vrouw met opgeheven armen

Hoe zweetvlekken te verwijderen

Alles wat je moet weten over het verwijderen van zweetvlekken, wat de oorzaken zijn en hoe je ze kunt voorkomen.

HOE ZWEETVLEKKEN TE VERWIJDEREN

Gele zweetvlekken op kleding kunnen je favoriete T-shirt, blouse of overhemd ruïneren. Veel mensen hebben ervaring met gele zweetvlekken op hun kleding - ze kunnen verschijnen op sportkleding, zomerkleding of werkoverhemden. Deze zweetvlekken verkleuren het gebied rond de oksels en kunnen zelfs het gevoel van de stof veranderen.

Maar hoewel zweetvlekken hardnekkig kunnen zijn, hoef je dat shirt of die jurk niet meteen naar de recyclebak te verwijzen. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om zweetvlekken te voorkomen en, als ze toch verschijnen, stappen die je kunt nemen om ze te verwijderen.

Lees verder om te ontdekken hoe je deodorant- en zweetvlekken kunt verwijderen.

WAT ZIJN ZWEETVLEKKEN EN HOE KRIJGEN WE ZE?

Zweet is de manier van het lichaam om zijn kerntemperatuur af te koelen, daarom zweet je het vaakst als je aan het sporten bent, als je in een warme kamer bent of als het weer warm is. Er zijn andere redenen waarom je zou kunnen zweten - je kunt ook zweten als je nerveus, gestrest of angstig bent. Stimulerende middelen zoals alcohol en cafeïne kunnen ook je hartslag verhogen en ervoor zorgen dat je meer zweet. Je zweet ook als je een verhoogde temperatuur hebt doordat je lichaam een infectie bestrijdt.

Zweet bestaat uit water, zout, vetten en eiwitten. Als je zweet, komen al deze componenten op je kleding terecht. En het is meestal niet het zweet alleen dat onze kleding verkleurt, maar ironisch genoeg de producten die we gebruiken om te bepalen hoeveel we zweten.

Antitranspiranten helpen ons de hoeveelheid zweet te verminderen, maar ze kunnen ook bijdragen aan de verkleurde plekken onder je beste zomerjurk. Zweet kan reageren met ingrediënten die in antitranspirant deodorants worden aangetroffen, zoals zirconium en aluminium.

Aluminium in antitranspirant deodorants blokkeert de zweetklieren en vermindert zo de hoeveelheid zweet. De reactie van deze chemische stof met je zweet veroorzaakt vergeling, die na verloop van tijd in de stof wordt ingewreven.
vrouw die een Nivea-deodorant vasthoudt


HOE ZWEETVLEKKEN UIT WITTE KLEDING TE VERWIJDEREN

Witte T-shirts en overhemden zijn het meest vatbaar voor gele zweetvlekken. Maar er is geen reden om ze meteen weg te gooien. Er zijn manieren om zelfs de hardnekkigste zweetvlekken te verwijderen. Zo doe je dat:
  1. Spoel het gebied af met warm water
  2. Gebruik een gerichte behandeling voordat je het wast - dit kan een gespecialiseerde vlekkenbehandeling zijn of, voor een meer natuurlijke behandeling, probeer witte azijn in het gebied te wrijven, of een pasta van zuiveringszout en water
  3. Laat de behandeling minstens 20 minuten inwerken. Hoe dieper de vlek, hoe langer je het moet laten inwerken. Afhankelijk van de hardnekkigheid van de vlek wil je het misschien zelfs een nacht laten inwerken.
  4. Was het kledingstuk zoals gewoonlijk zonder de voorbehandeling af te spoelen. Een gewone wasbeurt is voldoende - je hoeft geen hete was te gebruiken
  5. Als de vlek niet is verdwenen, herhaal dan stappen 1-4 terwijl het kledingstuk nog vochtig is
  6. Behandel het bevlekte gebied niet met bleekmiddel

HOE ZWEETVLEKKEN UIT GEKLEURDE KLEDING TE KRIJGEN

Het verwijderen van gele vlekken uit gekleurde kleding volgt een vergelijkbare aanpak. Maar omdat je de kleur niet wilt verpesten met de voorbehandeling, kun je misschien eerst een klein stukje proberen met je gekozen vlekkenverwijderaar - hetzij gekocht in de winkel, hetzij zelfgemaakt, voordat je het hele gebied bedekt.
vrouw die een Nivea-deodorant vasthoudt

HUISGEMAAKTE MIDDELEN OM ZWEETVLEKKEN TE VERWIJDEREN:

Er zijn verschillende beproefde en geteste natuurlijke manieren om zweetvlekken of deodorantvlekken te behandelen. Probeer deze voor een natuurlijke manier om zweetvlekken op je kleding te verwijderen:

Aspirine
Verpletter twee aspirientabletten en meng het poeder met warm water. Laat de vlek twee tot drie uur in de oplossing weken en was daarna zoals normaal.

Zout
Los vier eetlepels zout op in een liter heet water. Wrijf het na het oplossen in het getroffen gebied.

Azijn
Azijn is vaak het antwoord op huishoudelijke problemen, en dat geldt ook voor verkleurde oksels. Wrijf gewoon gedestilleerde witte azijn in de vlek voordat je het in de was doet op je gebruikelijke cyclus. Je kunt ook azijn in het wasverzachterbakje doen om witte kleding op te frissen en hardnekkige geuren te verwijderen.

Baking soda
Bakpoeder is een andere krachtige keukenkastoplossing. Meng het met twee delen water om een pasta te maken en wrijf het op deodorant- of gele vlekken. Laat het tot twee uur inwerken.

Citroenen
Schrob okselvlekken met een mengsel van gelijke delen citroensap en water

GEBRUIK DE JUISTE ANTIPERSPIRANT VOOR JOU

Het is belangrijk om een antiperspirant of deodorant te gebruiken die bij jou en je lichaam past. Zowel deodorant als antiperspirant helpen de bacteriën die de geur die we kennen als lichaamsgeur veroorzaken te neutraliseren. Daarnaast bevat antiperspirant aluminium dat de hoeveelheid zweet vermindert door de zweetklieren te blokkeren. Door deze zweetblokkerende ingrediënten reageren antiperspirants met je zweet en veroorzaken ze vlekken.

Zo verminder je deodorantvlekken:

- Breng een antiperspirant aan terwijl je slaapt
Breng 's nachts deodorant aan op een schone, droge huid voordat je naar bed gaat. Onze zweetklieren zijn 's nachts minder actief en je lichaamstemperatuur daalt, wat betekent dat het aanbrengen van een antiperspirant 's nachts effectiever is. Het product heeft ook meer tijd om in te trekken, waardoor de kans op deodorantvlekken afneemt.

- Kies een anti-vlek deodorant
Er zijn antiperspirants beschikbaar die speciaal ontworpen zijn om je kleding niet te bevlekken of witte vlekken achter te laten. Ontdek onze NIVEA Anti-Transpirant Deodorant-serie voor optimale bescherming van je oksels en je kleding, zodat je fris en droog blijft zonder lelijke vlekken achter te laten.