handen wassen

Was je handen goed: instructies & tips

VERZORGINGSROUTINE VOOR EEN SCHONE EN EEN ZACHTE HUID
Wanneer en hoe vaak moeten de handen eigenlijk gewassen worden? Ontdek hier onze stap-voor-stap instructies om goed je handen te wassen en kom erachter waarom het zo belangrijk is om je handen te reinigen.

STAPSGEWIJZE INSTRUCTIES: HOE JE JE HANDEN GOED KUNT WASSEN EN HOE JE INFECTIES KUNT VOORKOMEN

Is je handen wassen het makkelijkste ter wereld? Dit is een veelvoorkomend misverstand, want ziekteverwekkers kunnen alleen worden verwijderd als je je handen grondig wast. Volg het stappenplan voor écht schone handen!

Was met stromend water

Houd je handen onder stromend water en maak ze goed nat. De ideale temperatuur is zo warm als nodig, maar zo koud als je aankan. Te warm water beschadigt de tere huid waardoor je handen vervolgens uitdrogen.

Laat de zeep goed schuimen

Kies voor vloeibare- of een stuk zeep en wrijf in je natte handpalmen tot het schuimt. Voor vloeibare zeep: één pompdruk is voldoende. Te veel zeep gebruiken kan geen kwaad, maar het maakt je handen niet nóg schoner.

Inzepen met de juiste bewegingen

Zeep je handen goed in met cirkelvormige bewegingen en met lichte druk: tussen de vingers, op de vingertoppen, op de bovenkant van je handen en de handpalmen. Neem minstens 20 tot 30 seconden de tijd om je handen in te zepen. Hierdoor worden ziektekiemen en bacteriën zorgvuldig verwijderd.

Vergeet het gebied tussen de vingers niet

Let er vooral op dat je het gebied tussen je vingers ook wast. Om dit te doen, haak beide handen aan elkaar en beweeg de vingers heen en weer in de ruimtes tussen de andere hand. Denk ook aan je duimen.

Spoel je handen grondig af

Spoel het schuim volledig af. Trouwens: Het is een mythe dat het nutteloos is je handen te wassen zonder zeep, maar wassen zonder zeep is minder effectief. Als je alleen de mogelijkheid hebt om zonder zeep te wassen, houd dan je handen minimaal 30 seconden onder warm stromend water.

Droog je handen zorgvuldig

Droog vervolgens de handen en de ruimtes tussen de vingers met een zachte handdoek. Niet wrijven, maar deppen om de tere huid niet te irriteren. Vergeet niet om de handdoek regelmatig te vervangen (bijv. ten minste eenmaal per week in een eenpersoonshuishouden).

Breng ten slotte handcrème aan

Idealiter moet je je handen na elke wasbeurt insmeren, omdat belangrijk huidvet wordt verwijderd. Het opnieuw aanbrengen van handcrèmes draagt bij aan de ondersteuning van de eigen regeneratieprocessen van de huid. Zo verminder je de kans op droge handen!

TIPS OM GOED JE HANDEN TE WASSEN EN VERZORGEN

Om te voorkomen dat de huid uitdroogt als gevolg van het wassen, is het essentieel om de juiste zeep en rijke nazorg te kiezen.

Hoe vind je de juiste handzeep en -crème?

Zorg bij de aankoop van handzeep ervoor dat je kiest voor zeep met een zo zacht mogelijke formule. Deze producten tasten de natuurlijke zuurmantel van de huid minder aan. Het is het beste om een zeep te kiezen die natuurlijke huidverzorgingsoliën bevat om te voorkomen dat je handen uitdrogen. Als je een bijzonder gevoelige huid hebt, moet je ook letten op het label "pH-neutraal".

Heb je liever zeepblok of vloeibare zeep?

Voor je huid maakt het niet uit of je vloeibare zeep of een blok zeep gebruikt. Maar: In openbare gelegenheden, waar veel mensen hun handen wassen, is het aan te raden om de voorkeur te geven aan vloeibare zeep. Omdat meer bacteriën de neiging hebben zich op te hopen op blokken zeep.

Welke handcrème past bij jou?

