Wat te doen in de zomer? Activiteiten en tips

Zomerplezier! Leuke dingen om te doen in de zomer

Tips & activiteiten voor je vrije tijd

Roepen de bergen je of ben je liever aan het water in de zomer? Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om de lange zomerdagen te vullen met activiteiten buiten. Hier zijn enkele tips voor je vrije tijd in de zomer.

Tijd doorbrengen in de bergen 

Of je nu op pad gaat naar de hoogste top of de volgende berghut, alleen, samen of in een groep: wandelen is een fantastische manier om tijd buiten door te brengen in de zomer.

Gezin in de zomer

Bijna vijftig procent van de Duitse bevolking brengt haar vrije tijd in de natuur door. Dit is geweldig, want Duitsland heeft meer dan 200.000 kilometer aan wandelpaden.

Wandelen – liefdevolle arbeid

Vooral in de zomer en herfst, wanneer je door de bossen, over zacht mos en in de frisse lucht loopt, met een tas op je rug en een liedje in je hoofd, helpt een lange wandeling je hoofd leeg te maken. Wanneer we actief zijn, geeft ons lichaam automatisch endorfine af, ook wel bekend als het gelukshormoon. Wandelen in de berglucht is een effectieve manier om fit te worden. Je traint veel spieren inclusief je hart en het geeft je bloedcirculatie een boost.
Maar vergeet niet: als je nog kunt kletsen zonder dat je buiten adem raakt, heb je de juiste snelheid, maar is het nog steeds verstandig om regelmatig te pauzeren. Alleen dan kun je genieten van alle andere dingen die je met deze buitenactiviteit tegenkomt: de zon op je huid, de wind in je gezicht en de flora in de bergen.

Luister

Stilte in de zomer

Wandelen als buitenactiviteit is een echte streling voor de oren: kabbelende beekjes in plaats van toeterende auto's, ritselende bladeren in plaats van achtergrondmuziek.

Wandelen – een fantastisch gevoel

Iedereen die ooit naar een hoge top is gewandeld, weet wat je daarboven kunt horen: complete rust. Met je hoofd in de wolken voel je alleen de wind. Een vredig gevoel dat we in ons dagelijks leven niet meer tegenkomen. Dus is dit een goede kans om eens naar jezelf te luisteren. 

Maar onthoud: mensen hebben al duizenden jaren door de wereld gewandeld en de reden van bewegen is altijd al hetzelfde geweest: ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Dus zouden we iets moeten doen wat natuurlijk is voor ons en bovendien goed is voor hart en bloedvaten.

En: wandelingen zijn een prachtige kans om met het hele gezin de natuur te ontdekken, om te praten over dingen waarvoor er in het dagelijks leven geen tijd is en om samen te ontspannen. En je hoeft er niet ver voor weg: de mooiste wandelgebieden in Nederland liggen om de hoek. Het avontuur kan gelijk beginnen.

Wandelen in de zomer

Stop de volgende dingen in je rugzak: een goede kaart, regenjas en pet, water, eten, een extra T-shirt, zonbescherming zoals Pocket Size Zonnemelk van NIVEA, een GPS-apparaat voor uitdagendere tochten, een EHBO-set met blarenpleisters, een zakmes en een kompas.

De checklist van de wandelaar

Er zijn wel een paar dingen waar je aan moet denken voordat je gaat wandelen.

  • Welke route gaan we lopen? Plaatselijke wandelclubs kunnen meer vertellen over de moeilijkheidsgraad van de verschillende routes. Als vuistregel voor beginners geldt maximaal 20 km per dag op vlakke wegen. Prachtige en afwisselende wandelroutes voor beweging buiten vind je op verschillende wandelsites.
  • Wat is de weersverwachting? Installeer een weer-app op je telefoon voor de weersverwachtingen, zodat je de tijd buiten optimaal kunt benutten. 
  • Je moet je in elk geval beschermen tegen de zon, bijvoorbeeld met Anti-Age Gezichtszonnecrème SPF 50+van NIVEA, zelfs als het bewolkt is.

Heb je verkoeling nodig?

Plezier en beweging in het water

De zee of een meer, dat maakt niet uit, want er zijn veel sport- en ontspanningsactiviteiten voor op of in het water. Heb je genoeg van het strand en wil je wat doen? Breng je bloedcirculatie weer op gang met algemeen bekende strandspellen. Beachbal, frisbee, jeu de boules en strandvolleybal zijn niet alleen leuk, maar ze bieden ook een echte work-out, afhankelijk van hoe fanatiek je bent natuurlijk! En het zorgt er ook nog eens voor dat een duik in het koele water daarna echt verfrissend is. Maar vergeet ook hier je zonbescherming niet! En deze kan het beste waterproof zijn.