Ontstoken oog | NIVEA

GEZWOLLEN OOGLEDEN: OORZAKEN EN TIPS

Ineens kun je er last van hebben: een gezwollen ooglid. Soms heb je dikke ogen na het slapen, een andere keer ontstaan gezwollen ogen gedurende dag. Waar komt een gezwollen ooglid precies vandaan? En natuurlijk: hoe kom je er weer vanaf? NIVEA geeft tekst en uitleg!

EEN GEZWOLLEN OOGLID IS NIET ALTIJD EEN ONTSTOKEN OOGLID

Allereerst goed om te weten: een gezwollen ooglid is niet automatisch ook een ontstoken ooglid. Dikke oogleden ontstaan doordat de ogen geïrriteerd raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waar je later meer over leest. Een ontstoken oog is er in diverse vormen, zoals blefaritis. Bij deze oogontsteking worden de ogen vaak droog en geïrriteerd, maar dit hoeft niet automatisch ook te leiden tot gezwollen oogleden. Soms ontstaat er alleen roodheid rondom de ogen.
Blefaritis | NIVEA

DE OORZAKEN VAN DIKKE OOGLEDEN

Een gezwollen ooglid kan verschillende oorzaken hebben. Zoals gezegd ontstaan dikke ogen vaak vanuit een irritatie. Dit zijn mogelijke oorzaken van geïrriteerde oogleden:

 • Slaaphouding
  Heb je dikke ogen na het slapen? Dan is je slaaphouding misschien de oorzaak van die opgezwollen ogen. Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen, kan er vocht opgebouwd worden in de huid rondom je ogen. Hierdoor krijg je dikkere oogleden.
 • Contactlenzen
  Je ogen kunnen geïrriteerd raken door het dragen van contactlenzen, met als gevolg dikke oogleden. Draag je contactlenzen dus niet te lang. Ook kunnen oogdruppels helpen.
 • Gezwollen oogleden door allergie
  Een allergie heeft direct effect op de ogen: ze gaan jeuken en de oogleden worden dik. Denk maar eens aan opgezwollen ogen bij hooikoorts.
 • Droge huid
  Een droge huid draagt bij aan irritaties, zeker rondom de dunne huid bij je ogen. Op deze manier kun je last krijgen van gezwollen ogen.
 • Levensstijl
  Je ogen kunnen oververmoeid raken en op die manier dikker worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je de hele dag achter een scherm zit te werken of als je veel op je telefoon zit.
 • Verkoudheid
  Je ogen kunnen ook dikker worden op het moment dat je verkouden bent.
 • Voeding
  Deze had je misschien niet verwacht, maar ook voeding heeft invloed op gezwollen oogleden. Alcoholconsumptie en zout zorgen ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor de zwelling rondom je ogen langer zal blijven zitten.
 • Restjes make-up
  Haal je make-up er niet goed af, dan kan dat de huid gaan irriteren en uiteindelijk gezwollen ogen veroorzaken. Zorg er dus voor dat je make-up goed verwijdert voordat je gaat slapen.
 • Crèmes of andere producten
  Er kunnen ook bepaalde ingrediënten in je crème of andere verzorgingsproducten zitten waar je huid niet zo goed tegen kan. Ook dit kan gezwollen oogleden veroorzaken. 

GEÏRRITEERDE OOGLEDEN, WAT KUN JE ERAAN DOEN?

De oplossing van een gezwollen ooglid hangt samen met de oorzaak. Het is dus belangrijk om eerst te weten waar jouw dikke oogleden vandaan komen voordat je dit kunt verhelpen. Komen jouw opgezwollen ogen voort uit een droge huid, dan kunnen hydraterende producten de oplossing zijn. Een moisturizer kun je ook goed bij de ogen smeren, zoals een hydraterende dagcrème. Of gaat je make-up er niet goed af met je huidige reinigingsproducten? Dan hebben je ogen baat bij een andere make-up reiniging. Die hebben we ook voor je!
Gezwollen ooglid | NIVEA
Dikke oogleden

OEFENINGEN VOOR GEZWOLLEN OGEN

Er zijn ook oefeningen die je kunt om dikke ogen tegen te gaan. Deze ontspanningsoefeningen werken vooral als de oorzaak van je gezwollen ooglid oververmoeidheid is. Zo kun je gedurende de werkdag of tv kijken af en toe even wegkijken van het scherm. Dit geeft je ogen rust en zo raken ze minder snel geïrriteerd. Of doe je handen even voor je ogen, zodat je ogen alleen maar duisternis zien. Dit helpt de ogen ook te ontspannen. En wat dacht je van een oogmassage? Doe je ogen dicht en druk zachtjes met je vingertoppen op je oogleden. Maak vervolgens enkele seconden cirkelvormige bewegingen en herhaal dit een paar keer. Als je deze oefeningen in je systeem hebt, scheelt dat veel voor je ogen! Zo verklein je ook de kans op geïrriteerde oogleden.
Dikke oogleden | NIVEA

GEEN DIKKE OOGLEDEN, MAAR HANGENDE OOGLEDEN

Sommige mensen hebben niet direct last van gezwollen ogen, maar wel van hangende oogleden. Dit komt met name voor bij mensen die wat ouder worden. De huid verslapt, zo ook bij de ogen. Dit heet dermatochalasis. Natuurlijk zijn er manieren om huidveroudering tegen te gaan, bijvoorbeeld door vroeg te beginnen met het smeren van verzorgende crèmes.