man die lacht

Hoe je op de juiste manier scheert: Tips voor een soepele, irritatievrije verzorging in een routine van 6 stappen

Hoe je op de juiste manier scheert: Tips voor een soepele, irritatievrije verzorging in een routine van 6 stappen

een man die zijn gezicht aanraakt

Waarom is het belangrijk om te leren hoe je goed moet scheren?

For men, achieving a smooth and irritation-free shave is not just a daily routine; it's a crucial part of personal grooming. Shaving, though seemingly straightforward, demands technique, care, and the right products. Using the correct technique is important for a number of reasons, including:

Achieving a close and comfortable shave, leaving skin feeling smooth and irritation-free,
Preventing common shaving issues such as razor burn, ingrown hairs, and nicks or cuts,
Minimising the risk of post-shave discomfort and maintaining the overall skin health and appearance.

Ultimately, mastering the art of shaving can enhance a grooming routine, boost confidence, and contribute to a polished and well-groomed look. This comprehensive guide explores everything needed for shaving, from pre-shave preparation tailored to specific skin types to the art of using the razor correctly. Whether a novice or an experienced shaver seeking to refine their technique, this guide will aid in achieving a confident and comfortable shave, while keeping skin healthy and looking its best.


Overzicht van Feiten

Waarom het juist scheren belangrijk is

1. Een gladde, irritatievrije scheerbeurt bereiken

2. Voorkomen van veelvoorkomende problemen zoals scheerbrand en ingegroeide haren

3. Het behouden van de algehele gezondheid en uitstraling van de huid

 

Hoe te scheren met een scheermes

Bij het scheren is het belangrijk om de huid te bevochtigen. Dit helpt om de haren op het gezicht te verzachten. Het aanbrengen van een crème of gel op het gewenste scheergebied zal ook helpen om wrijving te verminderen en zorgen voor een gladdere scheerbeurt. Het is dan belangrijk om in dezelfde richting te scheren als je haargroei en de razor na elke slag af te spoelen om huidirritatie te voorkomen.
jonge man scheren
Voorbereiding voor het scheren

Je huid begrijpen

Er zijn 5 veelvoorkomende huidtypes die uitdagingen kunnen opleveren bij het scheren, wat het belangrijk maakt om te erkennen:

Normale huid: meestal de gemakkelijkste huid om te scheren.

Vette huid: vatbaar voor verstopte poriën wat kan leiden tot irritatie en een ongelijkmatige scheerbeurt.

Droge huid: kan gevoelig zijn voor irritatie en gevoelig zijn voor wrijving.

Gecombineerde huid: vergelijkbaar met een droge huid op de T-zone en meer olieachtig op de rest van het gezicht.

Gevoelige huid: kan negatief reageren op producten, wat betekent dat het beter is om producten aanbevolen voor de gevoelige huid te gebruiken.
Voorbereiding voor het scheren

Het verzamelen van de juiste producten

Om je huid op de juiste manier te scheren, is het belangrijk om de juiste gereedschappen en producten te gebruiken. Je hebt nodig:

Een goede kwaliteit scheermes (voor de droge tot gevoelige huid, gebruik geen scheermes met meer dan 3 mesjes, wat de droogheid kan verergeren en de huid overmatig kan exfoliëren)

Een scheercrème die past bij jouw huidtype

Een aftershave balsem of crème die past bij jouw huidtype

Een moisturizer

jonge man die Nivea Men Sensitive After Shave Balm gebruikt
Voorbereiding voor het scheren

Voorbereidende huidverzorging

Een goed gestructureerde pre-shave huidverzorgingsroutine is van groot belang voor degenen die streven naar een optimale scheerervaring. Het fungeert als een voorbereidende stap, verzacht de baard en opent de poriën, waardoor het risico op irritatie en ingegroeide haren wordt verminderd. Het biedt ook de mogelijkheid om specifieke huidproblemen aan te pakken, zorgt voor een gladdere, nauwere scheerbeurt en bevordert de algehele gezondheid van de huid.

