dode huidcellen en bevorder je de doorbloeding.

vrouw die Nivea bodylotion aanbrengt

Armen en benen

De eenvoudigste methode is om je armen en benen te scrubben met een borstel, spons of handschoen. Dit kan de bloedsomloop bevorderen en helpen bij het verwijderen van dode huidcellen. 

De NIVEA Verzorgende Body Milk is verrijkt met amandelolie en vitamine E en biedt 48 uur lang een diepe hydratatie, waardoor de huid niet vet wordt en er gezond uitziet.

 

Voeten en handen

Een puimsteen kan worden gebruikt om te scrubben en harde huid op voeten te helpen verwijderen. 

Week het gedeelte van je huid dat verhard is 10 minuten in warm water. Dit maakt het makkelijker om dode huidcellen te verwijderen door ze op te lossen. Scrub je huid vervolgens om de dode huidcellen te verwijderen met een lichte lichaamsscrub die geschikt is voor jouw huidtype. Nadat je je huid hebt afgedroogd, voed je je huid met een bodylotion.

Overzicht feiten

Dode huid

Oorzaken: Dode huidcellen zijn natuurlijk en ontstaan door een aantal factoren zoals leeftijd, weer en klimaat, blootstelling aan de zon, onvoldoende reiniging en andere.

Oplossingen: Om dode huid te verwijderen, kun je een huidverzorgingsroutine volgen die zou moeten helpen om je huid stralender te maken door de nieuwe huid te laten ademen.

Beste ingrediënten: AHA's en BHA's zijn zeer goede ingrediënten om te helpen bij het verwijderen van dode huid.

 

HOE VERWIJDER JE DODE HUID

HUISMIDDELTJES OM DODE HUIDCELLEN TE VERWIJDEREN

 1. Koffiescrub
  Koffiedik is een effectieve scrub om dode huidcellen te verwijderen. Daarnaast bevat koffie veel flavonolen, die de textuur van de huid verbeteren en de gloed behouden als je het rechtstreeks op de huid aanbrengt.

 2. Havermout scrub
  Alle huidtypes hebben baat bij de korrelige textuur van havermout voor het verwijderen van dode huid. Samen met overtollig talg en andere vervuilende stoffen helpt het bij het verwijderen van opgebouwde dode huid.

 3. Sinaasappelschil poeder
  Het enige wat je hoeft te doen om sinaasappelschillen als effectief exfoliant te gebruiken, is ze te bewaren en een paar dagen in de zon te laten drogen voordat je ze gebruikt. Doe de gedroogde sinaasappelschillen in een blender om ze te verpoederen en bewaar ze vervolgens in een afgesloten zak. Een scrub met sinaasappelschillen kan je teint er jonger uit laten zien door naast dode huidcellen ook onzuiverheden te verwijderen.

 4. Grammeel
  Een ander product dat gemakkelijk in je keukenkastje te vinden is, is grammeel, vaak bekend als Besan. Grammeel helpt je huid te scrubben, waardoor je huid glad en stralend wordt. Het gebruik van Besan helpt je ook om extra olie van een vette huid te verwijderen.

 5. Droog borstelen
  Dode huidcellen kunnen effectief worden verwijderd door droog borstelen. Met een droge borstel kun je gemakkelijk dode huidcellen van je huid verwijderen en je poriën verwijden. Door dit te doen, kun je dode huidcellen verwijderen zodat je huid zijn natuurlijke glans terugvindt.

vrouw die Nivea wasgel aanbrengt

WAT ZIJN DE BESTE INGREDIËNTEN OM DODE HUID TE VERWIJDEREN

Alpha Hydroxyzuren (AHA's)

Plantaardige AHA's zoals citroenzuur, glycolzuur, appelzuur en melkzuur helpen bij het verwijderen van dode huidcellen, vooral bij droge tot normale huidtypes.

AHA's werken door de zelfklevende bindingen aan te pakken die huidcellen aan elkaar binden, wat resulteert in een gladdere verjonging van de frisse huid.

 

Bèta hydroxyzuren (BHA's)

BHA's zoals salicylzuur exfoliëren diep in de poriën, waardoor ze geschikt zijn voor de vette, gemengde en acnegevoelige huid.

