Verzorgings
tips voor tieners

Je lichaam verandert tijdens de puberteit. En vaak speelt niet alleen je humeur op, maar ook je huid. Lichaams- en huidverzorging zijn in deze periode ontzettend belangrijk. Met deze tips krijg je heel eenvoudig grip op mee-eters, puistjes en lichaamsgeur.

De juiste verzorging voor elk huidtype

Glimt je gezicht? Krijg je mee-eters en puistjes? Of voelt de huid van je wangen strak aan en is deze geïrriteerd? Om op de juiste manier voor je huid te zorgen, is het belangrijk om te weten welk huidtype je hebt. Alleen dan kun je de juiste verzorging voor tieners kiezen en grip krijgen op de probleemhuid. Ontdek welk huidtype je hebt!
Huidtype

Huidtype 1: de gecombineerde huid

Normale en vette plekken op het gezicht. Een aangetaste en vettige huid met wijd openstaande poriën vooral in de zogenaamde T-zone, d.w.z. tussen het voorhoofd, de wenkbrauwen, de neus en de kin. De huid rondom de T-zone is soepel en heeft fijne poriën. De wangen zijn droog en staan soms strak. Een BB-crème die onzuiverheden licht bedekt en je huid tegelijkertijd beschermt tegen de zon met SPF 10 is in dit geval ideaal. Een BB-crème is een dagcrème met zonnefactor en een lichte dekking. Verzorgingstip: omdat de huid neigt naar dehydratatie, kan een intensief hydraterende dagcrème worden gebruikt. Ga puistjes één keer per week te lijf met Zuiverende Clear-Up Strips. Lees meer over de gecombineerde huid.

Huidtype 2: de vettige huid

Je huid is bleek, glimt en heeft wijd openstaande poriën. Puistjes en mee-eters verschijnen op je voorhoofd, neus, kin, borst en rug. Deze onzuiverheden treden op omdat je talgproductie overuren draait. Deze huidproblemen worden veroorzaakt door de hormonale veranderingen in de puberteit. 
Verzorgingstip: knijp de puistjes niet uit – daardoor kunnen ze ontsteken en littekens veroorzaken. Gebruik producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de onzuivere huid.

Huidtype 3: de normale huid

Dit huidtype is mat en glimt zelden, behalve misschien tijdens een training! Je krijgt misschien af en toe een puistje, maar dat is absoluut normaal wanneer je een tiener bent, omdat puistjes nu eenmaal worden veroorzaakt door hormonen. De balans tussen een droge en vettige huid is ideaal, omdat de talgklieren dan goed werken. De poriën zijn relatief fijn. 
Voor deze huid kun je een getinte BB-crème gebruiken, die niet alleen de lichte onregelmatigheden egaal maakt maar de huid ook hydrateert. Lees meer over de normale huid.

Normale huid

Basisverzorging voor tieners

Vuil en vet hopen zich gedurende de dag op in het gezicht, wat de ideale broeikas is voor mee-eters en meer. De volgende verzorging voor tieners houdt je uiterlijk fris en je huid zuiver.
Reiniging

Stap 1: reinig je huid grondig

Was je gezicht dagelijks met een antibacteriële wasgel zoals Essentials Dagelijkse Reinigingsscrub of Essentials Verfrissende Reinigingsgel van NIVEA. Dit verwijdert het overtollig talg en dode huidcellen van de huid en voorkomt de groei van bacteriën. 
Voor meiden: het is absoluut belangrijk om je make-up 's avonds grondig te verwijderen.
Gebruik een gezichtstonic om achtergebleven restjes te verwijderen. Deze kun je over je hele gezicht gebruiken, of alleen op puistjes en mee-eters. 
Gezichtstonics lossen overmatig vet in de poriën op en voorkomen zo het ontstaan van nieuwe puistjes en mee-eters.
Gezichtstoner

Stap 2: reinig je huid met een gezichtstoner

Verzorging

Stap 3: verzorg je huid

Kies de huidverzorging die past bij je huidtype. De crème moet vol en hydraterend zijn – dat is wat de jonge huid nodig heeft. Zo zijn er verschillende typen dagcrèmes voor verschillende huidtypen. Gezichtsverzorging beschermt je huid tegen invloeden van buitenaf en laat je huid stralend en fris achter.

Eén keer per week: gebruik een zachte scrub om overtollig talg en dode huidcellen te verwijderen en het glimmen van je huid te verminderen. 
Een voedend masker verzacht de geïrriteerde huid en hydrateert deze. Clear-up strips houden de T-zone schoon en zorgen voor fijne poriën.


Peeling

Stap 4: intensieve verzorging van je huid

Zuivere huid

5 tips voor een zuivere huid

  • Reinig de huid regelmatig 's morgens en 's avonds met een milde gezichtsreiniger. Je kunt de vettige laag tussentijds verwijderen met een make-up watje. Hiermee kun je de overtollige talg verwijderen zonder dat de huid strak aan gaat voelen. 
  • Gebruik geen warm water om je gezicht te reinigen. Dit stimuleert de talgproductie. 
  • Als je last hebt van onzuiverheden laat de tandpasta dan in de kast – gebruik in plaats daarvan een anti-puistjesproduct zoals Essentials Verfrissende Reinigingsgel je ook 's nachts kunt aanbrengen op een enkel puistje.
  • Houd je handen uit je gezicht. Anders blijft je huid constant geïrriteerd en blijven bacteriën op het huidoppervlak achter. 
  • Sport en zorg voor veel beweging in de buitenlucht. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en een frisse teint.

Verwijder puistjes op de juiste manier

Hoe verleidelijk het ook is, knijp puistjes nooit uit. De druk kan bacteriën verder de huid in duwen en daardoor kan het gaan ontsteken.
Maar als het echt niet anders kan, knijp dan in ieder geval niet met je vingers: Gebruik een tissue en druk het puistje voorzichtig uit. Desinfecteer de plek daarna om het risico op een infectie te voorkomen. 
Maar het is beter om regelmatig naar een schoonheidsspecialiste te gaan. Je kunt je huid beter professioneel laten reinigen, waardoor je veel minder last zult hebben van puistjes.


Acne

3, 2, 1, Go: een frisse start van de dag!

Trek je er de hele dag op uit met je vrienden? Schenk wat aandacht aan je lijf om ervoor te zorgen dat je er altijd goed uit ziet. Een snelle verzorgingsroutine houd je ontspannen en fit.
Deodorant

Het wordt snel warm

Tijdens de puberteit ontwikkelen de zweetklieren zich en zweet je meer vanwege hormonale veranderingen. Als het zweet wordt afgebroken door bacteriën ontwikkelt zich een onaangename geur.
Belangrijk: was je iedere dag. Omdat je ook 's avonds zweet, kun je 's morgens het beste even kort douchen. Gebruik een deodorant en zorg ervoor dat je de hele dag door lekker ruikt. Lees verder onze tips om zweetplekken te voorkomen.

Het 3-minutenprogramma voor huid en haar

Zelfs wanneer je weinig tijd hebt en andere dingen aan je hoofd hebt, moet je voor je lichaam zorgen. Om ervoor te zorgen dat je huid er fris uitziet, zou je je iedere dag met een lichte bodylotion in moeten smeren. Teveel moeite? Gebruik dan een crème terwijl je onder de douche staat, zoals Hydraterende Onder De Douche Body Lotion. Zelfs wanneer je je haren wast, kun je tijd besparen tijdens het douchen door een shampoo en conditioner tegelijk te gebruiken, bijvoorbeeld met 2-in-1 Care Express Shampoo & Conditioner. Je haar is daarna heel gemakkelijk te stijlen.