Exfoliëren

EXFOLIËREN: EEN WARE TIP VOOR JE HUID

Je huid knapt op door zo nu en dan te exfoliëren. Ben je nog niet zo bekend met exfoliëren? Geen probleem! We praten je bij over de betekenis van exfoliëren, hoe exfoliëren in z’n werk gaat en wat het doet voor je huid. Klaar? Exfoliëren maar!

DE BETEKENIS VAN EXFOLIËREN

Exfoliëren is letterlijk vertaald afstoting van cellen. Dit is dan ook precies wat exfoliëren betekent: het verwijderen van dode huidcellen op het huidoppervlak. Onze huid vernieuwt zich namelijk regelmatig. Na 28 dagen is de huid weer zo goed als nieuw! Dit exfoliëren doet de huid in principe zelf, maar er blijven vaak nog dode huidcellen achter op de huid. Door zelf ook regelmatig te exfoliëren help je de huid dus een handje! Je huid is je dus dankbaar als je exfoliëren onderdeel maakt van je verzorgingsroutine.

HET EFFECT VAN EXFOLIËREN OP JE HUID

Exfoliëren betekenis

Door te exfoliëren ontdoe je je huid dus van dode huidcellen. Je kunt je hele huid exfoliëren: van het gezicht tot aan de handen en benen. Dit schoonheidsritueel heeft een positief effect op de huid. Door te exfoliëren zorg je namelijk voor:

 • Het openen van de poriën
  Als dode huidcellen niet worden verwijderd, blijven ze achter op je huid. Je hebt ook kans dat dode huidcellen in je poriën terechtkomen. Dit kan verstoppingen veroorzaken en zorgen een onzuivere huid. De oplossing? Exfoliëren! De huid wordt zo grondig gereinigd, de poriën ontstopt en de dode huidcellen verwijderd.
 • Het beperken van acne
  Dit heeft alles te maken met het openen van de poriën. Acne wordt namelijk veroorzaakt doordat er bacteriën in de poriën komen. Door je gezicht te exfoliëren worden de poriën geopend. Hiermee verklein je dus ook de kans op bacteriën en acne.
 • Het stimuleren van de bloedsomloop
  Door te exfoliëren stimuleer je de doorbloeding van de huid. Dit is belangrijk, want een goede doorbloeding houdt de huid gezond. Is de doorbloeding onvoldoende, dan vermindert de kwaliteit van je huid. De huid kan zichzelf dan minder goed beschermen en repareren. Het gevolg? Huidveroudering wordt eerder zichtbaar.
 • Het egaler maken van de huidskleur
  Nog een voordeel van je huid exfoliëren: de huid krijgt een egale teint! Exfoliërende producten hebben namelijk vaak een ontstekende werking. Op deze manier wordt roodheid verminderd.
 • Het beter opnemen van verzorgingsproducten
  Dode huidcellen zijn niet meer actief. Dit betekent dat ze crèmes, serums of moisturizers niet meer actief opnemen. Zo houden dode huidcellen skincare producten als het ware tegen. Door de dode huidcellen te verwijderen, maak je de weg weer vrij. De gezonde huidcellen kunnen de verzorgingsproducten nu beter opnemen. Hoe fijn is dat?!

IS EXFOLIËREN HETZELFDE ALS SCRUBBEN?

Exfoliëren kan op twee manieren: met een fysieke exfoliant of met een chemische exfoliant. Een scrub is een voorbeeld van een fysieke variant. Met een korrel verwijder je dode huidcellen van de huid. Echter bestaat het risico dat als je een te grove korrel hebt of te hardhandig te werk gaat, je ook gezonde huidcellen weghaalt.

Met een chemische exfoliant worden bijvoorbeeld AHA’s (alphahydroxyzuren) en BHA’s (betahydroxyzuren) bedoeld. Deze lossen de ‘lijm’ die de dode huidcellen bij elkaar houdt op, waardoor de cellen zelf ook verdwijnen. Het voordeel is dat ze de gezonde huidcellen onaangetast laten. Toch zitten er ook nog kleine verschillen in de werking. AHA’s zijn wateroplosbaar en werken op het huidoppervlak. Heb je een droge of normale huid? Dan is dit een uiterst geschikte exfoliant voor jou. BHA’s werken daarentegen op het huidoppervlak en diep in de poriën. Ze zijn in olie oplosbaar en daarom geschikter voor een gecombineerde of vette huid.

