De juiste zonbescherming voor alle huidtypen


HOE REAGEERT JOUW HUIDTYPE OP DE ZON?
De huid is ons grootste orgaan, verantwoordelijk om onze gezondheid te beschermen. De huid beschermt ons lichaam tegen externe factoren. Hoe beter de huidverzorging, o.a. met zonnebrandcrème, hoe beter de lichaamsbescherming. Dit is vooral belangrijk voor de gevoelige huid.

Zonbescherming is afhankelijk van je huidtype

Eén zon, veel verschillende huidtypen & zonnebrandcrèmes

Er bestaan zes verschillende huidtypes, waarbij de natuurlijke huidtinten worden bepaald door het melaninegehalte dat ze bevatten. Melanine is het lichaamseigen pigment, wat je beschermt tegen UV-stralen. Doordat de intensiteit van de UV-stralen van de zon stijgt naarmate je dichter bij de evenaar komt, hebben mensen uit deze gebieden doorgaans een donkerdere huid. Tegenwoordig zien we allerlei soorten huidtypen om ons heen. Dit komt door de genetische mix van diverse generaties en de verdeling in de wereld. Wanneer het gaat om beschermingsfactoradvies: weet dat behalve je huidtype, ook het land waar je naartoe gaat een grote rol speelt. Jouw huidtype bepaalt dus niet als enige welke factor of dagcrème met SPF je moet hebben. Als je twijfelt, kun je daarom beter een hogere SPF gebruiken. 

Lees hier meer over beschermingsfactoren.

Welk huidtype heb ik? De zes huidtypes

Doe hier de huidtypetest.

Huidtype 1: Keltisch type

 • Erg lichte huid, blond of rood haar en blauwe ogen.
 • Mensen met het Keltische huidtype hebben een gevoelige huid, worden zelden bruin, maar krijgen wel sproeten – en ze verbranden snel.
 • Zij kunnen het beste altijd een zonnebrandcrème gebruiken met een SPF van 30 - 50+.

Huidtype 2: Noordelijk type

 • Lichte huid maar blond, bruin of donkerbruin haar.
 • Mensen met huidtype 2 verbranden doorgaans snel en worden over het algemeen zeer langzaam bruin.
 • Je zou een crème moeten gebruiken met een SPF van 25 - 30, maar als je langer in de zon wilt blijven, moet je factor 50+ gebruiken.

Huidtype 3: Gemengd type

 • Een gemiddeld donkere huidskleur, donkerblond tot bruin haar.
 • Heb je een gemengd huidtype? Dan verbrand je soms, maar over het algemeen wordt je langzaam en geleidelijk lichtbruin. 
 • Je zou een crème met een SPF van 15 - 30 moeten gebruiken. Maar als je langer in de zon wilt blijven, moet je factor 50+ gebruiken.

Huidtype 4: Zuidelijk type

 • Zelfs wanneer je niet gebruind bent, heb je een getinte of olijfkleurige huidskleur, bruin of zwart haar, bruine ogen en bereik je snel een gemiddelde bruine teint.
 • Je zou een crème met een SPF van 10 - 15 moeten gebruiken. 
 • Als je langer in de zon wilt blijven kan je factor 30 gebruiken.

Huidtype 5: Donker type

 • Van nature donkere tot lichtbruine huid, afkomstig uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië. Je verbrandt zelden. 
 • Je zou een crème met een SPF van minstens 6 - 10 moeten gebruiken. 
 • Als je langer in de zon wilt blijven kan je factor 30 gebruiken.

Huidtype 6: Zwart type

 • Ook van nature een donkerbruine tot zwarte huid
 • Afkomstig uit Centraal-Afrika, India en Australië. Je verbrandt zo goed als nooit. 
 • Je zou een crème met een SPF van minstens 6 - 10 moeten gebruiken. Als je langer in de zon wilt blijven kan je factor 30 gebruiken.
Voed en bescherm

Huid die speciale bescherming nodig heeft

Zonnebrand en de gevoelige babyhuid

Baby's en peuters tot 3 jaar hebben een bijzonder gevoelige huid, omdat het beschermingssysteem van hun huid nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom mogen baby's en peuters niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Op zonnige dagen zouden ze volledig gekleed naar buiten moeten gaan, een zonnehoed moeten dragen en bij voorkeur in de schaduw blijven.

Lees hier meer over zonnebescherming voor baby's.
Zonnebescherming voor gevoelige baby huid

Speciale zonnebescherming voor baby's

Baby's hebben behoefte aan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor zoals Verzorgende Zonnemelk Baby. Smeer ze altijd royaal in met zonnebrandcrème voor ze bloot te stellen aan de zon en herhaal de behandeling regelmatig. Direct zonlicht moet worden vermeden voor baby's.

Zonnebrand en de kinderhuid

De huid van iets oudere kinderen blijft erg gevoelig, maar de beschermingsfunctie en het herstelmechanisme is nog niet volledig ontwikkeld. Omdat kinderen van alle leeftijden graag in het water spelen, is het erg belangrijk om hun huid in te smeren met een waterproof zonnebrandcrème. Als je kind dol is op zwemmen, adviseren we waterproof zonnebrand. Deze lotion is waterproof gedurende een zeer lange periode.
De tere & gevoelige kinderhuid

Zonbescherming voor de tere kinderhuid

Zomer, zon, zee: voor zorgeloos plezier bij het water gebruik je speciale zonbeschermingsproducten voor kinderen. Bijvoorbeeld Kids Protect & Sensitive Zonnespray die hoge UVA-bescherming biedt.