Vochtarme huid

VOCHTARME HUID: ZO HERKEN ÉN HERSTEL JE HET

Een vochtarme huid voelt ruw en geïrriteerd. Gelukkig zijn er tal van oplossingen voor het probleem. Lees hoe je een vochtarme huid kunt herkennen én herstellen met onderstaande tips.

WAT IS EEN VOCHTARME HUID?

Bij een vochtarme huid heeft je huid een vochttekort. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Externe factoren die invloed kunnen hebben, zijn bijvoorbeeld seizoensveranderingen, een droge lucht, te grondige reiniging, heet douchen en het gebruik van medicijnen. Bij interne factoren kun je denken aan erfelijkheid, hormonale invloeden en een tekort aan voedingsstoffen als vitamine C en E. Deze laatste helpen om de huidbarrière gezond te houden, waardoor ook het vochtgehalte wordt beschermd.

ZO HERKEN JE EEN VOCHTARME HUID

Een vochtarme huid kun je eenvoudig herkennen, doordat deze ruw aanvoelt en voor een oncomfortabel gevoel zorgt.

KENMERKEN VAN EEN VOCHTARME HUID

  • De huid voelt trekkerig aan 
  • De huid jeukt 
  • De huid is rood 
  • De huid is minder soepel 
  • Er ontstaan rimpeltjes en droogtelijntjes

IS MIJN HUID VET, VOCHTARM OF DROOG?

Een vochtarme huid is een huidprobleem, geen huidtype. Dat houdt in dat je zelfs met een vette huid last kun hebben van een vochtarme huid. Lees hieronder wat de verschillen zijn tussen een vette, vochtarme en droge huid.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN DROGE EN EEN VOCHTARME HUID?

Een vochtarme huid is niet hetzelfde als een droge huid. Bij een droge huid is een tekort aan huideigen vetstoffen, zoals talg, de oorzaak dat de huid droog aanvoelt. Een vochtarme huid heeft juist een tekort aan, zoals de naam al zegt, vocht. De twee kunnen wel hand in hand gaan.

KUN JE EEN VOCHTARME HUID HEBBEN ALS JE EEN VETTE HUID HEBT?

Een vette huid kan ook vochtarm zijn. Bij een vette huid maakt je huid veel talg aan. Dat staat los van het vochtgehalte. Daardoor kan het zo zijn dat je huid glimt, maar ondertussen wel rug en trekkerig aanvoelt.

DE BESTE VERZORGINGSROUTINE VOOR EEN VOCHTARME HUID

Een vochtarme huid kun je herstellen en voorkomen door te kiezen voor de juiste verzorgingsroutine. Kies voor milde reinigingsproducten – hoe intensiever het product, hoe groter de kans is dat je de huid juist meer irriteert dan ondersteunt.

Stap voor stap

Vochtarme huid herstellen

1 REINIG JE GEZICHT

Je gezicht reinigen is altijd een belangrijke eerste stap in een skincare routine. Hiermee verwijder je vuil en talg dat zich gedurende de dag heeft opgehoopt op jouw gezicht. Kies voor een mild reinigingsproduct, zoals NIVEA Naturally Good Hydraterende Reinigingsmelk.
Vochtarme huid crème

2 GEBRUIK EEN TONER

Met een toner worden overblijfselen van make-up of vuil van de huid verwijderd. Het laat de huid schoon, zacht en soepel aanvoelen. Een goed product om te gebruiken voor een vochtarme huid in het gezicht is NIVEA Naturally Good Verfrissende Tonic.
Vochtarme huid crème

3 HYDRATEER MET EEN CRÈME

Als laatste is een crème erg belangrijk voor de vochtarme huid. Hiermee hydrateer je de huid en wordt het vochtgehalte weer op peil gebracht. Gebruik overdag een vochtinbrengende dagcrème en kies ’s avonds voor een goede nachtcrème.

Tips om een vochtarme huid te herstellen

GEBRUIK PRODUCTEN MET HYALURONZUUR

Producten met hyaluronzuur staan voornamelijk bekend om hun anti-aging werking. Echter is hyaluronzuur ook koning in hydrateren. Kies daarom voor een masker, crème of serum met dit ingrediënt om jouw vochtarme huid weer van voldoende hydratatie te voorzien. Een goede optie is NIVEA 10 Minutes Hyaluron Hydrating Tissue Masker: hiermee geef je jouw huid in slechts 10 minuten al een flinke boost.

GEBRUIK PRODUCTEN MET PLANTAARDIGE OLIËN

Veel natuurlijke oliën, zoals jojobaolie of olijfolie, helpen de huid om vocht vast te houden. Combineer ze met hydraterende ingrediënten en je hebt een winnende formule. Kies daarom voor natuurlijke verzorgingsproducten, zoals de NIVEA Naturally Good-lijn. Deze zit vol ingrediënten van natuurlijke oorsprong en helpt je huid om zich te herstellen. NIVEA Naturally Good Dagcrème is bijvoorbeeld ideaal voor mensen met een vochtarme huid.

DOUCHE NIET TE VAAK EN TE HEET

Het klinkt wat gek, maar water kan juist een uitdrogend effect hebben op de huid. Dit komt doordat het natuurlijke, wat vettige beschermlaagje van de huid wordt verwijderd tijdens het douchen of badderen. Dit wil je niet, want dit beschermlaagje houdt juist het vocht vast. Pas daarom op met douchen: doe dit niet te vaak en vooral niet te heet.

ZORG VOOR EEN HOGERE LUCHTVOCHTIGHEID

Droge lucht kan een negatief effect hebben op jouw huid. Airco’s en verwarmingen zijn hierin de grootste boosdoeners. In de winter kun je dit makkelijk oplossen: zet schaaltjes water boven de verwarming zodat het verdampt. Of investeer in een luchtbevochtiger die je het hele jaar door kunt gebruiken.

VERMIJD SCRUBS EN INTENSIEVE REINIGINGSPRODUCTEN

Doordat de natuurlijke huidbarrière al is verstoord, kun je de huid beter niet te intensief reinigen. Zeker als je ook al last hebt van een vette huid, kunnen er snel puistjes op jouw vochtarme huid ontstaan. Laat scrubs, intensieve reinigingsproducten en reinigingsborstels daarom achterwege in je skincare routine. Of gebruik een milde scrub zoals de NIVEA Egaliserende Rijstscrub.

LET OP DEZE VOEDINGSPRODUCTEN

Ook bepaalde voeding kan helpen om een vochtarme huid te voorkomen. Het is geen wondermiddel dat het hele probleem na één maaltijd verhelpt, maar het kan wel bijdragen aan een gezonde conditie van jouw huid. Eet gevarieerd en zorg dat je voldoende vitamines, mineralen en voedingsstoffen binnenkrijgt.