Exfoliëren gezicht

JE HUID EXFOLIËREN: HOE DOE JE DAT?

Ben je nog niet zo ervaren met dit schoonheidsritueel? Geen nood, want exfoliëren kun je leren! Zo ga je te werk als je je gezicht of huid wilt exfoliëren:

EXFOLIËREN GEZICHT

Het exfoliëren van het gezicht kun je het beste in de ochtend doen, omdat er dan de meeste dode huidcellen op de huid te vinden zijn. Vervolgens is de eerste stap om het gezicht goed te reinigen. Zo verwijder je het oppervlakkige vuil van de huid en kan de exfoliërende gezichtsreiniger goed doordringen op de huid. Vervolgens is het tijd om je gezicht te exfoliëren. Dit doe je met exfoliërende producten die bij jouw huidtype passen. De gezichtshuid is erg kwetsbaar, dus het is belangrijk dat je de producten om te exfoliëren zachtjes inmasseert. Zet dus niet te veel druk en laat de producten het werk doen. Spoel vervolgens goed af met lauw water.

EXFOLIËREN HUID EN BENEN

Naast het gezicht kun je ook andere delen van de huid exfoliëren. Dit kun je het beste onder de douche doen. Net zoals bij het gezicht reinig je ook het lichaam voordat je aan het exfoliëren slaat. Breng vervolgens een exfoliërend product aan op de natte huid. Masseer zachtjes in met je handen, een washand of een borstel. Spoel vervolgens af met lauw water en klaar ben je! Goed om te weten als je je benen gaat exfoliëren: door de benen te exfoliëren verklein je ook de kans op ingegroeide haartjes en maak je ontharen makkelijker. Zo heeft het exfoliëren van de benen meerdere voordelen!

EXFOLIËREN: HOE VAAK?

Hoe regelmatig je kan exfoliëren hangt van je huid. Sommige huidtypes kunnen het goed aan om meerdere malen per week te exfoliëren. Andere huidtypes raken echter sneller geïrriteerd of krijgen te maken met roodheid. Mocht dit gebeuren, dan is het verstandig om de mate waarin je exfolieert terug te schroeven. Ook kun je wisselen van exfoliërende scrub of gezichtsreiniger. Stap bijvoorbeeld over op een mildere variant. Begin je net met exfoliëren, dan is de kans groot dat je huid hieraan moet wennen. Door de dode huidcellen weg te halen help je de huid, maar je semi-schuurt je huid ook. Kortom: je moet je huid leren kennen als het gaat om exfoliëren. Dit doe je door te experimenten en goed te luisteren naar je huid!
Exfoliëren huid

TIPS NA HET EXFOLIËREN

Na het exfoliëren van de huid is het raadzaam om goed te hydrateren. Dit kan met een hydraterende crème
zoals NIVEA Soft.

Exfolieer je de huid in de ochtend? Dan is het raadzaam om zonbescherming te dragen of een dagcrème die SPF bevat. Door het exfoliëren wordt de huid gevoeliger voor uv-straling, je verwijdert immers het bovenste laagje van je huid. Het is dus heel raadzaam om je huid goed te beschermen tegen uv-straling, zowel in de zomer als de winter!

NIVEA PRODUCTEN OM TE EXFOLIËREN

VOOR MANNEN

Ben je op zoek naar mannen producten om te exfoliëren? We raden de NIVEA MEN Protect & Care Exfoliërende Face Scrub aan. De formule met Aloë Vera en Pro-Vitamine B5 bevat extra fijne scrubdeeltjes die de natuurlijke balans van de huid beschermt en je huid zuivert en gladder maakt.

VOOR VROUWEN

Vrouwen kunnen de NIVEA Glow Rijstscrub gebruiken om het gezicht met een fysieke exfoliant te exfoliëren. Dit product ondersteunt de natuurlijk huidvernieuwing. De formule exfolieert mild terwijl het effectief dode huidcellen verwijdert zonder je huid te irriteren.