vrouw die een douche heeft

VOORDELEN KOUD DOUCHEN VOOR DE HUID

Alles wat u moet weten over de voordelen van koude douches

DE GEZONDHEIDS- EN HUIDVOORDELEN KOUD DOUCHEN

Heb je ooit onder de douche gestaan en is het warme water op? Zo hebben de meeste mensen hun eerste koude douche gehad. Maar buiten dat gevreesde ketelmoment heeft het bewust nemen ervan een aantal geweldige voordelen.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste voordelen van een koude douche, hoe je een koude douche neemt en welke NIVEA-producten je kunt gebruiken tijdens het douchen. Van afkoelen tot wakker worden, tot het stimuleren van je immuunsysteem en huidbeeld; er zijn zoveel redenen om van je volgende douche een koude douche te maken.

VOORDELEN KOUD DOUCHEN?

Voor velen van ons is de gedachte aan douchen onder koud water nogal ontmoedigend, vooral in de winter wanneer alles koud lijkt te zijn. Douchegels en shampoos schuimen gemakkelijker in warm water en over het algemeen is het een aangenamere temperatuur om je in te wassen, dus waarom zou je het eens proberen? Af en toe een koude douche kan je gevoel veranderen. Lees verder om te ontdekken hoe je een koude douche neemt en wat de voordelen ervan zijn.
WAAR IS EEN KOUDE DOUCHE GOED VOOR ?

1. KOUDE DOUCHES MAKEN JE WAKKER

Koude douches zijn een schok voor het systeem. Slechts enkele ogenblikken onder koud water kunnen je hartslag, zuurstofopname en algehele alertheid verhogen. Je kunt op elk moment van de dag een koude douche nemen - bijvoorbeeld na een avondtraining. Maar een koude douche in de ochtend kan voor jou de perfecte manier zijn om je lichaam (en je dag) op gang te brengen.

VOORDELEN KOUD DOUCHEN?

2. VERZACHT DE JEUKENDE HUID

Als je een huidaandoening hebt die jeuk veroorzaakt, kan een koude douche uitkomst bieden. Dit komt door de verkoelende, ontstekingsremmende werking van koud water op de huid. Tijd onder een koude douche kan betekenen dat je tenminste enige tijd minder behoefte hebt om aan de jeukende plekken te krabben.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN KOUDE DOUCHES?

3. KOUDE DOUCHES VERHOGEN DE CIRCULATIE

Douchen in koud water veroorzaakt vernauwing onder je huid als het water ermee in contact komt. Om de homeostase (de thermostaat van je lichaam van 37,5 graden) te handhaven, zal je lichaam dan bloed uit diepere weefsels laten circuleren om je weer op te warmen. Deze verhoogde circulatie kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen, ontstekingen verminderen en je huid een natuurlijke blos geven.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN KOUD DOUCHEN?

4. KOUDE DOUCHE GEZOND EN HERSTELLEND

Omdat koud water regeneratieve eigenschappen heeft, kan koud douchen helpen bij het herstel na een zware training, zoals een sportles of een lange duurloop. De koude temperatuur kan ontstekingen verminderen en pijnlijke spieren stimuleren zich te ontspannen en sneller te herstellen dan bij een warme douche.


VEEL VOORKOMENDE VRAGEN OVER KOUDE DOUCHES

ZIJN KOUDE DOUCHES GOED VOOR JE HUID?


Ja! Door de koude temperatuur spoelt koud water niet alle natuurlijke oliën van je huid weg. Dit betekent dat ze niet uitdroogt zoals na een warme douche. Een ander bijkomend voordeel van koude douches is dat ze je bloedvaten vernauwen. Een groot voordeel hiervan is dat dit een verhoogde bloedcirculatie stimuleert, waardoor je huid een natuurlijke flush krijgt als ze weer probeert op te warmen. Na het douchen ziet je huid er strakker uit. Frisser met minder roodheid.


HOE LANG MOET JE EEN KOUDE DOUCHE NEMEN?


Als je je afvraagt hoe je een koude douche moet nemen, zie het dan als iets waar je rustig aan begint. Begin met het langzaam verlagen van de temperatuur naar een koelere stand na een warme douche. Blijf de temperatuur verlagen tot een niveau van koude dat oncomfortabel aanvoelt. Probeer in dit stadium twee tot drie minuten onder water te blijven. Langzaam, weloverwogen en diep ademhalen helpt om de drang om de kraan weer warm te draaien onder controle te houden. Probeer na verloop van tijd de duur van uw koude douche te verlengen, of ga zelfs helemaal koud douchen.

En er is een echt voordeel om deze aan uw dagelijkse routine toe te voegen. Het effect van koude douches na verloop van tijd versus eenmalige douches blijkt je immuunsysteem te versterken, waardoor je beter bestand bent tegen ziekten.

man met een fles Nivea douchegel

KUN JE JE NOG STEEDS WASSEN ONDER EEN KOUDE DOUCHE?


Ja, dat kan! Omdat de temperatuur lager is, kan het wat meer moeite kosten om dingen als douchegels te laten schuimen. Maar dat helpt om je op te warmen, nietwaar? Onze NIVEA Rijke Hydraterende Crème Verzorgende Douchecrème is geweldig om het vocht in je huid vast te houden tijdens een koude douche. Hij is gemaakt met voedende vitamine B5 om de huid te kalmeren en diep te reinigen. Bekijk de rest van ons NIVEA douchegel-assortiment om de perfecte partner voor je koude douche te vinden.

WANNEER NIET KOUD DOUCHEN


Koud douchen kan een uitstekende aanvulling zijn op je dagelijkse routine, met zoveel voordelen. Maar als je je niet lekker voelt, is een warmere douche misschien beter tot je immuunsysteem weer normaal werkt. Als u op enig moment vindt dat een koude douche uw huid irriteert, raden wij u aan een arts te raadplegen.