Minerale olie in cosmetica

Minerale oliën in cosmetica

Wat zijn dat? Waar worden ze gebruikt? En hoe werken ze?
Alles wat je moet weten over het gebruik van minerale olie. De verschillende functies en eigenschappen en waarom je NIVEA-producten met minerale oliën zonder zorgen kunt gebruiken.

Zijn producten die minerale oliën bevatten veilig?

Minerale oliën gaan uitstekend samen met de huid en bevatten hydraterende, beschermende en grondig reinigende eigenschappen.

Is minerale olie kankerverwekkend?
Nee. Diverse onderzoeken bevestigen dat er geen kankerverwekkende effecten zijn verbonden met minerale oliën van de kwaliteit die wordt gebruikt in cosmetica. Deze kunnen worden ingezien op de website van het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA), op het tabblad Toxicologische carcinogene informatie.

Dringen minerale oliën in de huid?

De minerale oliën die worden gebruikt in cosmeticaproducten hebben een hoge viscositeit en kunnen de huid niet binnendringen vanwege hun fysieke/chemische eigenschappen. Dat hebben testen van de afgelopen jaren uitgewezen. De olie blijft op de huid en beschermt deze tegen vochtverlies zonder af te sluiten. Tegelijkertijd hebben de minerale oliën een waterbestendige functie.

Welke producten zouden consumenten moeten vermijden als ze niet zeker zijn?

Alle cosmetische producten en hun bestanddelen, die verkrijgbaar zijn in Duitsland en de EU, zijn veilig en kunnen zonder problemen worden gebruikt.

De veiligheid van onze klanten staat voorop

Alle grondstoffen die worden gebruikt in cosmetische producten zijn uitgebreid getest en voldoen aan de hoogste standaarden op gebied van zuiverheid, kwaliteit en veiligheid.

Deze vereisten zijn natuurlijk ook van toepassing op de grondstoffen voor cosmetica die gebaseerd zijn op minerale olie. We gebruiken alleen zeer verfijnde en hoogwaardige minerale oliën van farmaceutische kwaliteit.

Klanten kunnen daarom NIVEA-producten met minerale oliën gebruiken zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken. Waarom worden minerale oliën gebruikt in cosmetische producten?

Minerale olie wordt in verschillende vormen gebruikt in cosmetica, bijvoorbeeld als vloeibare olie of als vaste was. Ze zijn bijzonder goed geschikt voor veel cosmetische producten omdat ze uitstekend samengaan met de huid, en door hun onderscheidende hydraterende, beschermende en grondig reinigende kwaliteiten. Ook vormen ze een laag op de huid en hebben ze waterbestendige eigenschappen.

Daarnaast kunnen ze een bepaalde stevigheid aan het cosmetische product geven en de huid beschermen tegen vochtverlies.

Zijn producten die minerale oliën bevatten veilig?

Ja, producten die minerale oliën bevatten zijn veilig. Zelfs het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung is in een recentelijke beoordeling tot de conclusie gekomen dat ‘minerale oliën in cosmetische producten niet schadelijk zijn voor de gezondheid van consumenten'.
Consumentenveiligheid staat bij NIVEA zeer hoog in het vaandel. Alle grondstoffen die worden gebruikt in cosmeticaproducten moeten uitgebreid zijn getest en voldoen aan de hoogste standaarden op gebied van puurheid, kwaliteit en veiligheid. Deze vereisten zijn natuurlijk ook van toepassing op de grondstoffen voor cosmetica die gebaseerd zijn op minerale olie.

Achtergrondinformatie:

NIVEA gebruikt in zijn producten alleen zeer verfijnde en hoogwaardige minerale oliën. De gebruikte minerale oliën voldoen aan uitgebreide wettelijke regelgevingen, zoals de verordening betreffende cosmetische producten van de EU. De kwaliteitsrichtlijnen zijn gebaseerd op de richtlijnen van de European Pharmacopoeia. Het resultaat is dat de gebruikte minerale oliën van farmaceutische kwaliteit zijn. De hoge vereisten op het gebied van kwaliteit en puurheid van de minerale oliën die altijd van toepassing zijn geweest, zijn sinds 2004 ook vastgelegd in de aanbevelingen van COLIPA (nu: Cosmetics Europe). Voordat de cosmetische producten op de markt worden gebracht, worden alle producten ook getest en beoordeeld in een uitgebreid veiligheidsrapport door een aangewezen veiligheidsbeoordelaar.

Wat is MOAH? Is het veilig?

MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) zijn aromatische koolwaterstofverbindingen. MOAH worden tijdens het productie- en verfijningsproces uit de minerale oliën voor cosmetica gefilterd. Volgens ons huidige kennisniveau zijn de hoeveelheden waarin MOAH nog aanwezig zijn, zelfs na een hoge graad van reiniging, veilig voor consumenten. Minerale oliën die na het reinigen nog steeds MOAH bevatten, zijn opnieuw getest zonder dat er een potentieel risico werd vastgesteld.

Wat is MOSH? Is het veilig?

De minerale oliën die worden gebruikt in cosmetica zijn vanuit een chemisch oogpunt verzadigde koolwaterstoffen, ook wel bekend als MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons). Voordat ze worden toegepast in cosmetische producten, worden minerale oliën en was tot een zeer hoog niveau gereinigd. Dit zorgt ervoor dat elke vorm van gezondheidsrisico door polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), en kankerverwekkend potentieel in het bijzonder, wordt uitgesloten.

Wat weten we over de laatste resultaten van de stichting voor productkeuring Stiftung Warentest?

NIVEA neemt de laatste resultaten van Stiftung Warentest en hun interpretatie serieus. We bestuderen de resultaten zeer nauwkeurig. NIVEA gelooft dat er ook behoefte bestaat aan duidelijkheid over de analysemethode die de Stiftung Warentest gebruikt. Er zijn enkele grote verschillen gevonden tussen de resultaten die de Stiftung Warentest openbaar heeft gemaakt en de bevindingen van de overeenkomstige interne onderzoeken van de fabrikant zelf.

PRODUCTEN

Onze tips, speciaal voor jou