Als een opeenhoping van dode huidcellen de oorzaak is van uitbraken en puistjes, dan kan NIVEA Derma Skin Clear je helpen deze problemen aan te pakken. Deze producten, die geconcentreerd zijn met Niacinamide, salicylzuur en glycolzuur, zouden je moeten helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het voorkomen van nieuwe puistjes. De Derma-lijn wordt niet aanbevolen voor gevoelige huidaandoeningen.

Samenvatting

Dode huid verwijderen - in één oogopslag

Dode huidcellen zijn natuurlijk en maken deel uit van het regeneratieproces van de huid. Ze hebben echter een impact op de huid en het is goed om je huid te helpen door dode huidcellen te verwijderen. De meest voorkomende oorzaken van de ophoping van dode huidcellen zijn huidveroudering, onvoldoende reiniging en omgevingsfactoren. Een huidverzorgingsroutine voor zowel gezicht als lichaam is daarom belangrijk, met de nadruk op reinigen, scrubben, serum aanbrengen, hydrateren en bescherming tegen de zon. Daarnaast zijn zelfgemaakte middeltjes voor het verwijderen van dode huidcellen en de effectiviteit van Alpha Hydroxy Acids (AHA's) en Beta Hydroxy Acids (BHA's) belangrijk bij het aanpakken van dode cellen.

Veel gestelde vragen

Hoe ziet dode huid eruit?

Dode huid is een natuurlijk onderdeel van het vernieuwingsproces van het menselijk lichaam. Het ziet er vaak uit als ruwe, droge of schilferige plekken op de buitenste huidlaag. In ernstigere gevallen kan het leiden tot eeltvorming, vooral op de voetzolen. 

Hoe ontstaat dode huid?

Huidcellen doorlopen een cyclus, waarbij ze in ongeveer een maand van de middelste laag (dermis) overgaan naar de buitenste laag (epidermis). Normaal gesproken worden deze dode cellen op natuurlijke wijze afgestoten. Soms hopen ze zich echter op en veroorzaken ze huidproblemen.

Hoe kan ik dode huid voorkomen of effectief verwijderen?

Afhankelijk van je huidtype en het deel van je lichaam, zijn er strategieën om dode huid te voorkomen en te verwijderen:

Gezicht: Reinig grondig, scrub (met chemische of mechanische methoden), gebruik serums, zorg voor hydratatie met geschikte vochtinbrengende crèmes en breng SPF aan.

Lichaam: Gebruik een natuurlijke lichaamsscrub met een borstel, spons of handschoen. Voor specifieke gebieden zoals armen, benen, voeten en handen, pas je je scrubben aan.

Wat zijn de beste ingrediënten om dode huid te verwijderen?

Effectieve ingrediënten zijn onder andere

Alpha Hydroxyzuren (AHA's): Deze zuren op plantaardige basis, zoals citroenzuur, glycolzuur, appelzuur en melkzuur, helpen bij het verwijderen van dode huidcellen, vooral bij droge tot normale huidtypes.
Bèta hydroxyzuren (BHA's): BHA's zoals salicylzuur exfoliëren diep in de poriën, waardoor ze geschikt zijn voor de vette, gemengde en littekengevoelige huid.

Wat veroorzaakt dode huid op de oren?

Droge oren kunnen het gevolg zijn van onvoldoende oorsmeerproductie, overmatig schoonmaken, huidallergieën, eczeem, psoriasis of dermatitis. Hoewel de droge, schilferige huid rond de oren sommigen zorgen baart, is de bijbehorende jeuk vaak onaangenamer.

Wat veroorzaakt dode huid op de hoofdhuid?

Je kunt een droge hoofdhuid hebben als de huid op je hoofd jeukt en schilfert. Als de hoofdhuid te weinig vocht heeft, ontstaat dit probleem. Een droge hoofdhuid kan veroorzaakt worden door haarverzorgingsproducten, het milieu, veroudering en verschillende huidproblemen. Door van shampoo te veranderen, kun je de aandoening misschien aanpakken, maar als je droge hoofdhuid niet verdwijnt, raadpleeg dan een arts.