Strelen en knuffelen - belangrijk en gezond

Strelen & knuffelen: de sleutel tot innerlijke schoonheid

Waarom knuffels en tederheid zo belangrijk zijn
De huid is ons grootste gevoelsorgaan. Onze huid toont onze emoties en of we mentaal in balans zijn. Strelingen & knuffels zijn daarom erg belangrijk voor ons. Tips voor meer liefdevolle en tedere aanrakingen.

Waarom knuffels en intimiteit zo belangrijk zijn

Onze huid is de toegangspoort tot onze ziel. Met onze huid kunnen we dingen ontdekken en voelen en communiceren met andere mensen. Liefdevol lichaamscontact is daarom cruciaal voor onze innerlijke balans, ons geluk en ons algehele charisma.

Aanraken en genieten! Zo werkt onze huid

Het grootste orgaan van het menselijk lichaam heeft een oppervlakte van ongeveer twee vierkante meter. Op elke vierkante centimeter bevinden zich tot 40 zenuwuiteinden en 200 sensoren die aanraking, kou of warmte als signalen doorgeven aan de hersenen.
 

Onze vingertoppen zetten in dit opzicht echt een meesterlijke prestatie neer: ze hebben ongeveer drie keer zoveel tastlichaampjes als de rest van onze huid en reageren op de kleinste sensaties en gevoelens. Daarom worden strelingen die wij aan anderen geven door onszelf zo positief ervaren. Deze reacties worden in evenwicht gehouden door strelingen, omdat positieve en stressverminderende emoties via de receptoren van de huid doorgegeven worden aan onze hersenen.

Om te kunnen garanderen dat de huid deze wonderlijke prestaties kan leveren, moet deze uiteraard op de juiste manier worden verzorgd. Het is dan ook essentieel om dagelijks te hydrateren, zodat je huid soepel blijft en ontvankelijk voor strelingen. Liefdevolle strelingen geven baby's een gevoel van saamhorigheid, verbondenheid en veiligheid. Daarom zijn ze een basisvereiste voor een gezonde fysieke en mentale ontwikkeling.

Strelingen om te troosten

Een huilende baby wordt gekalmeerd wanneer zijn moeder hem in haar armen neemt. En een knuffel troost ook volwassenen, aangezien het lichaamscontact ervoor zorgt dat er endorfines vrijkomen. Dit vermindert stress en laat ons ontspannen.

Strelingen voor de ziel: zo belangrijk is onze huid.

 • Met onze huid voelen we kou, warmte, druk en verbondenheid met andere mensen. Daarom is de huid een belangrijk communicatieorgaan dat ons verbindt met de buitenwereld.
 • Huidcontact is net zo belangrijk als ademhalen, eten en drinken: vanaf het moment dat we worden geboren.
 • Voor volwassenen zijn strelingen en lichaamscontact in een relatie erg belangrijk.
 • Maar alleenstaanden hoeven niet te leven zonder lichaamscontact. Massages en dagelijks hydrateren, d.w.z. contact met je eigen huid, hebben hetzelfde positieve effect.
 • Onze huid toont ook wat we diep vanbinnen voelen: we blozen als we ons schamen, worden krijtwit bij angst en wanneer we gespannen zijn, heeft onze huid een doffe kleur.

Wat goed is voor de huid, is ook goed voor de ziel

Onze huid laat zien hoe we voor ons lichaam zorgen. Een gezonde, uitgebalanceerde levensstijl laat ons stralen, net als het juiste schoonheidsregiem.

De huid kan onvergeeflijk zijn – dus luister goed!

 • Er is nauwelijks een ander menselijk orgaan dat zo veel onthult over ons als onze huid.
 • Het is dan ook belangrijk om aandacht aan onze huid te schenken, omdat deze alles van zeer dichtbij meemaakt.
 • Drink elke dag voldoende water. Je huid heeft twee tot drie liter per dag nodig om voldoende gehydrateerd te zijn.
 • Zorg er ook voor dat je gezond eet met veel vitaminen, mineralen en vezels om je huid mooi te houden.
 • Regelmatige sporten (duursport) en dagelijks insmeren met zonbeschermingsproducten maken ook deel uit van je complete huidverzorging.
 • Luister naar je huid! Vaak geven droge plekken, roodheid en huidaandoeningen aan dat je een probleem hebt dat wordt onderdrukt.
 • Het missen van lichaamscontact of het verlangen naar verbondenheid kunnen ook mogelijke redenen zijn van de huidproblemen.
 • Hier kunnen strelingen helpen en dat is soms eenvoudiger dan je denkt.

Geschikt voor ontspanning: crèmedouches en verzorgende baden

Onze tips, speciaal voor jou