overmatig zweten bij mannen - NIVEA

Overmatig zweten bij mannen: Wat te doen?

Overmatig zweten bij mannen, wat te doen?

Overmatig zweten en de onaangename geur die daarbij vrijkomt is een probleem waar veel mannen last van hebben. Het vele zweten als man kan verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig is het meestal goed op te lossen met een goede deodorant. Lees verder en kom meer te weten over overmatig zweten bij mannen.
Overmatig zweten bij mannen voorkomen - NIVEA

Iedereen heeft weleens last van zweetgeurtjes

Ken je dat probleem van stinkende schoenen door zweetvoeten? Of 's nachts veel zweten als man? Waarschijnlijk wel, want veel mannen hebben last van deze problemen. Gelukkig is het soms vele zweten meestal eenvoudig op te lossen, maar voor sommige mannen kan de penetrante geur van transpirerende voeten of elke nacht een nat lichaam en de vervelende geur die daarbij vrijkomt een hardnekkig probleem zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het zweet dat je ruikt, maar is de geur afkomstig van bacteriën die op het huidoppervlak zitten. De bacteriën voeden zichzelf met het zweet dat uitgescheden wordt door de apocriene klieren en zo ontstaat de welbekende zweetgeur.

Overmatig zweten: de oorzaak

De oorzaak van overmatig zweten bij mannen, ook wel hyperhidrosis genoemd, is niet altijd simpel op te lossen door beter op je hygiëne te letten. Hyperhidrosis kan een dieper liggende oorzaak hebben, zoals een te snel werkende schildklier of overgewicht. Plotseling veel zweten als man kan daarnaast veroorzaakt worden door stress, maar kan ook komen door het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen, zoals de cafeïne in koffie.

Scheren tegen overmatig zweten bij mannen

Het scheren van lichaamshaar in de oksels kan een oplossing zijn bij overmatig zweten en de onaangename geur. Okselhaar is namelijk een heerlijke plek voor bacteriën om zich in de nestelen. Door de haren in je oksel weg te scheren, verminder je het aantal bacteriën en zal ook de geur van zweet afnemen. Naast scheren zijn er nog andere manieren voor mannen om te ontharen, zoals harsen en laseren.

Wat kun je nog meer doen tegen overmatig zweten bij mannen?

In 99% van de gevallen kan een anti-transpirant deodorant een vervelende lichaamsgeur effectief bestrijden. Zo maakt de NIVEA MEN’s Silver Protect anti-transpirant deodorant bijvoorbeeld gebruik van zilverionen die de bacteriën op de huid doden. Hierdoor worden vervelende luchtjes geëlimineerd. 

Als je maar weinig zweet, dan kun je het beste kiezen voor een deodorant. Een deodorant is namelijk een product dat lichaamsgeurtjes bestrijdt en de geur verdoezeld met een aangename geur. Deodorants houden geen zweet tegen, maar zijn vooral gericht op het bestrijden van de lichaamsgeur door de bacteriën op de huid te doden. Wil je zweetplekken voorkomen, dan kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van okselpads. Daarnaast voorkomt een deodorant dat bacteriën zich verder kunnen vermenigvuldigen. Een voordeel van de deodorant van NIVEA is dat alle producten met de naam 'deodorant' vrij zijn van aluminiumzouten.
Als je overmatig zweet als man, bijvoorbeeld bij nachtelijk zweten, dan is een anti-transpirant een betere oplossing dan deodorant. Een anti-transpirant beperkt juist de productie van zweet onder de oksels, waardoor het ontstaan van onaangename lichaamsgeurtjes wordt vertraagd en er ook minder snel natte vlekken in je kleding ontstaan. In tegenstelling tot deodorant bevatten anti-transpirant producten wel aluminiumzouten om bacteriën op de huid te doden.

Deodorant en anti-transpirant werken het beste op een gereinigde huid. Je kunt daarom het beste eerst ‘s ochtends douchen en het product na het douchen gebruiken. Spray vervolgens ook een heerlijk geurende eau de toilette op en je komt iedere morgen weer verzorgd voor de dag.