Hoe scheer je op de juiste manier

De beste manier om te scheren hangt af van het gebied waarop je je richt. Je zult niet dezelfde producten gebruiken om je gezicht te scheren als je lichaam.
man die Nivea Men Sensitive Pro Menalist gezichts- en baardwassing gebruikt
Hoe scheer je op de juiste manier

6 steps beard shaving routine

1. Reinigen

Voor het scheren is het cruciaal om de huid te reinigen om bacteriën te verwijderen die kunnen leiden tot infectie als er per ongeluk snijwonden ontstaan. Het gebruik van warm water tijdens het reinigen ontspant niet alleen je huid, maar opent ook je poriën, waardoor de kans op ingegroeide haren wordt verminderd en irritatie wordt verminderd.

Ontdek het assortiment gezichtswasproducten van NIVEA om je pre-shave routine te starten voor een verfrist en schoon canvas.
2. Scrubben

Voor het scheren van je baard is scrubben belangrijk, omdat het voorkomt dat het scheermes te veel dode huidcellen vastpakt die de mesjes zouden kunnen verstoppen, waardoor het ondoeltreffend wordt. Scrubben helpt dus om een gladde scheerbeurt te krijgen.

De NIVEA MEN Protect & Care Gezichtsscrub is verrijkt met Aloë Vera en Provitamine B om je huid te verfijnen en een gladdere uitstraling te geven door dode huidcellen te verwijderen. Aangepast aan alle huidtypes, kun je het gemakkelijk in je huidverzorgingsroutine opnemen om je huid voor te bereiden op het scheren.
jonge man die Nivea-scheerschuim aanbrengt

3. Scheerschuim aanbrengen

Scheerschuim kan helpen om te voorkomen dat je huid geïrriteerd raakt, maar ook om een schoon scheereffect te krijgen. Voor de best mogelijke toepassing verspreid je de crème, gel of schuim in een opwaartse beweging. Dit zal helpen om je haar omhoog te tillen om het gemakkelijker af te scheren.

NIVEA MEN biedt een breed scala aan scheercrèmes en gels, voor normale tot gevoelige huid.

4. Begin met scheren

Voor een gladde scheerbeurt gebruik je kleine bewegingen en begin je met je wangen, werkend naar beneden richting je nek - dat is het meest gevoelige deel.

Het kan lastiger zijn rond je lippen en kaaklijn vanwege de hoek. Om het gemakkelijker te maken, kun je je wangen opblazen om het oppervlak toegankelijker te maken.

Vergeet niet om het mesje tussen de bewegingen door af te spoelen en in de richting van de haargroei te scheren. Dit zal helpen irritatie te voorkomen en een schonere scheerbeurt te bereiken.

Als je klaar bent, spoel je je gezicht af met warm water en laat je het aan de lucht drogen voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Vergeet niet om je scheermes schoon te maken en af te vegen met een schone doek, en bewaar het op een droge plek na elk gebruik. Hierdoor wordt voorkomen dat bacteriën en roest aan het mesje blijven plakken, wat een risico zou kunnen vormen als je jezelf ermee snijdt.


5. Breng after-shave aan

After-shave balsem is gunstig voor je huid omdat het helpt bij het verminderen van irritatie, scheerbrand en bultjes die na het scheren kunnen verschijnen. Ingrediënten zoals vitamine E en aloë vera zijn veelvoorkomende ingrediënten in after-shave balsem, die helpen om de huid gezond te houden en brandwonden en huidbeschadiging te verzachten. Het reinigt de poriën van eventuele bacteriën en sluit ze opnieuw af om te voorkomen dat er extra vuil in terechtkomt.

De NIVEA MEN Sensitive Cool Post Shave Balm verlicht direct de huid van 5 tekenen van irritatie (brandend gevoel, roodheid, droogheid, strakheid, jeuk) en biedt langdurige hydratatie. De formule is alcoholvrij en verrijkt met kamille-extract voor een niet-vette en snel absorberende werking.

Nivea Men Sensitive Pro Ultra Kalmerende Aftershavebalsem
6. Breng moisturizer aan

Het is belangrijk om na het scheren van je baard moisturizer aan te brengen. Tijdens het scheren kunnen niet alleen haren tussen de mesjes komen, maar ook dunne lagen dode huid van de bovenste huidlaag. Dit is niet schadelijk voor je huid, maar scheren maakt het vatbaarder voor vervuiling en bacteriën. Het aanbrengen van moisturizer zal daarom helpen om de hydratatie in je huid te behouden en een barrière aan je huid toe te voegen.

