Man bun

DE ULTIEME MAN BUN GIDS

De man bun is een van de populairste hairstyles voor mannen op dit moment. Maar waar komt de man bun precies vandaan? Welke stijlen zijn er? En hoe verzorg je het? Ontdek alle ins en outs over dit knotje bij mannen.

man bun

WAT IS EEN MAN BUN?

Een man bun is een trendy en praktisch kapsel voor mannen met halflang tot lang haar. Afhankelijk van de stijl, voorkeur en gelegenheid zit de knot losjes of juist strak. Daarnaast kan hij worden geplaatst achter of boven op het hoofd.

De man bun is gemakkelijk te combineren met een chique, sportieve of juist casual look. Het is een simpele manier om het gezicht en de hals vrij te houden van haar. Ideaal bij hoge temperaturen of als je zweet bij het sporten. Maar zo’n knot kiezen mannen niet alleen omdat het praktisch is, ook omdat het een populair en makkelijk te stylen kapsel is.

DE OORSPRONG VAN DE MAN BUN

De man bun lijkt iets te zijn van afgelopen jaren, maar het tegendeel is waar. De mannenknot is te traceren tot het Chinese terracotta leger in 210 voor Christus, ten tijde van de eerste keizer van China. Maar ook de Vikings 1000 jaar geleden en de Japanse samoerai in de 12e tot 19e eeuw droegen hun haar regelmatig in een knot.

Net als lichaamshaar gebeurt het ook met haarstijlen dat ze onderhevig aan modegrillen zijn: het ene moment is het hip, het andere moment is het uit. Tegenwoordig is de man bun weer helemaal terug van weggeweest, wat onder andere te danken is aan populaire series als ‘Game of Thrones’ en ‘Vikings’.

Man bun

HOE STYLE JE EEN MANNENKNOTJE?

Een man bun, is dat niet gewoon een knotje bij een man? Ja en nee. Het is inderdaad een knot, maar er zijn wel veel verschillende stijlen. Denk bijvoorbeeld aan een hoge knot of juist een man bun met undercut. Bekijk hieronder de meest populaire man bun hairstyles.

MAN BUN HAIRSTYLES

VOLLE KNOT

Dit is waarschijnlijk de meest populaire man bun die er is. Het is een relatief simpele knot: al het haar wordt bij elkaar gebonden op de kruin.

TOP KNOT

Dit is nog niet een volledige man bun. Bij de top knot is het haar nog niet lang genoeg om volledig in een knot te binden. Meestal bestaat de top knot uit alleen haar van boven op het hoofd, de rest van het haar aan de zij- en achterkant hangt nog los. Gelukkig groeit het haar snel en zal het niet lang duren voordat al je haar in een knot kan worden gebonden.

LAGE KNOT

De lage knot lijkt op de volle knot, maar wordt lager op het hoofd vastgebonden. Hier moet het haar wat langer voor zijn. Het kan redelijk losjes worden samengebonden en zit dan nog steeds in positie: ideaal als je een strakke knot niet lekker vindt zitten.

HOGE KNOT

Bij de hoge knot draag je al je haar boven op je hoofd. Het is een goede stijl voor overdag, maar kan ook ideaal zijn als je jouw haar droog wilt houden tijdens het douchen. Of als je wilt voorkomen dat je haar ’s nachts in de klit raakt tijdens het slapen.

MAN BUN & UNDERCUT

Bij een man bun met undercut is het haar aan de achter- en zijkanten weggeschoren. Hierdoor valt de knot nog meer op.

MAN BUN & STAART

Bij een man bun met staart is het haar over het algemeen langer. Het wordt op de reguliere manier in een knot gebonden, maar de haar uiteinden worden niet meegenomen. Deze blijven loshangen, waardoor ze lijken op een paardenstaart.

STAPPENPLAN VOOR EEN SNELLE MAN BUN

1 STAP 1

Zorg ervoor dat je haar geborsteld is en er geen enkele klit in zit.

2 STAP 2

Doe om je ene pols een haarelastiekje. Pak je haar vast op de hoogte dat je jouw knot wilt hebben. Doe dit met de hand waar het elastiekje zit.

3 STAP 3

Gebruik je andere hand om alle losse haren naar achter te strijken en bij de rest van het haar in je hand met haarelastiekje te voegen.

4 STAP 4

Heb je al je haar vast? Laat het elastiekje over je hand om al je haar glijden, draai het om en haal je haar er tot halverwege doorheen.

5 STAP 5

Wil je een strakkere man bun? Haal je haar er de tweede keer dan ook helemaal doorheen, draai het elastiekje nogmaals om haal je haar er dan tot halverwege doorheen.

6 STAP 6

Is je haar te lang voor deze lus-methode? Volg dan alle stappen tot en met de derde stap. Draai al je haar rond en wikkel het tot een ‘slakkenhuisje’ op je hoofd. Zet het dan vast met een elastiekje.

ZO VERZORG JE JOUW MAN BUN HAIRSTYLE

Nu je weet hoe je jouw man bun moet stylen, is het ook belangrijk dat je weet hoe je het moet verzorgen. Lang haar vraagt om extra goede verzorging om het gezond te houden. Volg daarom onderstaande stappen op om jouw haar er stralend uit te laten zien. Tip: haal ook regelmatig je haar uit de knot. Schud het, probeer verschillende stijlen en draag het soms ook los. Zo komt er niet te veel druk op jouw hoofdhuid te staan, doordat je jouw haren altijd op dezelfde strakke manier opgebonden hebt.

WAS JE HAAR

Was je haar regelmatig (maar niet te vaak!) met een milde shampoo. Wees niet te hardhandig, maar masseer je hoofdhuid. Wissel koud en warm water met elkaar af voor een goede doorbloeding van de huid, wat ook een gunstig effect op je haarwortels heeft.
Man bun hairstyle

VOED JE HAAR

Gebruik een conditioner die je op de lengte en in de punten van de je haar aanbrengt. Vermijd hierbij de haarwortels bovenop je hoofd – dit maakt het haar alleen maar vet. Voed je haar ook wekelijks met een haarmasker of haarbehandeling. Dit geeft je haar intensieve voeding en houdt het gezond en sterk.
Man bun hairstyle

DROOG JE HAAR

Wikkel je haar in een handdoek en knijp voorzichtig het vocht eruit. Wrijf niet te hard met een handdoek over je haar, daarmee beschadig je het alleen maar. Idealiter laat je jouw haar door de lucht drogen. Lukt dit niet? Gebruik dan altijd eerst een hittebeschermende spray voordat je jouw haar föhnt.
Man bun hairstyle

DROOG JE HAAR

Wikkel je haar in een handdoek en knijp voorzichtig het vocht eruit. Wrijf niet te hard met een handdoek over je haar, daarmee beschadig je het alleen maar. Idealiter laat je jouw haar door de lucht drogen. Lukt dit niet? Gebruik dan altijd eerst een hittebeschermende spray voordat je jouw haar föhnt.
Man bun hairstyle

BORSTEL JE HAAR

Het beste is om jouw haar pas te borstelen als het droog is. Nat haar kammen vergroot de kans dat je haar breekt. Begin bij de haarpunten en werk langzaam omhoog. Borstel je haar regelmatig, ook op dagen dat je het niet wast, om klitten te voorkomen.
Man bun hairstyle

STYLE JE HAAR

Kies jouw favoriete man bun hairstyle en bind je knot vast. Gebruik hiervoor een elastiekje zonder metaal of zelfs een spiraal-elastiekje. Deze beschadigen jouw haar minder dan een traditioneel elastiekje met metaal.