Zo verzorg je je huid bij het dragen van een mondkapje

Misschien is het je al opgevallen: nu je steeds vaker een mondkapje draagt, verandert de huid die bedekt wordt. Het kan droger zijn en geïrriteerd aanvoelen. Of misschien heb je juist last van puistjes rond je mond. Met deze verzorgingstips pak jij de onrustige huid in je gezicht aan.

WAT IS MASKNE?

Vrouw mondkapje maskne voorkomen – NIVEA

ACNE DOOR MONDKAPJES

Tot voor 2020 had bijna niemand er ooit van gehoord: maskne. Tegenwoordig is het een veelvoorkomend probleem bij mannen en vrouwen over de hele wereld. Maar wat is het eigenlijk? Maskne is een samenvoeging van twee woorden: het Engelse mask (masker) en acne.
Onder een mondkapje kan het behoorlijk warm en broeierig aanvoelen. Ook doordat het kapje schuurt heeft je huid flink wat te verduren. Volgens dermatologen is deze combinatie de perfecte bodem voor diverse huidklachten.

 

Heb je een mondkapje op, dan blijven talg en vuil op dezelfde plek. Daarnaast onttrekt een katoenen of papieren mondkapje vocht uit de huid. Combineer dat met een geïrriteerde huid van het schuren en je warme adem en je hebt een broeiplek waar gemakkelijk huidirritatie door mondmaskers kan ontstaan.

 

Deze door mondmaskers veroorzaakte huidirritatie is te herkennen aan (witte) puistjes, roodheid, bultjes en andere irritatie.

WAAROM IS HUIDVERZORGING BELANGRIJK BIJ HET DRAGEN VAN EEN MONDKAPJE?

Draag je regelmatig een mondkapje, dan is goede huidverzorging enorm belangrijk. Deze bestaat uit twee onderdelen: reiniging en verzorging. Door het gebied regelmatig te reinigen, verwijder je vuil en opgehoopt talg. Zo loop je minder kans op verstopte poriën. Daarnaast zijn hydraterende verzorgingsproducten belangrijk om de vochtbalans van je huid weer te herstellen. Door de huid in optimale conditie te houden, beschadigt deze minder makkelijk en krijgen bacteriën geen kans om zich in wondjes te nestelen (met maskne als resultaat). Is je huid al geïrriteerd? Gebruik dan speciaal producten voor de gevoelige huid zodat deze in alle rust kan herstellen.

HUIDIRRITATIE RONDOM DE MOND VOORKOMEN

ZO VOORKOM JE DROGE PLEKJES EN PUISTJES ROND JE MOND

Tip
Allereerst is het belangrijk dat je mondkapje geen bron van bacteriën wordt. Gooi daarom wegwerpmondkapjes echt weg na gebruik. Heb je een stoffen mondkapje? Was deze dan op minimaal 60°C of zelfs in kokend water.
Tip
Ook is het belangrijk om je gezicht regelmatig te reinigen. Idealiter doe je dit zowel voor als na het dragen van het mondkapje. Gebruik ’s ochtends een tonic om vuil en talg te verwijderen en je huid te preppen voor een nieuwe dag. NIVEA Naturally Good Verfrissende Tonic is een milde reiniging die zorgt voor een fris en schoon huidgevoel.
Tip
Ben jij onderweg en wil je jouw huid reinigen nadat je een mondkapje hebt gedragen, bijvoorbeeld na een treinrit? Aan de slag met watjes en een flesje kan onhandig zijn. Neem in dat geval een pakje reinigingsdoekjes mee. Hiermee poets je gemakkelijk en snel je gezicht.
Tip
Om een onrustige huid in je gezicht te voorkomen, is het belangrijk om je huid ook van wat extra verzorging te voorzien. Smeer daarom ’s ochtends een voedende dagcrème en eindig de dag door een flinke dot nachtcrème op je huid te smeren. Merk je dat je behoefte hebt aan wat extra’s, bijvoorbeeld omdat je een rode, droge huid in je gezicht hebt gekregen? Trakteer je huid dan eens per week op een voedend gezichtsmasker.

Heb jij ondanks een goede verzorgingsroutine toch puistjes rond je mond?

Let er dan in ieder geval op dat je ze niet uitknijpt, de huid scrubt of uitdrogende producten gebruikt. Hiermee zorg je alleen maar voor meer huidirritatie in je gezicht.

Vrouw mondkapje maskne voorkomen – NIVEA

KALMEER DE HUID MET MILDE PRODUCTEN

Met een geïrriteerde huid is het verstandig om voorzichtig te zijn in je keuze voor verzorgingsproducten. Kies daarom producten voor de gevoelige of droge huid of die aanduiden dat het om milde reiniging gaat.

 

Heb jij last van een droge huid, omdat deze bijvoorbeeld al geïrriteerd is door het dragen van mondkapjes? NIVEA MicellAIR Skin Breathe Micellair Water is dan het ideale reinigingsproduct. Hiermee geef je jouw huid milde reiniging, zonder dat droge plekjes op je huid meer beginnen te irriteren.

GA VOOR EEN VERZORGDE LOOK

GEEN LIPPENSTIFT? LAAT JE OGEN STRALEN

Lippenstift is natuurlijk niet zichtbaar onder een mondkapje. En ook foundation kun je beter achterwege laten, doordat dit je poriën kan verstoppen en dus die huidirritatie in je gezicht kan veroorzaken. Laat daarom je ogen stralen met mooie make-up. Laat je ogen groter lijken met eyeliner en draag mascara voor extra volumineuze wimpers. Wil je een extra frisse blik? Doe dan een klein beetje witte of lichte oogschaduw in je binnenste ooghoek.

 

Haal ’s avonds wel al je make-up eraf met een make-up remover. Zo voorkom je dat ook de huid die niet door een mondkapje wordt bedekt geïrriteerd raakt. Met de NIVEA MicellAIR Skin Breathe Expert Make-Up Remover en de NIVEA MicellAIR Skin Breathe Micellair Water reinig je effectief al je make-up, maar deze producten zijn wel zacht voor huid en wimpers.

STEEL DE SHOW MET EEN VERZORGDE COUPE

Ook kun je jouw kapsel omtoveren tot een echte blikvanger, waardoor je de aandacht afleidt van je mondkapje of eventuele droge plekjes op je huid. Zorg bijvoorbeeld voor een flinke dosis volume in je haar door het te krullen of aan de slag te gaan met touperen. Een andere optie is om een schuine vlecht te maken: een modern hairdo die je zowel nonchalant als stylish kunt maken.