Plezier in de zon met de juiste zonbescherming


GENIET VAN ZORGELOZE DAGEN IN DE ZON
We worden er blij van als de zon schijnt. De energie van de zon beheerst ons leven: daardoor groeien de gewassen, krijgen we het warm en worden de essentiële functies van ons lichaam beïnvloed. Geniet van de pracht van de zon met de juiste zonbescherming.

Huid en zonlicht

Het geheim van een prachtige teint: de zon

Tegenwoordig is een gezonde, zongebruinde huidskleur de standaard. Je huid kleurt omdat UV-licht de huid stimuleert om een pigment, melanine genaamd, aan te maken. 
De taak van melanine: het beschermen van onze huid tegen schade door UV-straling door onze huidcellen een effectieve bescherming te bieden. Een prachtige teint is daarom slechts een bijkomend aspect van een veel groter beschermingsplan. Worden alle mensen even snel bruin? Nee – bepaalde pigmentvormende cellen zijn verantwoordelijk voor het bruiningsproces. Hoe groter in aantal, hoe actiever en meer verdeelt deze cellen zijn, des te sneller en intensiever word je bruin. Het aantal van deze cellen is genetisch bepaald, en we kunnen helaas weinig invloed uitoefenen op het bruiningsproces van onze huid.

Lees hier meer over de effecten van de zon.

De natuurlijke bescherming van onze huid

Onze huid kleurt bij blootstelling aan de zon, omdat UV-licht de huid stimuleert om een pigment, melanine genaamd, aan te maken. De taak van melanine is het beschermen van bijvoorbeeld onze gezichtshuid tegen schade, veroorzaakt door UV-straling, door onze huidcellen een effectief beschermend schild te geven. 

Om te kunnen garanderen dat onze huid ook op de lange duur mooi blijft, moeten we de huid altijd beschermen tegen zonlicht. 

Lees hier alles over NIVEA SUN-beschermingsproducten.

Onze huidlagen

Ons eerste beschermende schild: de opperhuid

De opperhuid is de buitenste laag van de huid. Deze is belangrijk voor ons immuunsysteem. Verder wordt hier ook melanine geproduceerd, de substantie die verantwoordelijk is voor het bruin worden van onze huid.

Onze huidlagen

De dermis bepaalt hoe jong we er uitzien

De tweede laag van onze huid heet de dermis. Deze is dikker dan de opperhuid (tot 2,4 mm) en verantwoordelijk voor de elasticiteit en soepelheid van onze huid.

Onze huidlagen

De warmteopslag van onze huid vindt plaats in de subcutis

De onderste van de drie huidlagen is de subcutis. Deze laag bestaat uit bindweefsel en vetcellen, die ons lichaam warm houden en een belangrijke rol spelen bij de energieopslag.


EFFECTEN VAN DE ZON ZONDER ZONBESCHERMING

VERBRANDEN

Als de huid wordt blootgesteld aan overmatige UVB-straling, kan deze verbranden. Dit resulteert in een onaangenaam warm en branderig gevoel en mogelijk ook blaren: de beschadigde of verbrande huid laat dan los. 
Verbranden kan erg snel gaan en zonder dat je het opmerkt. Pas 6 tot 24 uur later wordt dit zichtbaar, maar dan is het kwaad al geschied. De reactie van de huid kan echter enkele dagen aanhouden. 
Erg belangrijk – niet vergeten: elke keer dat je verbrandt, wordt de huid beschadigd. Herhaaldelijk verbranden verhoogt het risico op huidkanker.

HUIDKANKER

Het huideigen herstelmechanisme biedt slechts compensatie voor de schade veroorzaakt door UV-stralen. 
Wat we niet mogen vergeten wanneer we van de zon genieten: te veel UV-straling beschadigt de DNA-structuur van onze huid, wat kan leiden tot huidkanker. Ondanks dat UVB-straling de belangrijkste oorzaak is van huidkanker, kan UVA-licht hier ook aan bijdragen.

HET VEROUDERINGSPROCES VAN DE HUID

Wanneer UVA-straling de huid bereikt, versnelt het verouderingsproces van de huid aanzienlijk door de vernietiging van het collageen-/elastinenetwerk. De huid verliest zijn elasticiteit, wordt droog, ruw en er ontstaan rimpels. Dat is nog een reden waarom het zo belangrijk is om een dagcrème met een beschermingsfactor te gebruiken,  vooral wanneer je een gevoelige huid hebt. Op deze manier is de huid iedere dag beschermd tegen de zon. 
In combinatie met een antiveroudering-verzorgingsproduct, biedt de beschermingsfactor een goede bescherming tegen het verouderingsproces dat door de zon wordt veroorzaakt.

Verzorg en bescherm je huid tegen de zon