NIVEA MEN biedt een scala aan moisturizers voor verschillende huidtypes en behoeften. De NIVEA MEN Sensitive Gezichtscrème SPF 15 is een ideale keuze voor degenen die last hebben van huidirritatie. Het is verrijkt met kalmerend kamille-extract en huidversterkende vitamine E om de vijf meest voorkomende tekenen van huidirritatie te verlichten.


7. Breng SPF aan (in de ochtend)

SPF is zeer belangrijk in je dagelijkse routine, wat de omstandigheden ook zijn. Na het scheren kan het verwijderen van dode huidcellen betekenen dat je huid nog gevoeliger is voor UV-stralen.

Het aanbrengen van SPF op je gezicht kan je helpen om een zekere mate van bescherming te bieden tegen UV-stralen.een man onder de douche
How to Shave Properly

How do you shave your body?

Bevochtig je huid: om delen van je lichaam te scheren, is een goede eerste stap om vooraf te douchen met warm water en tegelijkertijd te scrubben. Dit zal helpen om je huid te verzachten, maar ook om dode huid te verwijderen.

Breng scheerschuim aan: gebruik ook scheerschuim, geen zeep om te scheren. Dit laatste kan een samentrekkend effect hebben op uw huid, waardoor deze uitdroogt en een schilferige huid veroorzaakt.

Scheren:
in tegenstelling tot je gezicht wil je tegen de groeirichting in scheren.

Afspoelen met koud water:
wanneer je je huid klaarmaakt om te scheren, wil je dat je poriën opengaan, maar als het klaar is, wil je dat ze weer sluiten. Spoelen met koud water zorgt ervoor dat de poriën zich weer sluiten en voorkomen dat bacteriën binnendringen.

Werk af met een vochtinbrengende crème:
het aanbrengen van een vochtinbrengende crème helpt om schilfering van je huid te voorkomen. De NIVEA Express Body Lotion is geformuleerd met NIVEA's Deep Moisture Serum en zeemineralen om de huid te beschermen en 48 uur hydratatie te bieden, zonder een vettig uiterlijk achter te laten.


Het juiste scheermes kiezen

Het kiezen van het juiste scheermes voor jou is belangrijk, afhankelijk van je huidtype, maar ook het type scheerbeurt dat je wilt. Als het gaat om kiezen, zijn er vijf primaire soorten scheerapparaten, elk het meest geschikt voor verschillende scheerbehoeften:

  1. Wegwerpscheermesjes: Deze scheerapparaten zijn meestal goedkoop en ontworpen voor een beperkt aantal toepassingen. Ze zijn het beste voor snel scheren onderweg, maar bieden mogelijk niet de gladste scheerbeurt. Wegwerpscheermesjes zijn geschikt voor mensen met een vette of niet-gevoelige huid.
  2. Veiligheidsscheermesjes: Veiligheidsscheermesjes hebben beschermende metalen stukken die het risico op snijwonden verminderen. Ze vereisen meer zorg en reiniging, maar zijn een uitstekende optie voor gewone scheerapparaten. Veiligheidsscheermesjes werken goed voor mensen met een droge of vette huid, die een traditionele scheerervaring willen.
  3. Veiligheidsscheermesjes: Veiligheidsscheermesjes hebben beschermende metalen stukken die het risico op snijwonden verminderen. Ze vereisen meer zorg en reiniging, maar zijn een uitstekende optie voor gewone scheerapparaten. Veiligheidsscheermesjes werken goed voor mensen met een droge of vette huid, die een traditionele scheerervaring willen.
  4. Elektrische scheerapparaten: Elektrische scheerapparaten zijn er in twee soorten: droog en nat. Droge scheerapparaten zijn geschikt voor mensen met een vette huid, terwijl natte scheerapparaten goed werken voor zowel vette als droge huidtypes. Ze bieden gemak en een redelijk nauwe scheerbeurt en kunnen goed werken op het nekgebied.
  5. Rechte scheerapparaten: Rechte scheerapparaten bieden de dichtstbijzijnde scheerbeurt, maar vereisen de meeste vaardigheid en zorg. Ze worden meestal gebruikt door ervaren scheerapparaten en professionele kappers. Rechte scheermesjes kunnen voor verschillende huidtypes werken, maar vereisen precisie en een vaste hand.

