Zonnevlekken ouderdomsvlekken

ZONNEVLEKKEN &
OUDERDOMSVLEKKEN: PREVENTIE EN VERZORGING

Ze komen voor bij bijna alle huidtypes, nemen toe naarmate je ouder wordt en komen op zowel het gezicht als het lichaam voor: zonnevlekken, ook wel bekend als ouderdomsvlekken. Om ze te vermijden of te verminderen is het goed om te begrijpen hoe ze ontstaan.

WAT ZIJN ZONNEVLEKKEN EN OUDERDOMSVLEKKEN – EN IS HET HETZELFDE?

Zonnevlekken zijn pigmentvlekken die worden veroorzaakt door blootstelling aan de ultraviolette stralen van de zon. Bruine pigmentvlekken zijn de meest voorkomende, als gevolg van hyperpigmentatie. Maar je kunt ook witte zonnevlekken op je huid hebben – deze ontstaan door depigmentatie. In beide gevallen verschijnen ze als kleine, vaak ronde, platte vlekjes op het huidoppervlak.

 

Je kunt zonnevlekken op jonge leeftijd krijgen, maar je loopt meer risico naarmate je ouder wordt. Daarom worden deze pigmentvlekken ook wel ouderdomsvlekken genoemd.

 

Zonnevlekken komen voor bij alle huidtypes, ongeacht kleur of huidtype. Over het algemeen verschijnen ze echter wel sneller, eerder en in grotere aantallen op een lichte huid die regelmatig aan zon wordt blootgesteld. De eerste gebieden die worden aangetast zijn dan ook het gezicht, de hals en de handen.

Ouderdomsvlekken gezicht

WAAROM VERSCHIJNEN ZONNEVLEKKEN?

Zonnevlekken zijn het gevolg van een slechte werking van melanine, het natuurlijke pigment van de huid. Het is dit pigment dat de huid haar kleur geeft en haar op natuurlijke wijze beschermt tegen UV-straling van de zon: hoe donkerder de huid, hoe beter zij beschermd is. Wanneer UV-stralen de huidcellen of melanocyten bereiken, scheiden deze spontaan een overschot aan melanine af om de huid te beschermen. Dit overschot intensifeert de kleur, doordat het naar de oppervlakte van de huid te verplaatst tijdens de celvernieuwing.

Maar hoe ontstaan dan die zonnevlekken, of oudersdomsvlekken? Wanneer melanocyten verouderen of te vaak worden gebruikt, raken ze uiteindelijk van hun plaats. Ze produceren dan te veel melanine die slecht over het huidoppervlak wordt verdeeld. Daardoor ontstaan er vlekken: bruine vlekken door overpigmentatie en witte vlekken door depigmentatie. Hoe ouder de huid wordt en hoe meer zij aan de zon wordt blootgesteld, hoe meer het gebrek aan evenwicht toeneemt, waardoor nieuwe vlekken ontstaan.

HOE VOORKOM JE ZONNEVLEKKEN OF OUDERDOMSVLEKKEN OP JOUW GEZICHT EN LICHAAM?

Bekende plekken waar ouderdomsvlekken voorkomen, zijn benen, handen en de hals. Het is bijna onvermijdelijk dat je ze krijgt, maar gelukkig kun je het proces wel vertragen. Idealiter houd je preventieve maatregelen al aan voordat de zonnevlekken ontstaan – ook bij pigmentvlekken geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Zonnevlekken huid

VERMIJD DE ZON

De belangrijkste regel is: verminder de blootstelling aan de zon en vermijd de uren met het meest intense zonlicht, meestal tussen 12 en 16 uur. Maak er een gewoonte van een hoed of pet en een zonnebril te dragen. Kies bij langdurige blootstelling voor bedekkende kleding van natuurlijke materialen of zelfs van UV-bestendig textiel. Deze voorzorgsmaatregelen zijn des te belangrijker voor de lichte, rijpere of beschadigde huid en voor zwangere vrouwen.

Wat te doen tegen ouderdomsvlekken

GEBRUIK ALTIJD ZONNEBRAND

Een andere noodzakelijke regel: ga nooit naar buiten zonder bescherming tegen de zon. Zelfs als de zon niet fel schijnt. Gebruik minimaal een dagcrème met SPF. Is het zonnig, ben je in de bergen of heb je een dag met langdurige blootstelling voor de boeg? Smeer je dan ook altijd in met een zonnebrand, zowel je gezicht als lichaam. Vergeet dit ook niet regelmatig te herhalen. Zo voorkom je niet alleen verbranding, je gaat ook oudersdomsvlekken tegen.

Ouderdomsvlekken gezicht

KIES DE JUISTE PRODUCTEN

Kies bij zonnevlekken op de huid voor aangepaste huidverzorgingsproducten: producten die specifiek voor jouw huidtype zijn samengesteld, maar ook pigmentvlekken tegengaan. Vermijd fotosensibiliserende producten vóór blootstelling aan de zon, zoals parfum of bepaalde etherische oliën (lavendel, bergamot, enz.), die het ontstaan van puistjes kunnen bevorderen.

KUN JE ZONNEVLEKKEN OF
OUDERDOMSVLEKKEN VERWIJDEREN – EN HOE?

Als ouderdomsvlekken eenmaal verschenen zijn, is het onmogelijk om ze te verwijderen. Gelukkig kun je ze wel verminderen.

 

Gebruik hiervoor de NIVEA CELLULAR LUMINOUS630-lijn. Tien jaar onderzoek heeft geleid tot deze productlijn waarmee je snel en gemakkelijk zonnevlekken minder zichtbaar maakt. In tegenstelling tot laser- en/of peelingbehandelingen beschadigen deze de huid niet tijdens het behandelen van ouderdomsvlekken.

 

De NIVEA CELLULAR LUMINOUS630-producten helpen de huid weer stralend te maken na slechts 4 weken gebruik. Ze werken in op cellulair niveau en richten zich op de oorsprong van bruine vlekken: blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen of huidveroudering. Na 4 weken gebruik van de LUMINOUS-lijn is al een vermindering te zien van de intensiteit van bruine vlekken in het gezicht. Bovendien helpen deze zeer zachte en doeltreffende huidverzorgingsproducten om de melanineproductie weer in evenwicht te brengen en zo het ontstaan van nieuwe bruine vlekken te voorkomen.

ACTIEF SERUM

Het tweede product is een serum. Gebruik deze twee keer per dag nadat je de huid zorgvuldig hebt gereinigd. In de ochtend gebruik je het serum in combinatie met de dagcrème. Het corrigerende effect is al zichtbaar na 4 weken. Dit serum, met een hoge concentratie aan actieve bestandsdelen, pakt ouderdomsvlekken effectief aan. Het vermindert de intensiteit ervan, terwijl ook het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken wordt voorkomen. De zachte en lichte formule is geschikt voor de gevoelige huid en wordt gemakkelijk door de huid opgenomen.

EFFECTIEVE DAGCRÈME MET SPF

In het assortiment zitten twee producten. De eerste is een beschermende dagcrèmee met SPF50. Het is essentieel om je huid te beschermen tegen de zon. Zo voorkom je dat er nieuwe zonnevlekken ontstaan. De dagcrème beschermt en hydrateert de huid, werkt doeltreffend tegen onzuiverheden en maakt de teint egaler en stralender. Gebruik deze ’s ochtends na het reinigen van de huid en het aanbrengen van het serum. Deze zachte behandeling is geschikt voor alle huidtypes, rijp of niet.