HAARUITVAL BIJ MANNEN: KUN JE HET TEGENGAAN?

Alles over de oorzaak van haaruitval bij mannen en of je het kunt voorkomen. Heb jij last van een terugtrekkende haargrens of dunner wordend haar? Lees alles over haaruitval bij mannen en wat je er tegen kunt doen.

DE OORZAAK VAN HAARUITVAL BIJ MANNEN

Een leven lang een volle bos haar: je kunt ervan dromen, maar helaas heeft niet iedereen dit geluk. Niet alleen wordt je haar op een gegeven moment grijs, het kan ook uitvallen. Er kunnen meerdere oorzaken zijn van haaruitval bij mannen. Raak dus niet gelijk in paniek als je meer haar dan normaal in je borstel of kam terugvindt. Het zou ook iets relatief onschuldigs kunnen zijn, zoals een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
Haaruitval bij mannen jong en oud - NIVEA

HOEVEEL HAAR VERLIEST EEN MAN OP EEN DAG?

Gemiddeld verliezen mannen en vrouwen zo’n 100 haren per dag. Dat klinkt als een enorm hoog getal, maar is heel normaal. Elke haar die verdwijnt, maakt namelijk weer plaats voor een nieuwe. Soms verliezen we echter meer haar, bijvoorbeeld door hormonale redenen. Dat hoeft nog niet gelijk te betekenen dat het om permanent haarverlies gaat. Merk je dat je enkele weken achter elkaar al meer haar dan normaal verliest en je de hoofdhuid begint te zien, raadpleeg dan een dermatoloog.

KAN HAARUITVAL BIJ MANNEN STOPPEN?

Ja en nee. Niet elk haarverlies is hetzelfde. Er zijn verschillende oorzaken en dus ook verschillende behandelmanieren. Verlies je haar doordat je een tekort hebt aan vitaminen of door een ziekte, dan zijn er manieren om het tegen te gaan. Heb je last van erfelijke haaruitval, dan kun je er helaas weinig aan doen.

 

IS HAARUITVAL ERFELIJK?

Ja, haaruitval kan in je genen zitten. Wat opvallend is, is dat de ‘kalende genen’ vaak van je moeders kant komen. Je kunt dus beter naar het haar van je opa aan je moeders kant kijken, dan naar je eigen vader. Echter zijn genen niet altijd verantwoordelijk voor haaruitval bij mannen.

HAARVERLIES BIJ MANNEN: WELKE SOORTEN ZIJN ER?

  1. Tijdelijk haarverlies: heb je last van tijdelijk haarverlies, dan heeft je haar waarschijnlijk te weinig voedingsstoffen om te kunnen groeien. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ijzertekort, een infectie of diabetes.
  2. Pleksgewijze kaalheid: deze haaraandoening heet officieel alopecia areata en zorgt voor plotselinge kale plekken. Hierbij is een ontsteking bij de haarwortel de oorzaak.
  3. Erfelijke kaalheid: haar valt uit doordat de wortels gevoelig zijn voor een bepaald hormoon. De haargrens trekt steeds verder terug en later begint ook kaalheid op het achterhoofd
Haaruitval en kaler worden – NIVEA

SHAMPOO OF MEDICATIE: WAT KUN JE DOEN TEGEN HAARUITVAL BIJ MANNEN?

Mannen die haaruitval willen tegengaan, kunnen kiezen voor onder andere shampoos en medicatie. Helaas werkt niet elke methode optimaal, maar het is het ontdekken waard of jij er wel baat bij hebt.

SHAMPOO

Verzorgende haarproducten zoals shampoos zorgen er helaas niet voor dat je haar opeens weer begint te groeien. Wat ze wel kunnen doen, is meer volume brengen in je haar waardoor het voller lijkt. Ook verzorgen ze je hoofdhuid.

 

MEDICATIE

Bezoek een dermatoloog om erachter te komen waarom je haar uitvalt. Is het om genetische redenen? Dan zijn er twee soorten medicatie die je kunt proberen om haaruitval tegen te gaan: finasteride en minoxidil. Ze zorgen er niet voor dat het haar terugkomt, maar kunnen wel voorkomen dat er meer haar uitvalt. Bij beide medicijnen kun je last hebben van bijwerkingen. Raadpleeg daarom altijd een arts.

HELPEN VITAMINEN TEGEN HAARUITVAL BIJ MANNEN?

Een tekort aan voedingsstoffen veroorzaakt vaker tijdelijk haarverlies bij vrouwen dan bij mannen. Toch zou het kunnen zijn dat je hier last van hebt. Dit is vooral te herkennen doordat je haar overal dunner wordt, niet alleen bij de haargrens.

 

Zorg ervoor dat je gevarieerd eet en voldoende ijzer tot je neemt. Ook kun je extra letten op bepaalde vitaminen als je als man last hebt van haaruitval. Denk hierbij vooral aan vitamine B en C, maar ook vitamine A, D en E spelen een rol.

HAARVERLIES BIJ MANNEN IS NATUURLIJK

Naast alle bovenstaande manieren is er nog een laatste optie wat je kunt doen tegen haaruitval bij mannen: een haartransplantatie. Hierbij worden je eigen haarwortels geplaatst op de kalende plekken, waardoor je haardos er weer voller uitziet.

 

Echter is het goed om in je achterhoofd te houden dat haarverlies bij mannen heel natuurlijk is. De een heeft er eerder last van dan de ander, maar over het algemeen worden bijna alle mannen kalend. Kaalheid bij vrouwen komt ook voor, maar in mindere mate.

 

Ben jij de terugtrekkende haargrens zat, maar zie je medicijnen of een transplantatie niet zitten? Je kunt natuurlijk ook gewoon je hele hoofd scheren. Een kaal hoofd is hartstikke trendy – met of zonder volle baard.