Vrouw met steil haar - NIVEA

HAAR STEILEN DOE JE MET DEZE TIPS

Heb jij krullend haar en wil je eens wat anders? Je haar steilen is de ideale oplossing om voor een nieuwe look te gaan. Lees onze tips over haar steilen om veilig en snel aan de slag te gaan, zonder je haar te beschadigen.

WAT HOUDT HAAR STEILEN IN?

Je wilt een nieuwe coupe, maar liever geen knip- of verfbeurt. Wat dacht je van steil haar? Je krullende haar steilen is de perfecte manier om voor een geheel nieuwe look te gaan, zonder dat het al te veel tijd, moeite of geld kost.

 

In dit artikel gaan we uit van haar steilen, niet stylen. Haar steilen is het steil maken van je haar: je haalt de krullen of slag eruit. Bij haar stylen betekent het in het model brengen van het haar.

 

Er zijn verschillende manieren om steil haar te krijgen. Zo kun je aan de slag met een steiltang, maar er zijn ook diverse behandelingen die je bij je kapper kunt boeken voor langdurig steil haar.


KUN JE HAAR PERMANENT STEILEN?

Ja, je kunt haar permanent steilen. Je haar is opgebouwd uit keratine. De eiwitten maken bi-sulfideverbindingen aan, die zorgen voor een krul of slag in je haar. Er zijn diverse behandelingen met chemicaliën die deze verbindingen tijdelijk of permanent afbreken, waarmee je semipermanent of zelfs permanent je haar kunt steilen.

KERATINEBEHANDELING

De bekendste manier om je haar permanent te steilen is een keratinebehandeling. Na een behandeling van 3 tot 4 uur bij de kapper, waarbij hevige chemicaliën worden gebruikt, blijft je haar 3 tot 5 maanden steil. Denk erom dat je de eerste 48 uur je haar niet mag wassen, omdat je anders de chemicaliën uit je haar spoelt.

 

BRAZILIAN BLOWOUT

Bij een Brazilian Blowout worden ook chemicaliën gebruikt, maar minder zware. De behandeling duurt ongeveer een uur en je haar blijft zo’n 2 maanden steil. De verbindingen in je haar worden namelijk niet aangetast en zullen na verloop van tijd terugkeren, waardoor je weer krullen krijgt.

 

RELAXERS

Relaxers zorgen ervoor dat de verbindingen ‘ontspannen’. De chemicaliën van deze behandeling zijn ontworpen voor dik, stuf haar. Ook deze behandeling blijft zo’n 2 maanden werkzaam.

 

JAPANESE STRAIGHT-BEHANDELING

Deze behandeling is nog minder bekend. Hierbij worden chemicaliën gebruikt die de verbindingen afbreken. Omdat de chemicaliën zwaar zijn, kun je deze behandeling beter door een gespecialiseerde kapper laten doen. Deze zal ervoor zorgen dat je hoofdhuid niet wordt beschadigd.

BORSTELEN

Borstel je haar goed door terwijl het nog nat is. Trek met je handen je haar recht naar beneden totdat het is opgedroogd. Een simpele manier om je haar te stijlen zonder hitte.

 

FÖHNEN

Zorg dat je je haar eerst beschermt tegen de hitte van de föhn door bijvoorbeeld de NIVEA Straight Pre-Styling Mist te gebruiken. Zet je föhn op de koudste stand en blaas je natte haar droog. Pluist het nog, gebruik dan een middel tegen pluizen, zoals NIVEA Straight Anti-Frizz Crème.

 

VERZORGINGSPRODUCTEN

Ook kun je een middel gebruiken dat zorgt voor steil haar. NIVEA Straight Forming Spray is hier perfect voor. Deze haarspray zonder alcohol spray je op droog haar. Werk met je vingers door de lengte van je haar om een steile look te creëren.

Vrouw met blond steil haar – NIVEA

HAAR STEILEN MET OF ZONDER STEILTANG

Naast deze behandelingen kun je natuurlijk ook thuis aan de slag met tijdelijk steil haar. Heb je krullend haar, dan is haar steilen met een steiltang de beste optie. Heb je slechts lichte krullen, een kleine slag of gewoon pluizig haar, dan kun je ook je haar steilen zonder steiltang.


HAAR STEILEN DOE JE ZO

Om je haar te steilen kun je jouw haar het beste in verschillende plukken verdelen. Maak bijvoorbeeld eerst een horizontale verdeling en klem de bovenste laag van je haar vast. Pak elke keer een dunne pluk van het ‘lage’ haar en steil dit totdat alle slag eruit is. Pak een volgende plek en doe hetzelfde. Heb je al het haar gedaan? Maak het vast met een klem of in een losse staart en herhaal de stappen dan met de bovenste laag haar. Let erop dat je niet te dikke plukken pakt, dit kost meer moeite en het duurt meer tijd om deze plukken te steilen.

WAAR JE OP MOET LETTEN BIJ HET STEILEN VAN KRULLEND HAAR

Ga je aan de slag met een steiltang, dan is het belangrijk dat je geen hittebeschermend product vergeet. Gebruik bijvoorbeeld NIVEA Straight Styling Primer. Een steiltang verhit meestal tot ongeveer 200°C. Deze hoge temperatuur kan schade veroorzaken aan je haar, waardoor het onder andere zijn glans verliest. Met een hittebeschermend product kun je jouw haar veilig steilen zonder het te beschadigen.

KUN JE HET BESTE DROOG OF NAT HAAR STEILEN?

Nat haar steilen kun je beter niet doen. Hiermee kun je jouw haar lelijk beschadigen. Hoor je een sissend geluid van je steiltang afkomen? Dan weet je dat jouw haar nog te nat is. Laat het eerst volledig opdrogen aan de lucht of gebruik een föhn.