RIMPELS VOORKOMEN? ZO DOE JE DAT!

Huidveroudering is een natuurlijk proces. Op latere leeftijd verliest je huid zijn elasticiteit met rimpels als resultaat. Helemaal tegengaan kan helaas niet. Maar er zijn wel enkele tips die je kunt opvolgen om rimpels zoveel mogelijk te voorkomen en huidveroudering uit te stellen. Lees hieronder wat je daarvoor moet doen.

HOE ONTSTAAN RIMPELS?

Jouw huid begint, als je tussen de twintig en dertig jaar bent, vocht te verliezen. Ook maakt het minder lipiden aan. Fijne lijntjes kunnen op deze leeftijd al ontstaan. Naarmate je ouder wordt, verliest de huid zijn elasticiteit en volume door de afname van collageen. Rimpels beginnen zich dan te vormen.

WELKE SOORTEN RIMPELS BESTAAN ER?

Fijne lijntjes, fronsrimpels op het voorhoofd, lachrimpels, kraaienpootjes… Rimpels zijn er in alle vormen en maten. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten: dynamische en statische rimpels.

 

DYNAMISCHE RIMPELS

Dynamische rimpels zijn alleen zichtbaar wanneer je jouw gezicht beweegt. Bijvoorbeeld wanneer je lacht of juist boos kijkt. Vaak zijn dit de eerste rimpels die je ziet, ook al op jonge leeftijd.

 

STATISTISCHE RIMPELS

Wanneer je ouder wordt, worden je rimpels ‘permanent’. Dit zijn de statistische rimpels. Deze zijn altijd zichtbaar, ook als jouw gezicht gewoon in rust is. Goede voorbeelden hiervan zijn rimpels rondom je mond en onder je ogen.

Rimpels en fijne lijntjes voorkomen

HOE KUN JE RIMPELS VOORKOMEN?

Voorkomen is beter dan genezen. Ook op het gebied van rimpels. Op een bepaalde leeftijd ontkom je niet aan huidveroudering. Maar er zijn gelukkig wel enkele dingen die je kunt doen om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen en rimpels zoveel mogelijk te voorkomen.

Rimpels voorkomen

GOEDE SKINCARE ROUTINE

Om ervoor te zorgen dat je huid in topconditie blijft, is een goede skincare routine van belang. Zo voorkom je dat interne en externe factoren negatieve invloed hebben op jouw huid. Twee keer per dag verzorg je jouw huid door deze te reinigen, een oogcrème te gebruiken en af te sluiten met een dag- of nachtcrème. Gebruik daarnaast wekelijks een gezichtsmasker om je huid een oppepper te geven en goed te hydrateren.

Rimpels voorkomen

ALTIJD ZONNEBRANDCRÈME GEBRUIKEN

UV-A-stralen zijn een van de meest schadelijke factoren die bijdragen aan rimpels. Ze dringen diep door in de huid en kunnen hier collageen en elastine aantasten. Het is daarom belangrijk om je elke dag – ook in de winter – te beschermen tegen UV-straling. Gebruik een speciale gezichtszonnebrand om je te beschermen tegen rimpels in het gezicht en hals.

Rimpels voorkomen

GEZONDE LEVENSSTIJL

Heb je een ongezonde levensstijl, dan zal dit terug te zien zijn aan je huid. Investeer daarom in jezelf. Vermijd stress, zodat er geen vrije radicalen vrijkomen in de huid die rimpels kunnen veroorzaken. Zorg voor een goede nachtrust. Eet gevarieerd met voldoende groenten en eiwitten. En laat suiker en alcohol zoveel mogelijk staan, aangezien suikers ook een negatief effect kunnen hebben op de soepelheid en volume van je huid.

Rimpels voorkomen

STOPPEN MET ROKEN

Naast UV-A-stralen is roken een van de grootste boosdoeners als het gaat om het veroorzaken van rimpels. Sigarettenrook bevordert de afbraak van elastine en collageen, waardoor je huid veel eerder tekenen van veroudering toont. Daarnaast vernauwt roken de bloedvaten, waardoor er minder bloed – en dus zuurstof en voeding – in je huidcellen terechtkomt.

KUNNEN RIMPELS VERDWIJNEN – EN HOE?

ANTI-AGING VERZORGINGSPRODUCTEN

Het is aan te raden om halverwege de twintig al te beginnen met het gebruik van verzorgingsproducten met anti-aging. Hiermee houd je de huid niet alleen in goede conditie, de anti-aging ingrediënten zorgen er ook voor dat de effecten van huidveroudering minder kans krijgen. Voeg de producten van NIVEA Q10 Power toe aan je verzorgingsroutine. Het sterke antioxidant Q10 stimuleert de energieproductie in onze huidcellen en gaat vrije radicalen te lijf. Zijn jouw rimpels pas ontstaan sinds je in de overgang bent? Kies dan voor de producten uit de NIVEA Cellular +Elasticity-lijn. Deze spelen met ingrediënten als hyaluronzuur en elastine in op de behoeften van de rijpere huid.

COLLAGEENSUPPLEMENTEN

Vanaf je 30e verliest je huid ongeveer 1% collageen per jaar. Gelukkig kun je collageen aanvullen via supplementen. Wanneer je ouder bent, of al vanaf het eerste moment dat je fijne lijntjes begint te krijgen. Deze collageensupplementen komen in poedervorm. Je neemt ze met water in, zodat je lichaam het collageen kan opnemen en de hoeveelheid in je huid kan aanvullen. Rimpels worden hierdoor minder diep en zichtbaar.