Gezichtshaar verwijderen

GEZICHTSHAAR
VERWIJDEREN BIJ VROUWEN

Over het algemeen hebben vrouwen geen zichtbare snor of baard. Maar het kan toch gebeuren dat je er last van hebt: gezichtshaar. Het is niet erg, maar misschien ben je die haartjes toch liever kwijt dan rijk. In dat geval zijn er verschillende methodes om te ontharen. Lees waarom sommige vrouwen last van zichtbaar gezichtshaar hebben, hoe je het kunt verwijderen en wat de juiste nazorg inhoudt.

HOE ONTSTAAT GEZICHTSHAAR BIJ VROUWEN?

Iedere vrouw heeft haar in het gezicht. Maar waar het bij de een hele lichte donshaartjes zijn, heeft de ander last van zichtbare, donkerdere haren. Wat voor haren jij hebt – nu of in de toekomst – kan van verschillende factoren afhankelijk zijn.

Gezichtsbeharing vrouwen

OORZAKEN VAN OVERBEHARING IN HET GEZICHT VAN VROUWEN

  • Hormonen: bij sommige hormonale stoornissen, nieraandoeningen of de aandoening hirsutisme heb je te veel van het mannelijke hormoon testosteron. Dit zorgt ervoor dat gezichtshaar stugger, donkerder en daardoor zichtbaarder wordt.
  • Medicatie: enkele medicijnen (voor bijvoorbeeld reuma en epilepsie) verstoren de hormoonbalans. Het resultaat? Een teveel aan testosteron en dus gezichtshaar.
  • Menopauze: heb je nu lichte donshaartjes in je gezicht, dan kan het zo zijn dat je later alsnog donkerdere haren krijgt. Dat zit namelijk zo: tijdens de menopauze neemt de productie van oestrogeen af. Testosteron krijgt meer overhand en is verantwoordelijk voor haargroei op onder andere de kin en bovenlip.
  • Genen: niet in alle gevallen zijn hormonale veranderingen de reden van gezichtsbeharing bij vrouwen. Ook genen kunnen een rol spelen. Benieuwd of jij kans maakt op gezichtsbeharing, nu of in de toekomst? Kijk dan eens naar je moeder en grootmoeder.

GEZICHTSONTHARING: VERSCHILLENDE MANIEREN

Langdurig resultaat, gemak, pijnloos… Er zijn verschillende manieren voor gezichtsontharing bij vrouwen. Ontdek hieronder wat de voor- en nadelen zijn van de meest gebruikte methodes en welke er bij jou past.

Gezicht harsen

GEZICHT WAXEN

Het is even doorbijten, maar het waxen van je gezicht zorgt ervoor dat de haartjes drie tot vier weken wegblijven. Dat komt doordat de haar met haarwortel en al eruit wordt getrokken. Het nadeel van jouw kin of bovenlip harsen is wel dat de haartjes minimaal een halve centimeter lang moeten zijn. Alleen zo hechten ze goed aan de waxstrip. Dat betekent dat je dus enkele dagen zichtbare gezichtsbeharing hebt voordat je deze ontharingsmethode kunt gebruiken.

Gezichtsbeharing verwijderen

GEZICHT EPILEREN

Niet alleen je wenkbrauwen kun je epileren, ook je overige gezichtshaar kan op deze manier verwijderd worden. Heb je last van een enkele haar? Dan is een pincet makkelijk en efficiënt. Bij meer haren wordt dit een tijdrovend klusje. Dan is een speciale gezichtsepilator een ideale manier om te ontharen. Hiermee wordt het grootste gedeelte van de losse haren eruit getrokken, waardoor ze drie tot vier weken wegblijven. De enkele haar die niet door de epilator wordt geplukt, trek je er met een pincet uit. Ook kun je jouw gezichtshaar laten epileren bij de schoonheidsspecialiste met een speciale draadtechniek. Hierbij rollen twee gedraaide draden over de huid, waardoor het haar vast komt te zitten en eruit wordt getrokken.

Gezichtsontharing

GEZICHT LASEREN

Wil je een meer permanente oplossing voor het verwijderen van jouw gezichtshaar? Laat ze dan verwijderen met een laser. Het licht bereikt via de melanine de haarwortels, waar het wordt omgezet in warmte die de haarwortels vernietigt. Na ongeveer 20 dagen vallen de haren uit. Je bent echter niet na een behandeling klaar. Afhankelijk van de methode, haar- en huidtype heb je 5 tot 10 sessies nodig voor zichtbaar resultaat. Houd er ook rekening mee dat laserbehandeling vooral goed werkt voor dik, donker haar. Doordat het licht via de melanine naar de haarwortels wordt vervoerd, werkt blond of grijs haar nauwelijks.

 Donshaartjes gezicht

GEZICHT ONTHAREN MET CRÈME

Een ontharingscrème vernietigt de binnenste haarstructuur, waardoor de fijne haartjes loskomen van de wortel. Het is aan te raden om een speciale crème voor het gezicht te kopen. Deze bevatten mildere ingrediënten. De geur is wel vrij sterk, dus je moet even doorbijten aangezien je het direct onder je neus smeert. Het gezichtshaar groeit relatief snel terug, maar de behandeling is wel volledig pijnloos.

Gezicht scheren dames

GEZICHT SCHEREN

Misschien heb je de neiging om jouw gezicht te scheren, als snelle oplossing voor die gezichtsbeharing. Toch is het beter om dit niet te doen. Doordat de terugkomende haren nog niet door de zon zijn gebleekt, zijn ze donkerder. Het geschoren haar verliest het zachte uiteinde. Het resultaat? Harde stoppels, die ook nog eens snel terugkomen. Dagelijks scheren wordt dus routine. Ook heb je kans dat je scheerbultjes krijgt, waardoor de gezichtsbeharing alleen maar meer opvalt. Geen goed idee, dus.

Gezichtsontharing vrouwen

GEZICHTSHAAR BLEKEN

Het is niet altijd nodig om te kiezen voor gezichtsontharing. Zijn de haartjes dun? Dan zijn ze ook gemakkelijk te bleken, waardoor ze nauwelijks zullen opvallen. Let er wel op dat waterstofperoxide agressief kan zijn voor de huid. Test daarom wat product in de holte van je arm te smeren. Mocht je erop reageren, dan loop je niet direct rond met een rode bovenlip.

VERZORGING NA HET ONTHAREN VAN JE GEZICHT

Welke methode je ook gebruikt om je gezicht te ontharen, goede nazorg is altijd belangrijk. Gebruik een verzorgingsproduct dat hydrateert en gemakkelijk op de huid kan worden aangebracht, zodat deze niet geïrriteerder raakt. Een lichte dagcrème is een goede optie.

Tip: voer de gezichtsontharing ’s avonds uit. Zo kan je huid rusten en herstellen gedurende de nacht. Mocht je huid rood zijn, dan heeft dit voldoende tijd om weg te trekken voordat je weer de deur uit moet. Mocht je toch overdag jouw gezicht ontharen, gebruik dan minimaal een halve dag geen make-up op de onthaarde huid.

Voorkom ingegroeide haartjes door na drie dagen een zachte peeling uit te voeren. Hiermee verwijder je dode huidcellen en houd je de groeikanalen van de haren vrij.

Gezichtsontharing dames