man die zweet vermijdt

OORZAKEN EN OPLOSSINGEN BIJ OVERMATIG ZWETEN

Alles wat je moet weten over de behandeling van overmatig zweten

OORZAKEN EN OPLOSSINGEN BIJ OVERMATIG ZWETEN

Zweten is een manier waarop ons lichaam afkoelt bij oververhitting. Dit gebeurt wanneer we ons inspannen, een heet klimaat bezoeken of zelfs tijdens een hete yogasessie. Zweten is in de meeste gevallen te verwachten en volkomen normaal. Dit zijn de drie belangrijkste redenen waarom we zweten:

- Regelt onze lichaamstemperatuur als we het warm krijgen.
- Beschermt vitale organen tegen oververhitting
- Handhaaft de homeostase (37C) - de temperatuur waarbij je lichaam het best werkt.WAT IS OVERMATIG ZWETEN?


vrouw met een Nivea bodyspray

Wat betekent overmatig zweten? Overmatig zweten treedt op wanneer je lichaam zweet terwijl het niet hoeft af te koelen. Het komt vaak voor als reactie op medicijnen, als reactie op een gezondheidstoestand of soms zelfs zonder reden - zelfs als we het niet warm hebben. 

WAT KAN DE OORZAAK ZIJN VAN OVERMATIG ZWETEN

Er zijn twee soorten van overmatig zweten: primair en secundair. Beide hebben verschillende oorzaken. Primaire hyperhidrosis is erfelijk en vaak heeft een familielid dezelfde of een soortgelijke aandoening. Behalve de genetica zijn er vaak geen duidelijke oorzaken. Deze is normaal gesproken gelokaliseerd aan de handen, voeten en het gezicht.

Secundaire hyperhidrosis heeft echter vele bekende oorzaken, zoals hartaandoeningen, diabetes, obesitas en angst. Deze vorm van overmatig zweten treft het hele lichaam.

Hyperhidrosis kan ook nachtelijk zweten veroorzaken. De effecten lijken sterk op die van secundaire hyperhidrosis, maar gebeuren terwijl je slaapt.


VOORKOMEN VAN OVERMATIG ZWETEN

Hoe het ook wordt veroorzaakt, weten hoe je overmatig zweten kunt voorkomen of verminderen en hoe je behandelingen kunt toepassen, kan een helpende hand bieden wanneer je dat het meest nodig hebt. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen als je overmatig zweet - van het veranderen van je kleding en je dieet tot farmaceutische en medische oplossingen
WAT TE DOEN TEGEN OVERMATIG ZWETEN

1. DRAAG LOSSE, ABSORBERENDE KLEDING

Het dragen van loszittende kleding (zoals oversized T-shirts) kan helpen om de tekenen van hyperhidrosis te minimaliseren. Sokken en zweetbandjes helpen ook om vocht te absorberen en zijn gemakkelijk gedurende de dag te verwisselen. In het algemeen kan het ook helpen om ademende materialen zoals katoenen kleding te verkiezen boven niet-ademende materialen. Dit geldt ook voor het bed. Als je 's nachts overmatig zweet, zorg er dan voor dat al je nachtkleding zo ademend mogelijk is en zet een raam open om koele lucht binnen te laten. 

WAT TE DOEN TEGEN OVERMATIG ZWETEN

2. BLIJF KOEL

Proberen zo koel mogelijk te blijven kan ook helpen om minder te zweten. Bij echt warm weer kan het helpen om een ventilator in de buurt te hebben en uit direct zonlicht te blijven. Je huidverzorgingsproducten in de koelkast bewaren kan ook helpen, zo hebben ze een verkoelend effect als je ze op je huid aanbrengt.

VOORKOMEN VAN OVERMATIG ZWETEN

3. BEPAALDE VOEDINGSMIDDELEN VERMIJDEN EN ANDERE INNEMEN

Het is ook verstandig van bepaalde voedingsmiddelen af te blijven waarvan je weet dat ze het zweten kunnen bevorderen. Besluiten om gekruid voedsel (dat gewoonlijk capsaïcine bevat) en alcohol te vermijden, kunnen helpen om de zweetspiegel beheersbaar te houden. Cafeïne verhoogt ook het zweten door de invloed ervan op onze bijnieren. Omgekeerd zijn er enkele voedingsmiddelen die kunnen helpen bij overmatig zweten. Olijfolie, rijk aan antioxidanten, en kalmerende groene thee zijn goed om mee te beginnen.

Kleinere maaltijden eten is ook slim. Door kleiner en vaker te eten hoeft je lichaam minder warmte te genereren als onderdeel van het verteringsproces.

WAT TE DOEN TEGEN OVERMATIG ZWETEN

4. FARMACEUTISCHE OPLOSSINGEN

Naast praktische oplossingen zijn er ook vrij verkrijgbare oplossingen, via je plaatselijke apotheek. Bij de meeste apotheken kun je zweetpads kopen die je op bijzonder zweterige plekken (zoals de oksels) kunt aanbrengen, of receptvrije tabletten (zoals salie) en zeer sterke antitranspiratiemiddelen. 

Overstappen van een deodorant naar een sterke antitranspirant is een kleine maar doeltreffende aanpassing. Bekijk ons assortiment NIVEA Antiperspiranten om de perfecte voor jou te vinden. 

Probeer een sterke antitranspirant zoals onze NIVEA Dry Comfort Anti-Transpirant Spray, waarmee je ongewenste geurtjes 96 uur lang kunt verdoezelen. 

Een antitranspirant blokkeert je zweetkanalen, wat betekent dat je zweet - maar het bereikt niet het oppervlak van je huid. Deodorant heeft geen invloed op het zweetniveau, maar laat het zweet alleen lekkerder ruiken.

WAT TE DOEN TEGEN OVERMATIG ZWETENcenter>

5. ANTI-TRANSPIRANT AANBRENGEN VOOR HET SLAPEN GAAN

De effecten van een goede antitranspirant kunnen enige tijd op zich laten wachten. Wij adviseren anti-transpirant 's nachts aan te brengen, omdat de zweetspiegel dan lager is. 's Nachts zweten we minder omdat ons lichaam dan minder actief is, dus dit is het perfecte moment voor de ingrediënten om in te werken op de zweetkanalen en het zweetgehalte te beperken.

WAT TE DOEN TEGEN OVERMATIG ZWETEN

6. MEDISCHE OPLOSSINGEN VOOR DE LANGE TERMIJN

Voor ernstig overmatig zweten, dat moeilijk te beheersen is, zijn er naast praktische en farmaceutische oplossingen ook enkele langer durende behandelingen tegen overmatig zweten beschikbaar. Aangezien overmatig zweten afkomstig is van je zweetklieren, kunnen deze medisch worden behandeld. Artsen kunnen besluiten de klieren te behandelen met iontoforese - een zacht elektrisch stroompje via een nat kompres dat de zweetklier tijdelijk uitschakelt. 

Zweetklieren kunnen ook worden behandeld met Botox. Injecties in de oksels zijn effectief omdat de botox de neurotransmitters onder de arm blokkeert zodat er minder zweet wordt aangemaakt. Nog ingrijpender is een operatie om de zweetklier te verwijderen, waarbij het probleem fysiek wordt weggenomen. 

Raadpleeg een arts of je plaatselijke huisarts 

voordat je een van deze langetermijnopties overweegt.