Vrouw zitten met haar armen gekruist

Hoe je van puistjes op kin afkomen

Discover main causes and remedies for spots on the chin.

PUISTJES OP DE KIN

Puistjes op specifieke delen van het gezicht, zoals de kin, rond de mond en langs de kaaklijn, kunnen verschillende oorzaken hebben. Lees onze gids over de belangrijkste redenen voor terugkerende puistjes op de kin.

WAT ZIJN PUISTJES OP KIN?

Puistjes op kin zijn onzuiverheden die specifiek op de kin verschijnen en vaak rond de mond en kaaklijn. Ze zijn het gevolg van schommelende hormonen, vooral bij vrouwen.

WAT VEROORZAAKT PUISTJES OP KIN BIJ MANNEN EN VROUWEN?

Er zijn een aantal mogelijke redenen voor puistjes op kin die van toepassing zijn op zowel mannen als vrouwen - dit zijn onder andere stress, gebrek aan slaap en een onevenwichtig dieet.

De kin is een deel van je gezicht dat vaak wordt aangeraakt, wat de verspreiding van oliën, talg en vuil bevordert die de groei van acnebacteriën verhogen.

Er zijn meer specifieke redenen waarom puistjes op de kin kunnen voorkomen:
Meisje met krullend haar

De hormonale onbalans bij vrouwen is een veelvoorkomende reden voor terugkerende puistjes in deze zone. Dit resulteert in een teveel aan androgeenhormoon dat de talgklieren overstimuleert.

 

Vrouwen:

Vrouwen die nog steeds acne krijgen in hun midden tot eind twintig, krijgen vaak puistjes op hun kin, rond de mond en kaaklijn - dit wordt de "U-zone" genoemd.

De hormonale onbalans bij vrouwen is een veelvoorkomende reden voor terugkerende puistjes in deze zone. Dit resulteert in een teveel aan androgeenhormoon dat de talgklieren overstimuleert.

Een andere hormoongerelateerde reden is de menstruatieperiode. Tijdens verschillende delen van de cyclus produceert het lichaam meer dan de gebruikelijke hoeveelheid bepaalde hormonen. Aan het einde daarvan wordt meer testosteron geproduceerd dat ook de activiteit van de talgklieren verhoogt.

Sebum helpt je huid bedekt, gehydrateerd en beschermd te houden, maar overtollige oliën op de huid kunnen de poriën verstoppen en kinpuistjes veroorzaken. Ze verschijnen meestal in de vorm van grote, rode pijnlijke bulten of witte plekjes die onder de huid blijven, zogenaamde comedonen.

Mannen:

Mannen zijn ook gevoelig voor hormonale schommelingen die hun huid kunnen beïnvloeden, maar de meest voorkomende reden voor kinpuistjes bij mannen zijn ingegroeide haartjes. Dit gebeurt wanneer de punt van het haar terug in de huid groeit, wat roodheid en ontsteking veroorzaakt. Een ingegroeid haartje kan een irritatie ontwikkelen die op een puistje lijkt.


ZIJN KINPUISTJES EN ACNE OP DE KIN DEZELFDE HUIDPROBLEMEN?

Als we het over puistjes hebben, verwijzen we over het algemeen naar willekeurige, incidentele puistjes die snel te behandelen zijn en meestal niet terugkeren. Acne daarentegen is een geavanceerdere en pijnlijkere vorm van onzuiverheden die vaak voorkomen en enige tijd en hulp nodig hebben om te behandelen. Het heeft verschillende niveaus van ernst en heeft verschillende soorten en redenen om te ontstaan. Acne op de kin wordt veroorzaakt door vergelijkbare triggers als kinpuistjes (hormonale schommelingen), maar kan een complexere behandeling vereisen als het aanhoudt.

Blonde vrouw die lacht

Hoe kom je van kinpuistjes af?

Er zijn veel verschillende manieren om kinpuistjes te behandelen, die met slechts een beetje moeite kunnen worden verminderd.

Het eerste wat dermatologen adviseren, is om niet aan je puistjes te krabben - hoe minder je het aanraakt, hoe sneller het zal genezen. Puistjes uitknijpen leidt tot ontsteking en mogelijk littekens.

Zorg ervoor dat je je huid elke dag reinigt - gebruik een gezichtsreiniger om make-up, vuil, vervuiling, zweet en bacteriën van het huidoppervlak te verwijderen.

Het is een goed idee om een chemische exfoliant te gebruiken, beginnend met één tot twee keer per week en overgaand op dagelijks gebruik om de celvernieuwing te bevorderen en de collageenproductie te stimuleren.

Na het reinigen en exfoliëren, gebruik je een toner voor je gezicht om je huid een extra hydratatieboost te geven en vervolg je met een moisturizer - dit helpt bij de beschermende barrière van de huid en balanceert de olieproductie.

Vermijd agressieve ingrediënten in je huidverzorgingsproducten die je huid van vocht kunnen ontdoen - als de huid te droog is, produceren de talgklieren te veel olie om te compenseren voor het verlies van vocht, wat leidt tot verstopte poriën en uitbraken.

Kies voor gezichtsverzorgings producten met ingrediënten zoals salicylzuur en glycolzuur, deze breken de olie in de poriën af en helpen acne te verminderen.

Bij mannen, wanneer de kinpuistjes het gevolg zijn van een ingegroeid haartje, is de beste manier om het te verminderen het gebruik van crèmes en scheerlotions die jeuk en irritatie van de huid voorkomen.

Gezichtsexfoliatie is ook een goede manier om ingegroeide haartjes te voorkomen en niet te dicht op de huid scheren, omdat een beetje stoppels kan voorkomen dat bacteriën binnendringen.

In het geval dat deze methoden niet werken voor jouw huid en kinpuistjes blijven terugkomen of je denkt dat je een ernstigere vorm van acne hebt, zoek dan professioneel medisch advies voor een geavanceerdere behandeling.


HOE VOORKOM JE DAT KINPUISTJES TERUGKOMEN?

Door eenvoudige stappen te volgen, kun je voorkomen dat kinpuistjes terugkeren:

- Was je gezicht twee keer per dag, vooral na het zweten.
- Houd je handen weg van je kin en kaaklijn.
- Gebruik niet-comedogene huidverzorgingsproducten (producten die ingrediënten bevatten die de poriën van je huid niet verstoppen of blokkeren).
- Minimaliseer stress en slaap goed - dit helpt bij het hormonale evenwicht.
- Probeer altijd een gezond dieet te volgen en minimaliseer je suikerinname.
- Houd je lakens en kussenslopen schoon.
- Houd je haar schoon en bij voorkeur weg van je kaaklijn.
- Voor mannen - gebruik zachte ontharingstechnieken bij het scheren om ingegroeide haartjes te voorkomen.

Vrouw met een stuk zeep van Nivea

VERMINDER JE KINPUISTJES MET NIVEA DERMA SKIN CLEAR:

NIVEA Derma Skin Clear helpt je in jouw huidverzorgingsreis met producten die overtollig talg verwijderen, de huid hydrateren zonder de poriën te verstoppen en voorkomen dat er nieuwe puistjes ontstaan. Het assortiment combineert drie krachtige ingrediënten - Niacinamide, Salicylzuur en Glycolzuur, die helpen oude en beschadigde huidcellen te verwijderen en vernieuwen, de poriën te reinigen en je huid in balans te brengen, met zichtbare resultaten in slechts 7 dagen.