Afhankelijk van hoe vaak je je handen wast, bijvoorbeeld om professionele redenen, en hoe droog ze zijn, zijn verschillende crèmes geschikt:

 • Een extra rijke handcrème voor gebarsten handen heeft een herstellend effect en versnelt de genezing.
 • Een handcrème voor de normale huid is ideaal om de handen en nagels in goede conditie te houden.
 • Voor mensen die achter de computer werken of belangrijke documenten behandelen, is een snel absorberende crème bijzonder praktisch. Het laat geen vette vingerafdrukken achter.
 • Een anti-aging handcrème verrijkt met Q10 kan helpen om huidveroudering van de handen te voorkomen.
 
handcreme

Waarom is het zo belangrijk om de crème aan te brengen na het wassen van je handen?

Bij elke wasbeurt verwijder je niet alleen vuil maar ook beschermende huidoliën. Daarom is het belangrijk om verzorgende zepen te gebruiken en na elke wasbeurt een handcrème aan te brengen. Zo ondersteun je het regeneratieproces van de huid en houd je je handen soepel.

WAAROM HANDEN WASSEN ZO BELANGRIJK IS

Iedereen weet het: handen wassen is een must. Maar hoe vaak, hoe lang en waarom moet je je handen wassen?

De juiste handhygiëne beschermt ons

We gebruiken onze handen de hele dag en hebben met onze handen veel contact met andere mensen en voorwerpen. Of we ons nu vasthouden in de metro, op een smartphone typen of onze neus snuiten met een zakdoek: bacteriën en ziektekiemen worden achtergelaten op onze handen door het aanraken van oppervlakten.

Door onze handen regelmatig en goed te wassen, ontdoen we ons van potentiële ziekteverwekkers. Dit is belangrijk voor onze gezondheid. Want bijna 80 procent van alle ziekten wordt via de handen overgedragen - vooral maagdarminfecties, bindvliesontsteking en de griep.

Tegelijkertijd kunnen bacteriën en vuil door de handen naar de huid van het gezicht dringen en puistjes veroorzaken.

Echter, het wassen van de handen belast de huid te vaak en droogt deze uit. Daarom moet je na elke wasbeurt een crème op je handen aanbrengen.

Denk eraan om je handen te wassen wanneer je:

 • … een toilet bezoekt.
 • … je neus moet snuiten of niezen.
 • ... contact hebt gehad met zieke mensen.
 • ... dieren aait.
 • … het vuilnis buiten zet.
 • ... make-up op gaat doen.
 • ... in contact komt met voedsel, bijvoorbeeld, voor het koken.
 • … en vooral als je rauw vlees of rauwe vis hebt aangeraakt.
 • ... in de tuin hebt gewerkt. 
 • ... thuis aankomt van openbare plekken.
 

Dubbel plezier: samen handen wassen

Maak er een gewoonte van dat je kinderen hun handen regelmatig wassen. Een tip: samen je handen wassen maakt het een stuk leuker!

Handen desinfecteren als je verkouden bent?

Of het nu gaat om een verkoudheid of een griepje: als we ziek zijn, brengen we de ziektekiemen via onze handen over. Maar moeten we hierdoor onze handen desinfecteren? Het is altijd goed om je handen te desinfecteren, maar in de meeste gevallen is een grondige handwas voldoende. Schudt liever gedurende deze tijd geen handen.

Wanneer moet ik mijn handen desinfecteren?

Wie in het dagelijks leven zijn handen regelmatig en grondig wast, doet al genoeg voor de handhygiëne. Het aantal ziektekiemen wordt aanzienlijk verminderd - en daarmee het risico op infectie.

Dus wanneer en waarom de handen desinfecteren?

In medische voorzieningen zoals ziekenhuizen is het desinfecteren van de handen essentieel om de verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen. Dit geldt vooral voor het verplegend en medisch personeel. Maar ook als bezoeker bescherm je op deze manier patiënten, die meestal een verzwakt immuunsysteem hebben en daardoor vatbaar zijn voor infectieziekten. Als je thuis voor een familielid zorgt, bespreek dan met je huisarts of het verstandig is om je handen te ontsmetten.