Thuis ontharen? Lees de tips met de beste methodes

Welke manier van ontharen past bij jou? Er zijn veel mogelijkheden om je lichaam te ontdoen van overtollig haar. Sommige zijn zacht, sommige snel, sommige zorgvuldiger en bij andere blijven haartjes langer weg. We helpen je de beste methode om te ontharen voor jou te vinden – speciaal voor jouw.

Zeg haar en stoppels vaarwel

Benen scheren
Ontharingsmethodes: welke werkt het beste?

Scheren – snelle en eenvoudige ontharing

Scheren is een van de populairste ontharingsmethodes. Onze tip: scheer je onder de douche omdat haar beter geschoren kan worden als het nat en dus zacht is. Verwissel bovendien vaak het mesje om te voorkomen dat je huid geïrriteerd of beschadigd raakt.


Waxen
Ontharingsmethodes: welke werkt het beste?

Ontharen met wax – voor wekenlang zachter haar

Ontharen met wax verwijdert het haartje samen met de wortel. Deze methode is geschikt voor alle lichaamsdelen en is bovendien ook een ontharingsmethode voor het gezicht en kun je thuis doen met koude waxstrips of warme wax – voor ongeveer 4% van de vrouwen is ontharen met wax de populairste methode.

Verzorging van de benen
Ontharingsmethodes: welke werkt het beste?

Het epileerapparaat – met ronddraaiende bewegingen ontharen

Met elektrische epileerapparaten trekken kleine ronddraaiende pincetten of schijven de haartjes uit de huid. Het prikt wel een beetje maar dat betekent dat je er zeker van kunt zijn dat de haartjes er met wortel en al uit worden getrokken en pas 2-4 weken later terugkomen.


Welke ontharingsmethode past het beste bij jou?

 • Als je op zoek bent naar een langdurige, pijnloze maar zorgvuldige methode om te ontharen, kun je kiezen voor ouderwets nat scheren. Maar de haartjes die met een scheermes bij het oppervlak van de huid zijn verwijderd, groeien binnen 1-3 dagen weer terug. 
 • Voor degenen die dromen van wekenlang gladde benen, niet bang zijn voor een beetje pijn en geen gevoelige huid hebben, is een elektrisch epileerapparaat de juiste keus. 
 • Voor een goedkope manier om 1-2 maanden lang een gladde huid te hebben, raden wij harsontharing of waxen aan. Warme en koude waxpakketten zijn zeer geschikt voor thuisgebruik.
 • Wil je snel gladde benen en oksels, maar ben je bang jezelf te snijden met het scheermes? Probeer dan een ontharingscrème.
 • Wil je permanent van je lichaamsbeharing af? Dan kun je een laserbehandeling overwegen.
   

Snel en eenvoudig: nog meer ontharingsmethodes

 • Ontharingscrème en -gel werken met ingrediënten die keratine oplossen zodat het haartje snel en volledig oplost zonder pijn. 
 • Breng om het haar te verwijderen de crème aan op delen van het lichaam die je wilt behandelen en laat het ongeveer 10 minuten zitten. Daarna kan de crème en het haar eenvoudig verwijderd worden met een spatel. Het haar groeit na ongeveer 5-7 dagen terug, maar wel zachter dan daarvoor.
 • Let op als je een gevoelige huid hebt, als je wondjes hebt of verbrand bent! Onze tip: test eerst op een onopvallend stukje, zoals onder je arm, of je huid er tegen kan. 
 • Ongeveer 7% van de vrouwen geeft de voorkeur aan een elektrisch scheerapparaat om ongewenste haartjes te verwijderen. De scheerkop glijdt zacht over de huid en scheert het haar precies bij het oppervlak van de huid weg. Dit is eenvoudig en snel, maar moet al na 2-3 dagen herhaald worden.
 • Als je het lichaamshaar permanent wilt verwijderen, kun je een laserbehandeling overwegen. Hierbij worden lichtimpulsen gegeven die diep in de huid doordringen, en de haarwortel verwarmen en vernietigen. De huid en het weefsel raken niet beschadigd door de behandeling. Maar dit soort behandelingen mag alleen worden uitgevoerd door een ervaren professional of dermatoloog.

Gebruik altijd gel of schuim

Hoeveel haast je ook hebt, je moet altijd scheergel of -schuim gebruiken als je nat scheert. Dit zorgt ervoor dat zich een laagje op de huid vormt waardoor het mes gladder over de huid heen gaat. Ze bevatten meestal ook ingrediënten die de huid kalmeren voordat er geschoren wordt. Als je dergelijke producten gebruikt voor het ontharen, zal je de huid niet beschadigen met rode of geïrriteerde plekjes als gevolg en heb je plezier van een prachtige gladde en zijdezachte huid. 
Onze tip voor het epileren en waxen is dat dit het beste werkt als de huid droog en vetvrij is. Dus breng 24 uur van tevoren geen crème aan op de plekken die je wilt epileren.

Maar wees voorzichtig en onthoud:

Iedere ontharingsmethode vormt een extra belasting voor de huid. Daarom is het nog belangrijker om je huid goed op het ontharen voor te bereiden en om na afloop met liefde te behandelen.
Scheermes voor de oksels

Voor het beste resultaat moet de huid droog en vetvrij zijn

Als je wax gebruikt om te ontharen, kun je het beste een dag van tevoren geen crème aanbrengen op de te behandelen plekken. De wax hecht beter op een droge, vetvrije huid. Zelfs met ontharingscrème of ontharingsgel is het beter om geen crème

Na: de huid heeft verzorging nodig

Ga direct na het ontharen niet in de volle zon liggen. Hierdoor kan irritatie, veroorzaakt door overmatig transpireren, worden voorkomen.

Kleine ontharingstips

 • Veelvuldig ontharen zorgt voor extra belasting van de huid en verwijderd vocht en vet. 
 • Het is belangrijk om een goede laag crème op de huid aan te brengen na het ontharen. Onze tip: kies een bodylotion met kalmerende ingrediënten als kamille of panthenol – zoals Sensitive Body Lotion of Repair & Care Body Lotion
 • De huid van de oksels is extra gevoelig en droogt snel uit of raakt snel geïrriteerd. Hierdoor kun je last krijgen van jeukende oksels. Een deodorant kan na het ontharen helpen: Double Effect Anti-Transpirant Spray met avocado-extracten kan irritatie van de huid voorkomen.
 • Ingegroeide haartjes zijn vervelend maar een veelvoorkomend gevolg van ontharen. Regelmatig scrubben voorkomt dat dode huidcellen de haarschacht verstoppen waardoor er een nieuw haartje kan groeien. Onze tipCreme Peeling zorgt ervoor dat de huid mooi glad wordt ook als je nog onder de douche staat.