De keuze van het scheermes hangt af van je huidtype, scheervoorkeuren en vaardigheidsniveau. Alles bij elkaar genomen, is het essentieel om degene te selecteren die overeenkomt met uw behoeften voor de beste scheerervaring.


jonge man die Nivea-scheerschuim op zijn gezicht aanbrengt
Hoe een baard te trimmen

Trimmen en shapen

Zoek de vorm van je baard: Als je gezicht rond is, kan een dikkere baard ervoor zorgen dat het er beter uitziet. Als je gezicht slank is, is een nettere baardstijl het beste. Dit is vooral belangrijk als je je baard de rest van de winter blijft laten groeien.

Zorg ervoor dat je baardhaar in dezelfde richting is geschoren:
knip de verdwaalde haren en de haren die te lang zijn op basis van de baardvorm en lengte die het beste bij je gezicht past. Onthoud dit, vooral als je je baard wat langer laat groeien dan normaal.

Trim je bakkebaarden:
verwijder alle haren die op je wangen verschijnen boven de natuurlijke lijn van je baard.

Definieer je halslijn:
gebruik een scheermes of een zeer precieze baardtrimmer om een duidelijke halslijn voor je baard te creëren.

Ruim het gebied rond je lippen op:
zorg ervoor dat er geen haartjes overheen gaan. Wees daarna ook nauwkeurig bij het trimmen van je neusgaten.


Droog scheren

Wat is droog scheren?

Droog scheren is een manier van scheren waarbij geen scheerzeep, crème, water of glijmiddel wordt gebruikt. Meestal gedaan met een elektrisch scheermes, staat droog scheren bekend om zijn snelheid in vergelijking met traditioneel nat scheren.

jonge man met blauwe ogen
Droog scheren

Voordelen van droog scheren

Tijd en gemak: de scheermestechnologie van vandaag heeft het voor mannen gemakkelijk gemaakt om te genieten van een snelle scheerbeurt. Je hoeft alleen maar een batterij in het elektrische scheerapparaat te plaatsen of een wegwerpcartridgescheermes uit de verpakking te verwijderen en je bent klaar om te beginnen met scheren.

Geen water of schuim nodig:
als je haren droog zijn, zijn ze stijf, dus het scheermes raakt je huid niet erg dicht. Dit helpt ingegroeide haren te voorkomen die kunnen veranderen in scheerbultjes omdat het scheermes het haar niet onder je huid snijdt.

Droog scheren

Nadelen van droog scheren

Niet erg effectief: Droog scheren zal u waarschijnlijk niet voorzien van een nauwe en gladde scheerbeurt. Wanneer je je droog scheert, zul je merken dat je je vaker moet scheren omdat je haar aan het einde van de dag weer zichtbaar kan worden.

Huidongemakken:
Mensen met een gevoelige huid moeten voorzichtig zijn met droog scheren. Zonder schuim om het mes te dempen en geen water om de huid vochtig te houden, kan het pijnlijk en geïrriteerd raken als het mes het haar snijdt. Mensen met een droge huid kunnen nog meer ongemak voelen omdat het niet glad aanvoelt tijdens het hele scheerproces.

Droog scheren

Om de beste resultaten te krijgen tijdens het droogscheren:

Vermijd scheren zodra je wakker wordt, wat het moeilijker kan maken om je goed te scheren. Was vervolgens eerst je huid om het haar zachter te maken en begin langzaam te scheren met zachte bewegingen. 

Als je klaar bent met scheren, zorg er dan voor dat je je scheermes schoon houdt van haar- en huidresten. Werk vervolgens af met een vochtinbrengende crème.


Samenvatting

De kunst van het scheren in één oogopslag beheersen

  Het bereiken van een succesvolle scheerbeurt vereist een zorgvuldige voorbereiding en overweging van je individuele behoeften. Of het nu gaat om het scheren van het gezicht of het lichaam, het begrijpen van het huidtype is cruciaal. Het kiezen van de juiste tools en producten, zoals scheermesjes, scheerschuim en after-shave balsem, kan je scheerervaring aanzienlijk verbeteren.

