Wat veroorzaakt een droge huid?


WAAR KOMT EEN DROGE HUID VANDAAN?
Een droge huid heeft veel redenen. Naast dat het erfelijk kan zijn, zijn het vooral externe invloeden die de natuurlijke vochtbalans verstoren en de huid uitdrogen.

Wat veroorzaakt een droge huid

Wat veroorzaakt een droge huid: de meest voorkomende oorzaken 

  • Een droge huid kan erfelijk of aangeboren zijn. Bij dit huidtype is de productie van sebum en vochtregulatie verstoord. Dit veroorzaakt schilfers, jeuk, roodheid en zelfs ontstekingen die verder kunnen verergeren door externe invloeden.
  • Kou, warmte en droge warme lucht kunnen de huid erg irriteren. Zij onttrekken vocht en vallen de natuurlijke beschermlagen aan. Dit is meestal zichtbaar in de koudere seizoenen van het jaar.Water onttrekt ook vocht aan de huid als de temperaturen te hoog zijn. Om deze reden moet je niet te lang warm douchen of een heet bad nemen.
  • Vaak kan onjuiste verzorging ook een droge huid veroorzaken. Veel toiletartikelen, zoals douchegel met zeep, beschadigen de huid meer dan dat ze goeddoen. Gebruik deze producten spaarzaam en kies hydraterende reinigingsproducten.

Droge huid door stress: wanneer onze natuurlijke beschermlagen alarm slaan

Onze huid lijdt met ons mee als wij gestrest zijn en geestelijk onder druk staan: onze zenuwen en hormonen verstoren de vochtbalans en de olieproductie van het lichaam. Hier vind je tips over het vinden van een innerlijke balans.
Droge huid baby

Zelfs baby's kunnen een droge huid hebben

Baby's die borstvoeding krijgen, kunnen een droge en gevoelige huid hebben omdat hun bescherming niet erg sterk is.

Droge huid: wat gebeurt er onder het oppervlak?

Aan de ene kant is de natuurlijke vochtfactor (NMF) verantwoordelijk voor de balans in de vochtniveaus van de huid. Dit mengsel van verschillende stofwisselingsproducten, transpiratie en sebum absorbeert het vocht en beschermt de huid tegen uitdroging. Als de natuurlijke vochtfactor te laag is, droogt de huid uit. Aan de andere kant spelen de lipiden in de huid een belangrijke rol in het reguleren van de vochtbalans.

De lipiden vormen een natuurlijke beschermlaag en minimaliseren vochtverlies. Als de huid een tekort heeft aan lipiden, kunnen strakheid en roodheid snel ontstaan. Ten slotte is er ook een droge huid met zowel een te lage vochtfactor als een tekort aan lipiden. Hoe erg je last hebt van roodheid, irritatie of schilferigheid van een droge huid hangt af van de huidstructuur.


Voldoende vocht in de huid: verantwoordelijk voor schoonheid en geluk

Waarom is vocht zo belangrijk voor onze huid?

Vocht is de belangrijkste voorwaarde voor een egale, gezonde en mooie huid. De huid kan alleen zijn taak als beschermlaag van het lichaam goed uitvoeren als zij voldoende vocht bevat. 

De buitenste laag van de huid, de epidermis, is bedekt met een dun laagje water en lipiden. Hierdoor blijft de huid glad en kunnen schimmels en bacteriën niet binnendringen. De huid is ook niet in staat om zich op natuurlijke wijze te herstellen zonder vocht, omdat de boodschappers voor het opbouwen van nieuwe huidcellen niet op die plekken kunnen komen waar ze nodig zijn zonder water. Vocht is vooral belangrijk voor het behoud van de elasticiteit van onze huid. Zonder water zou met elke kleine beweging de huid barsten.

Lees hier meer tips over het bereiken van een mooie huid.
Thee zonder suiker

Voldoende vocht: de beste manier om voor je huid te zorgen

Om te zorgen dat je lichaam altijd voldoende vocht binnenkrijgt, moet je per dag minstens 1,3 tot 1,5 liter water of thee zonder suiker drinken.
  • De droge huid vraagt om verzorging die vooral afgestemd is op zijn behoeften. De NIVEA Repair & Care vochtinbrengende producten zijn speciaal ontwikkeld voor de extreem droge huid en bevatten het waardevolle dexpanthenol.
  • Dexpanthenol is de voorloper van vitamine B5 en wordt ook wel omschreven als de koningin van de huidvitamines. Deze substantie versterkt de natuurlijke beschermlagen van de droge huid en herstelt de balans: hij stimuleert de productie van nieuwe cellen en helpt de bestaande cellen zichzelf te herstellen.
  • Dexpanthenol werkt actief tegen de roodheid van de huid.
  • Na een paar keer aanbrengen, worden droge en gesprongen plekken effectiever hersteld. Irritaties worden gekalmeerd en de huid voelt zachter aan.