Voor een gladde scheerbeurt is het essentieel om een goede routine te volgen, inclusief reinigen, exfoliëren, scheerschuim aanbrengen en kleine, voorzichtige streken gebruiken tijdens het scheren. After-shave en vochtinbrengende crème spelen een belangrijke rol bij het behoud van de gezondheid van de huid.

Droog scheren met een elektrisch scheerapparaat biedt gemak, maar biedt mogelijk niet de dichtstbijzijnde scheerbeurt. Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en best practices te volgen voor optimale resultaten.

Vergeet niet dat de sleutel tot succesvol scheren persoonlijke zorg en aandacht voor je unieke behoeften en voorkeuren is.

 

Veel gestelde vragen

Q1: Is het nodig om scheerschuim of -gel te gebruiken, of kan ik zonder scheerschuim scheren?

A1: Het gebruik van scheerschuim of -gel wordt ten zeerste aanbevolen omdat ze helpen de huid en het haar te smeren, waardoor het scheerproces soepeler wordt en het risico op irritatie en snijwonden wordt verminderd.

Q2: Hoe vaak moet ik de scheermesjes vervangen?

A2: Het wordt aanbevolen om scheermesjes regelmatig te vervangen, meestal na 5-10 keer gebruik, afhankelijk van de kwaliteit van het mes en je haartype. Doffe messen kunnen leiden tot irritatie en snijwonden.

Q3: Kan ik tegen de richting van de haargroei scheren voor een nauwere scheerbeurt?

A3: Hoewel scheren tegen de huidl een nauwere scheerbeurt kan bieden, verhoogt het ook het risico op irritatie en ingegroeide haren. Het is het beste om te scheren in de richting van de haargroei, vooral op het gezicht en als je een gevoelige huid hebt.

Q4: Hoe kan ik brandwonden en irritatie van scheermesjes voorkomen?

A4: Om brandwonden en irritatie van scheermesjes te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je huid goed is voorbereid met warm water, exfoliëren, een hoogwaardige scheercrème gebruiken en een goede scheertechniek behouden. Het aanbrengen van after-shave balsem kan ook helpen de huid te kalmeren.

Q5: Zijn er specifieke producten voor de gevoelige huid?

A5: Ja, NIVEA biedt scheerproducten die zijn ontworpen voor de gevoelige huid. NIVEA MEN Sensitive producten bevatten meestal verzachtende ingrediënten zoals kamille en hamamelis om irritatie te minimaliseren.

Q6: Is het goed om droog te scheren?

A6: Droog scheren is niet ideaal omdat alle nadelen van scheren nog prominenter aanwezig zijn, zoals huidirritatie, snijwonden, schilferige huid, branderig gevoel etc. Droog scheren is ok op een zeer incidentele basis, maar je moet deze methode niet regelmatig gebruiken omwille van je huid.

Q7: Hoe scheer ik mijn snor?

A7: Omdat het gezicht een gevoelig gebied is, moet je naar beneden scheren om scheerbrandwonden of ingegroeide haren te voorkomen. Gebruik daarom kleine slagen naar beneden en spoel je mes ertussen om het eindresultaat te optimaliseren. Je kunt je wangen en mondgebied puffen om het gemakkelijker te maken

Q8: Hoe scheer je je voor het eerst?

A8: De eerste haren bij jongens verschijnen meestal rond de leeftijd van 13-14 jaar, maar het varieert veel. Bereid je huid voor door te reinigen met warm water, breng wat scheergel aan op de delen van je gezicht die je wilt scheren. Je kunt dan nu korte en langzame slagen van boven naar beneden gebruiken. Vergeet niet om niet te hard te drukken, maar toch een klein beetje te drukken om het mesje het haar te laten vangen. 
Wees niet bang als je jezelf een beetje snijdt, het zal op een dag gebeuren. Zorg er wel voor dat je de wond daarna desinfecteert.

Q9: Moet ik me scheren voor of na het douchen?

A9: Scheren na het douchen is het beste omdat het de huid zachter maakt en de poriën opent, wat meer ideaal is voor de gevoelige huid. Als je een droge huid hebt en je scheert voordat je gaat douchen, kan dit leiden tot verdere irritatie.